Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2015. április 20., hétfő

Töltött karalábé

25 dkg darált hús,
egy kisebb vöröshagyma fele reszelve

bors
két evőkanál rizs
egy tojás - ezeket összekeverjük

fél liter víz, a vízbe csipet ( egy kávéskanálnyi) só

négy karalábé meghámozva és belseje karalábévájóval kivájva, ide töltjük majd a húsmasszát,
de ha nem akarunk ezzel sok időt tölteni, akkor:
két nagyobb karalábé meghámozva, hasábokra vágva
a karalábé zsenge  karalábéhoz közeli leveleiből 5-6 darab megmosva, ollóval metéltre vágva
petrezselyemzöldje ollóval metéltre vágva

2 dl tejföl
2 púpozott evőkanál liszt

A darált húst öszsekeverem a hagymával, sóval, borssal, rizzsel és a tojással.


A vizet sózom, felforralom, a karalábékat megtöltöm a húsmasszával  és a töltött karalábékat beleültetem a forró vízbe, köré teszem a belsejéből kivájt darabokat. Annyi víz legyen, hogy éppen ellepje a töltött karalábékat. Ez elég hosszú idő alatt fő meg, de megéri a fáradtságot, mert nagyon mutatós ételt kapunk a végén.
Ha csak kevés időnk van, akkor csak gombócokat készítünk.
A húsgombóc hozzávalóit összekeverem és  ebből a mennyiségből vizes kézzel négy darab nagyobbacska gombócot formálok, és a felforrt vízbe tesszük és megfőzzük. Ez kb. fél óra alatt megfő.  Hústűvel ellenőrizzük, hogy megfőtt-e.(Fél óra fővés után beleszúrjuk a gombócba a hústűt, és ha könnyedén szalad bele, akkor feltehetőleg megfőtt.)Beletesszük a felvágott karalábét a zöldjével és petrezselyemmel együtt. Ez már kb 10 percen belül megfő.A liszttel és a fokozatosan hozzáadott tejföllel habarást készítünk. (a lisztet egy bögrébe tesszük és azonos mennyiségű tejföllel elkeverjük. amikor egynemű lett, akkor fokozatosan adjuk hozzá a többi tejfölt.Amikor minden tejfölt hozzákevertünk és sima masszát kaptunk,elkezdjük merőkanalanként forró lével hígítani, és amikor megtelik a bögrénk, és elég meleg már a tartalma, akkor az ételhez keverjük.)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése