Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. december 7., vasárnap

Karácsonyi mézes csillag

Mézes csillag

500 g. liszt
200 g. méz
125 g. vaj
250 g. cukor
1 mokkás kanál szódabikarbóna
1/2 mokkás kanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkás kanál őrölt szerecsendió
1/2 mokkás kanál kardamom
1 mokkás kanál őrölt fahéj
200 g. mogyoró
60-60 g cukrozott narancs és citromhéj
1+1 tojás ( a kenéshez)
2 evőkanál tej
2 evőkanál rum
60-80 g. dió, hámozott mandula, mogyoró, pisztácia a díszítéshez

A mézet a vajjal cukorral kevergetve felolvasztjuk, az edényt hideg vízbe állítjuk, és lehűtjük.
A lisztet a szódabikarbónával fűszerekkel durvára vágott mogyoróval, cukrozott citrom és narancshéjjal összekeverjük.
Elkeverjük a tojást a tejjel, rummal és beledolgozzuk a mézbe, az egészet a liszthez adjuk és összedagasztjuk. Lágy ragacsos masszát ad. Fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük. legalább 1 óra, de egy két napig is pihenhet.

A sütőt 180 fokra melegítjük.
Lisztezett deszkán1 cm vastagra kinyújtjuk és lisztezett kiszúróval kiszaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk, pihentetjük és újra kinyújtjuk. ( kerekre, csillag alakúra fenyőfa alakúra. Gyerekjátékként lehet kapni gyurmázó készletet, amihez frankó műanyag kiszúrók vannak. :)

a formázott darabokat az egy felvert tojással megkenjük, és a tetejét kirakjuk a dióval, mogyoróval.

Középső magasságon kb. 15-18 percig sütjük.
A tepsiben hagyod kihűlni, amikor langyos, akkor rácsra rakosgatod.
Jól záródódobozban tároljuk.
Sokáig elálló finom és puha mézes lesz belőle.

Már megsütheted, csak vigyázz, hogy maradjon Karácsonyra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése