Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2015. január 3., szombat

Briami



Ha azt mondom Görögország, az jut eszedbe, hogy gyrosz,  tzatziki, suvlaki, muszaka. Pedig a görögök nemcsak ilyeneket, vagy jobban mondva ilyeneket nem is nagyon esznek. ezeket a külföldieknek főzik.
Esznek viszont sok zöldséget, fűszerekkel, hús nélkül. Ilyen például a briami. Ugyehogy mégcsak nem is hallottál róla?

1 kg krumpli
1/2 kg sárgarépa
2 darab cukkini
1 padlizsán
1 konzerv hámozott paradicsom
1/2 liter házi főzésű paradicsomlé
1 nagy vöröshagyma
1 nagyobbacska lila hagyma
fél póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor selyemkapor apróra vágva (van ugyebár a szár kapor, meg a selyemkapor. értelemszerűen a selyemkapor zsenge, sok kaporlevelet növeszt, míg a szár kapor hosszú vastag száron nő, kevés zöldjével ez utóbbi pl.kovászos uborkába jó)
félmarék petrezselyemzöld apróra vágva
teáskanálnyi görög fűszerkeverék - ahogy mondani szokták, csak az íze végett...

bors
olíva olaj  kb. fél dl

Hozzávaló lehet  bármi, ami csak otthon van, a lényeg a krumpli -sárgarépa -hagyma -paradicsom -kapor.

A hozzávalókat meghámozom, egyforma darabokra vágom, a hagymát megpucolom, cikkekre vágom, leveleire szedem, a  sárgarépát, póréhagymát karikára vágom, a paradicsomot kézzel szétnyomkodom, az egészet olajra dobom egy jó nagy lábosba, kicsit párolom, fűszerezem, ráteszem a konzerv paradicsomot, tovább párolom, majd felöntöm a paradicsomlével és roppanós  készre főzöm. Így kb. fél óra alatt kész.




Megsüthetem a sütőben is az egészet, akkor mindent egyberakom a tepsibe, lefedem és készre sütöm. Sütőben közel egy óra alatt készül el.
Mire kész van, nincs leve, a hozzávalók külön-lülön felismerhetők, tehát nem kell szét vagy összefőzni, mint a lecsót, csak szaftos




Ez a mennyiség kb. négy rendes adag.  Másnapra is eltehető, ennek is jót tesz, ha összeérnek benne az ízek...

Önmagában is,  egytálételként fogyasztható vagy húsok mellé köretként tálalhatjuk.

Amikor először készítettük, akkor óvatos kóstolgatás után felbátorodva,  a jénai tepsiben maradt paradicsomos olívaolajat még azért rusztikus bagettel szépen kitörölgettük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése