Mézes csillag
500 g. liszt
200 g. méz
125 g. vaj
250 g. cukor
1 mokkás kanál szódabikarbóna
1/2 mokkás kanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkás kanál őrölt szerecsendió
1/2 mokkás kanál kardamom
1 mokkás kanál őrölt fahéj
200 g. mogyoró
60-60 g cukrozott narancs és citromhéj
1+1 tojás ( a kenéshez)
2 evőkanál tej
2 evőkanál rum
60-80 g. dió, hámozott mandula, mogyoró, pisztácia a díszítéshez
A mézet a vajjal cukorral kevergetve felolvasztjuk, az edényt hideg vízbe állítjuk, és lehűtjük.
A lisztet a szódabikarbónával fűszerekkel durvára vágott mogyoróval, cukrozott citrom és narancshéjjal összekeverjük.
Elkeverjük a tojást a tejjel, rummal és beledolgozzuk a mézbe, az egészet a liszthez adjuk és összedagasztjuk. Lágy ragacsos masszát ad. Fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük. legalább 1 óra, de egy két napig is pihenhet.
A sütőt 180 fokra melegítjük.
Lisztezett deszkán1 cm vastagra kinyújtjuk és lisztezett kiszúróval kiszaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk, pihentetjük és újra kinyújtjuk. ( kerekre, csillag alakúra fenyőfa alakúra. Gyerekjátékként lehet kapni gyurmázó készletet, amihez frankó műanyag kiszúrók vannak. :)
a formázott darabokat az egy felvert tojással megkenjük, és a tetejét kirakjuk a dióval, mogyoróval.
Középső magasságon kb. 15-18 percig sütjük.
A tepsiben hagyod kihűlni, amikor langyos, akkor rácsra rakosgatod.
Jól záródódobozban tároljuk.
Sokáig elálló finom és puha mézes lesz belőle.
Már megsütheted, csak vigyázz, hogy maradjon Karácsonyra is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése