Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2012. augusztus 19., vasárnap

Veres szilva leves

1 kg  veres szilva, amit ki kell magozni
két -három vajkörte
1 borízű nyári alma
két szelet lime vagy egy szelet citrom egy mokkáskanálnyi citromlé
2 szem szegfűszeg
2-3 darab fahéj
víz
cukor

A szilvát megmosom, kimagozom az almát körtét meghámozom és apró darabokra vágom. Az egészet beteszem egy fazékba, felöntöm vízzel, annyi vizet kell ráönteni, ami úgy egy ujjnyival ellepi a gyümölcsöket. Beleteszem a fűszereket és indulásnak öt evőkanál kristálycukrot adok hozzá. Szép csendes főzéssel megfőzöm. A szilva kicsit menjen szét, amikor már a leve szép piros, megkóstolom. Savanyú lesz, ezért még kell bele cukor. Addig kell cukrozni, ameddig egy kellemesen édeskés savanykás leve nem lesz. Behűtöm és akkor is megkóstolom. Még mindig lehet, hogy kell bele cukor.  Hidegen fogyasztandó.

A veres szilva közepes nagyságú, a héja kék színű, a húsa sárga, a héj és a hús találkozásánál piros szín van, főzés közben pedig egyértelmű piros -veres- levet kapunk. Nyersen, gyümölcsként ízletes, zamatos, kifejezetten kellemes szilva illatú, finom gyümölcs. Ebből a fajta szilvából készül az ecetes szilva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése