Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2014. december 24., szerda

Háztartástan: Alapvető konyhai gyakorlatok avagy ne higgy a szemednek

Nézem a tévében a főzős műsorokat  és ki vagyok akadva. Az még hagyján, hogy a szakácsok  mindenbe kézzel nyúlnak bele,  de hogy a mancsos, ragacsos kezükkel  fogdossák össze a konyhai gépek, tűzhely, sütő gombját, fogóját, az edényeket... sehol egy papírtörlő, egy tiszta konyharuha,  ne adj isten kézmosás!

Így most a gyengébbek kedvéért: Ne higgy a szemednek! a főzős műsorokban valaki majd elmosogat a szakács helyett, valaki majd megeszi amit a mosatlan zöldségből főz, valaki majd megeszi a fokhagymás vágódeszkán  felvágott süteményt... Valaki. De nem mi.
A konyha nem az össze-vissza  kenegetés, mancsolás, piszkítás helye. A konyha a szigorú racionalitás és tisztaság helye kell, hogy legyen. Ha nem így van, akkor a fokhagyma ízű csokikrémed, sajt- szagú kelt kalácsod,  kapor szagú tejed,  csokis krumplid lesz a végeredmény!

Na lássuk akkor!

A különféle életekhez használj külön edényt

A konyhában külön edényeket használunk a tejnek, a fűszeres dolgoknak  és a hagymás dolgoknak. Anyámnak még külön lekvárfőző lábasa is volt- amiben később én főztem a baracklekvárt.  Még akkor is célszerű ezt betartani, ha csupa- csupa nemesacél anyagból készült, fényes, fém edényed és mosogatógéped van. (bár ez esetben már nem veszi át az edény az étel szagát, mint a zománcos edények esetén) Az üvegedények is szag-semlegesek és alapos mosogatás után nem tartják meg a benne főtt étel szagát. De ha jót akarsz magadnak, akkor a töltött káposzta üvegtálban való feltálalása után nem forralsz tejet benne. Célszerű tehát venni egy füles üvegedényt a tej forralásához, tejbegríz és tejberizs főzéshez. Célszerű jó minőségű edényeket vásárolni, ez ugyan egyszeri nagyobb beruházás, de hosszabb távon megtérül. Egy sorozat fém edény kiszolgál egy egész háztartást pár jénai üvegtállal, és  tepsivel.

A különféle hozzávalók aprításához használj külön vágódeszkákat

Legyen egy hagymás vágódeszkád, amin hagymát, hagymás ételekbe való húsokat vágod, legyen külön arra,  amin diót, mandulát, csokoládét vágsz fel, és legyen, amin kenyeret, péksüteményt szeletelsz.

A különféle ételekhez használj külön fakanalat

A pörköltes fakanállal ne keverjük a madártejet. A fakanalakat időnként ki kell dobni és újakat kell venni, ezek olcsó tételek, ne spórolj vele, mert nincs rosszabb egy jól bejáratott avas, hagymás fakanálnál.

Moss gyakran kezet

A konyhában sokat és sokszor kell kezet mosni. Nem nyúlunk piszkos (értsd nem frissen mosott) kézzel  az ételhez, a konyhai gépekhez, tepsihez semmihez amit vagy amiből eszünk.
Tartsunk a konyhában kézközelben két három darab tiszta konyharuhát, egy tekercs papírtörlőt - és használjuk is.

Az edényeket használat előtt öblítsük ki 

Ott állnak a konyhaszekrényben, lepi őket a por, még akkor is öblítsd ki, ha tegnap vetted ki a mosogatógépből. Legyen az csak tiszta, amiben főzöl.

Minden főzéshez használt alapanyagot felhasználás előtt mossunk meg

Az alapanyagokat felhasználás előtt válogassuk át, mossuk meg, ne higgy a szemednek, amikor a szakács laza mozdulattal elővarázsol a piaci kosarából egy csokor petrezselyemzöldet és úgy ahogy van  nekiáll  felvágni, éppen csak a gumit veszi le a száráról, merthogy az rágós lenne- ahogy nevetve mondja.
Nem, nem és nem!
A csokor petrezselymet is meg kell mosni, folyóvízben, lerázni róla a vizet és papírtörlővel leitatni a maradékot róla.
Csak azután kerülhet sor a felvágásra és az ételbe tételére.
A krumplit is hámozás után meg kell mosni, mielőtt felvágod és elkezded főzni.
Gyümölcsöket sem eszünk mosatlanul. Kivételt talán csak a málna képez. Na a málnát én sem mosom meg.

Főzés közben bátran kóstolgassuk az ételt

Az ételt tiszta kanállal kóstoljuk meg és miután megkóstoltuk ugyanazzal a kanállal már nem nyúlunk bele többé. A kanalat elmossuk minden kóstolás után.

Folyamatosan  mosogassunk főzés közben

Amit elhasználtunk, azt azonnal mosogassuk el, tegyük szárítóra, így a végén nem takar be bennünket a mosatlan-hegy és a végén nem kell órákig mosogatni. Bár ha a férjed/feleséged/ akárki más  hajlandó eltakarítani a romokat utánad- akkor nosza, csak mosatlaníts! Ha van mosogatógépünk, akkor folyamatosan öblítsük el a a főzés közben elhasznált edényeket és szépen sorban rakjuk be a gépbe. Nem lesz láb alatt, nem verjük le őket, elférünk a konyhában  és ha megtelt, elindíthatjuk a mosogatógépet.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése