Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2015. január 9., péntek

Kötött galuska leves

Erősen tájjelegű, népi, paraszti  étel, az Alföld közepén főzik.

Tésztát gyúrunk (liszt, tojás, só), vékonyra kinyújtjuk, megkenjük fagyos zsírral, erősen megborsozzuk, feltekerjük és minden tekerés után le is vágjuk a feltekert hurkát. Óvatosan a feltekert tészta végére görcsöt kötünk, és levágjuk a tésztáról, míg el nem fogy. Az így megkötözött,  összegörcsölt tésztákat tiszta konyharuhára tesszük a levesbe főzésig. Ha többet csináltunk, mint ami egyszeri főzésre kell, egy nylonzacskóba  tesszük és befagyasztjuk a következő felhasználásig.

1 kis fej hagyma lereszelve
1 gerezd fokhagyma lereszelve
1darabka füstölt szalonna  kisütése után egy kanál zsír
két kávéskanál pirospaprika

bors
személyenként két  közepes méretű krumpli
1 sárgarépa karikára vágva
2 fehérrépa karikára vágva
egy paradicsom
fél zöldpaprika
víz

a hagymát a zsíron megdinszteljük, beletesszük a zöldséget, a kis kockára vágott krumpli tovább dinszteljük, majd paprikázzuk, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk felfőzzük, és amikor fő,beletesszük és a megcsomózott tésztát és megfőzzük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése