Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. november 16., vasárnap

Gomba leves

kb. 5 dkg. vaj
1 evőkanál liszt
25 dkg. sampinyon ( ez a dobozban kapható fehér gomba, ebből az apróbbat válaszd)
2,5 dl tejföl ( ez a kisebb poharas, bár ha jól emlékszem ez is már csak 1,75 dl, de elég lesz ennyi is)
egy egész citrom
1 közepes sárgarépa, 2 közepes petrezselyemgyökér
1 liternyi húsleves alaplé, vagy két húsleves kocka
galuska

A gombákat alaposan, folyó víz alatt megmosod.A tönk alját, ha kell levagdosod, és a gombáka félbe, vagy ha nagyobbak, akkor négy részre vágod. (a gombás ételek alapanyagául szolgáló gombából, mindegyik darab gombából egy kis darabot le szoktak vágni, és félreteszik, elteszik addig, ameddig kiderül, hogy egy gomba sem volt mérges. Habárki rosszul lesz az ételtől, ebből a levágott darabkákból meg tudják állapítani, hogy milyen mérges gomba lehetett a baj okozója. Ez jelen esetben, a termesztett sampinyon esetében felesleges, mert gyakorlatilag nem fordulhat elő, hogy mérges gomba kerül a fazékba.)
A vajat felolvasztod a leveses fazékban,és beledobod a gombát. Megpirítod, és amikor már a gomba elszineződött, megpirult, akkor rászórod az evőkanál lisztet, és ezzel is átpirítod. Ha szükséges még a pirításhoz, akkor teszel még hozzá egy kis vajat, mert valamiféle zsírdék mindenképpen kell a gomba pirításához, mert anélkül nem pirul. De ne legyen sok vaj alatta)
Amikor a liszt is kicsit szinesedik, akkor felöntöd egy liternyi húsleves alaplével/vízzel, beleteszel egy fél citromot karikára vágva, beleteszed a karikára vágott sárgarépát, és a petrezselyem gyökeret. Amikor vásárolod a gyökeret, akkor figyelj oda rá, ne paszternákot vegyél, mert az édeskés és illatos, nem lesz olyan jóízű tőle a levesed. A paszternák majdnem ugyanolyan, mint a gyökér, de a paszternák vége gombölyű, mag a petrezselyem gyökér vége hegyes. Nyugodtan szagold meg, az illatuk is más. Főzd fel, ha vízzel főzöd, akkor tegyél bele két húsleveskockát. kb. 10 perc után tedd bele a galuskát.
Elkészíted a galuskát. kicsit lágyabbra csináld,de még jól formázható legyen, ne folyós, és mokkás kanállal apróra szaggasd/vágd vágódeszkáról, késsel.
A tejföl 1/3 részét kiveszed a pohárból, egy kb. fél literes tálkába, és egy csapott evőkanál liszttel összekevered. Azért kevés tejföllel kezd, mert így simára tudod keverni. Amikor már nem csomós, akkor beleteszed a tejföl másik 1/3 részét, ezzel is simára kevered, és a közben fővő levesből egy merőkanálnyi leves szedsz hozzá. elkevered vele, csomómentesre, megint veszel ki levest, hozzákevered, és amikor már kellően híg és csomómentes, akkor az egészet beleöntöd a levesbe és jól elkevered. HA mégis csomós lett a tejfölös liszet, akkor az egészet szűrőn keresztül öntöd a leveshez, és amikor benne van, elkevered, a szűrú alját belemeríted a levesbe, hogy a csomókat elérje alulról a leves, és egy kanállal simára kevered, átpaszírozod a szűrőn a csomókat. Ezt hívják egyébként habarásnak.
Megkóstolod, Ha nem elég savanykás, akkor belecsavarod a másik fél citrom levét tudod, apránként beletenni, mert beltenni bérmikor, lehet, de kivenni nem :-), újra megkóstolod. Kellemes savanykás, jó ízű levesnek kell lenni.

Ha kérdésed van tedd fel bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése