A raguleveshez leginkább csirke vagy pulykamellet használunk. De lehet húsgombóccal is főzni.
25 dkg csirke vagy pulykamell kockákra vágva
ha darált hús van kéznél, akkor húsgombócot készítünk:
20 dkg darált hús,
egy kisebb vöröshagyma fele reszelve
só
bors
két evőkanál rizs
egy tojás - ezeket összekeverjük
egy nagy sárgarépa
egy nagy fehérrépa
három evőkanál olívaolaj
petrezselyemzöldje
tárkony - legjobb, ha van friss, de a szárított is éppen úgy megtesz-a szárítottból egy teáskanálnyi
bors negyed mokkáskanál, vagy két tekerés a borsdarálón
só kb. egy teáskanálnyi
kb. másfél liter víz
fél citrom szeletelve
fél citrom leve kicsavarva
3 közepes méretű krumpli kis kockákra vágva
egy doboz zöldborsó konzerv
1,5 dl tejföl - vagy tejszín
1 evőkanál liszt
a répákat megtisztítjuk karikára vágjuk, és az olívaolajon megdinszteljük.
Ha a csirkemellből csináljuk, akkor a csirkemell kockákat is megpirítjuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a tárkonyt, megsózzuk, megborsozzuk, a fél citromból szeleteket vágunk és beletesszük a krumplikat is.
Kb 15-20 perc alatt megfőzzük.
Ha húsgombócokkal főzzük akkor amint elkezd főni a leves, akkor vizes kézzel kis gombócokat formázunk a rizses húsmasszából, és a fővő lébe tesszük.
Ezt főzzük 10 percig, és a krumplit csak ez után tesszük bele. Húsgombóccal kicsit tovább kell főzni a levest.
A
liszttel és a fokozatosan hozzáadott tejföllel habarást készítünk. (a
lisztet egy bögrébe tesszük és azonos mennyiségű tejföllel elkeverjük.
amikor egynemű lett, akkor fokozatosan adjuk hozzá a többi
tejfölt.Amikor minden tejfölt hozzákevertünk és sima masszát
kaptunk,elkezdjük merőkanalanként forró levessel hígítani, és amikor
megtelik a bögrénk, és elég meleg már a tartalma, akkor a leveshez
keverjük.) Amikor felforr, akkor hozzáöntjük a zöldborsó konzervet a
levével együtt, ezzel már csak ismételt forrásig főzzük, nem tovább,
mert a zöldborsó megkeményedik.
A citrom másik felét belecsavarjuk a levesbe, és tálalunk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése