Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. november 16., vasárnap

Tarhonya leves

2-3 dl olaj/ sertés, vagy liba zsír
személyenként egy maréknyi tarhonya
fél hagyma
egy két teáskanál pirospaprika
egy kávéskanál só ( vagy több) helyette esetleg vegeta, vagy húsleveskocka
egy szelet zöldpaprika, egy kicsi, vagy fél paradicsom 5-6 szál petrezselyemzöld
krumpli kb. 15-20 dkg.
víz egy-másfél liter


Veszed a levesfőző edényt, kb. 2 literes legyen, kb. 2-3 dl.olajat öntessz bele, és elkezded melegíteni. Amikor meleg, ( ezt abból látod, hogy az olaj állaga kicsit változik, elkezd benne mozogni a meleg olaj, és kicsit áramlik), de még nem paootg, és főleg nem füstöl(!) beleteszel személyenként egy marék tarhonyát. A boltban azt a tésztát válaszd, amelyik szabálytalan lakú, minél több tojással készültnek tüntetik fel. A forró olajban gondosan kevergeted a tarhonyát, és amikor zsemleszínűre pirult, akkor azonnal leveszed a tűzről, és lekanalazod alóla az olajat( zsíradékot). ezt úgy csinálod, hogy a tarhonyát eltolod a lábas egyik oldalába, aés a másik oldal felé kicsit megdöntöd az edényt. Mondom, kicsit. Odafolyik a zsíradék, és egy kis merőkanállal szépen kimeregeted egy tálkába. Csak annyit hagysz alatta, amennyi a leveshez kell. ez kb. két evőkanálnyi mennyiség. Gyorsan dolgozol, mert a zsíradék hőjére szükség van. Ebbe a két kanálnyi mennyiségbe teszed bele a nagyon apróra vágott vöröshagymát. Ez kb. egy teáskanálnyi mennyiség legyen. Ha a mutató és hüvelyk ujjaddal kört formálsz, annál nagyobb ne legyen a hagyma, és ennek is csak a fele kell bele. Ha van reszelőd, akkor a fél hagymát le is reszelheted, és akkor biztosan nem úszkál hagymadarab a levesedben. ezt a hagymát megpirítod a forró zsíradékban, de nem égeted meg!
Összekevered a pirított tésztával, teszel rá egy kávéskanál sót, és egy csapott teáskanálnyi örölt piros paprikát.A paprika annyi mennyiségű legyen,hogy összekeverve a pirított tésztával mindenütt befogja azt, mindenütt piros legyen.
Felöntöd 1 liternyi vízzel,és beleteszed a feldarabolt krumplit. a krumplit félbe vágod, és a fél krumplikat vékonyabb szeletekre darabolod. Olyan 25-30 mm-legyen.
Egy kis paradicsomot és egy szelet zöldpaprikát teszel még bele,és kb. 5-6 szál petrezselyemzöldet kb. két ujjpercnyi nagyságúra összehajtogatod, fehér cérnával összekötözve beledobod a levesbe.
Felforralod, majd takarékra veszed a lángot, hogy csak épp bugyborkoljon a fővésben. Addig főzöd, ameddig a tarhonyszemek megpuhulnak. Addig a krumpli is megfő. Ha nagyszemű a tarhonyád, akkor a krumplit csak kb. 10 percnyi fővés után teszek a lébe.

Még önthetsz hozzá vízet, ha kell. Kb. két liternél ne legyen több a levesed mindenestől. A leves ne legyen se túl híg, se nagyon sűrű.( bár én úgy szeretem, ha a leves tartalmas:)
Mielőtt elzárod a tüzet alatta, megkóstolod. Ha kell, teszel még bele sót, apránként, egyszerre kevés mennyiséget, mert tenni lehet bele, de kivenni belőle nem:)
Egy késhegyni bors is kell még bele a végén. A paprikát, paradicsomot petrezselyemzöldet kihalászod a levesből és kidobod.

Ez az autentikus recept.

A végén só helyett egy ugyanilyen adagolásban vegetátlehet beletenni. A Podravka gyártja az eredetit, kék szinű zacskóban, szakácssapkás fejjel a tetején árulják)
Ezzel újra fel kell főzni.

Lehet beletenni egy húsleveskockát is, de akkor semmi só,vagy vegeta nem kell bele. A leveskocka elveheti a pirosparika színét, így kicsit hókább színű lesz a leves.

Ugyanígy készül a lebbencs leves és egyéb pirított tészta leves is, pl. kiskockából, cérnametéltből ( ez nem a legvéknyabb cérna:)
A lebbencset össze kell törni,kb.2x 2-3 cm darabokra.

Így készül a krumplis tarhonya is, ami egytál étel, de ekkor személyenként két marék tarhonyát kell számítani, és kicsit több krumplit, amit nem szeletre, hanem darabokra kell vágni. Kevesebb lé kell hozzá értelemszerűen, és végén sűrűre kell főzni, lé nélkül legyen.

Ha kérdésed van tedd fel bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése