Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2016. december 31., szombat

Mit ne együnk január elsején?

Követve a népi hagyományokat egészen biztosan boldog új évünk lehet.

Feltéve, ha az év első napján nem eszünk csirkét, tyúkot,  vagy bármilyen olyan állatból készült ételt, ami hátrafelé rúgja magától a szerencsét.
Ámde az év utolsó napján szerencsés dolog baromfit enni, ugyanis  a tyúkfélék a kapirgálás közben elrúgják maguktól a szerencsétlenséget és így az év utolsó napján minden olyan dolgot messze rúgnak maguktól/tőlünk, ami az előző évben nem volt jó/szerencsés.

A hallal kapcsolatos döntésnél már némi földrajzi tudományokra is szükségünk lesz. Ha ugyanis minden vizektől távol vagyunk, nincs se tó, se folyóvíz, se patakocska a környékünkön (tengerről azért nem esik szó, mert ugye magyar népi hagyományokról beszélek és már vagy száz éve nincs tengerünk) na szóval tehát ha nincs természetes, halat nevelő víz a környékünkön - na akkor kifejezetten szerencsétlenséget hoz halat enni az új év első napján, mert a hal bizony elúszik a szerencsénkkel.
Nem így, a vízparti települések lakóinak. Mert nekik bezzeg kifejezetten szerencsét hoz, ha újévkor halat esznek, mert annyi, de annyi pénzük lesz, mint a halon a pikkely.
Ne kérdezd, mert nem tudom  mi a helyzet akkor, ha az év közben vízparton lakó az év utolsó  napján nem otthon bulizik, hanem elmegy mondjuk messze minden víztől- és azt sem tudom, hogy fordítva, ha a nem víz mellett lakó szilveszterezik vízparti helyen...
 Ámde az óév utolsó napján mindenkinek szerencsés halat enni, mert a hal elúszik az óév szerencsétlenségeivel.

Vigyázat, a disznóval fordított a helyzet! Az év utolsó napján ne együnk disznó, mert maga előtt továbbtúrja az óév bajait, gondjait. Viszont az év első napján kitúrja nekünk a szerencsénket, és egész évben maga előtt tolja végig az évünkön, és szerencsénk lesz. Ezért aztán együnk disznóhúst, de nem mindegy ám milyét esszük a disznónak, mert fülét, farkát, orrát, körmét kell enni a szerencséhez!

Áron megy az apjával fát vágni az erdőbe, mínusz 10 fok alatt van a hőmérséklet és az öreg összedörzsöli a kezét a szája elő veszi és elkezdi fújni meggémberedett ujjait. A gyerek kérdi: -Mit csinál édesapám?
-Hát fúvom a kezemre a meleget, hogy ne fázzon!
Hazamennek, otthon már várja őket az ebéd,  leülnek kavargatják a forró levest, az öreg kivesz egy kanállal és elkezdi fújni.
-Mit csinál édesapám?
-Hát fúvom a levest, hogy meghűljön.
Áron gondolkodik egy kissé, majd megszólal:
-A fene a maga szájába idesapám, hát hun hideget, hun meleget fú?
Ez csak úgy eszembe jutott itt írás közben....


Amúgy mértékletes étkezéseket, jóízű ételeket, jó étvágyat az étkezésekhez és jó társaságban, mértékletes italozással eltöltött szilveszter éjszakát és tartósan boldog új évet kívánok!



4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a blogod, jó lenne újra felvenni a fonalat és tovább írni! Gratulálok!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vicuska! Nagyon kedves vagy, örülök, hogy tetszik amiket írtam, de az igazság, hogy az általam ismert, kedvelt és főzött ételek véges számúak, de ha kicsit több időm lesz, akkor előveszem anyám és anyai nagyanyám receptes könyvét, és az ott szereplő sütemények és ételek is felkerülnek ide.

      Törlés
  2. Örömmel várom! Köszönöm a választ :)

    VálaszTörlés