Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. december 5., péntek

Tojás

Főtt tojás

Legegyszerűbbelektromos tojásfőzőben. Annyi vizet teszel bele, amennyit a kívánt tojás számhoz előír. el en feledd a tojásokat kiszúrni az erre rendszeresített tojás kiszúróval. Amikor kész, fütyül.

Ha nincs, akkor hideg vízben teszed fel (hiszen a hűtőből vetted ki, és ha forróba teszed, akkor elpattan a héja, és kifolyik a fehére), lassan melegíted, és forrás után 6 percig főzve (talán) kemény tojást kapsz. 3 perc után meg lágyat. De 10 perc után biztosan kemény lesz. Az idő leteltével egy evőkanállal kiveszed, és hideg vízbe teszed. A tojásokra a kanállal óvatosan ráütsz, hogy kicsit megrepedjen a héja. Erre azért van szükség, hogy a hideg víz bemenjen a héja alá, hogy könnyebben tudd megpucolni.



Tükör tojás

A serpenyőbe kevés olajat vagy zsírt teszel. A tojásokat egyenként, bögrébe felütöd, és amikor látod, hogy jó a tojás, óvatosan egy mélytányérba csúsztatod. Mindet, ahány tüktojt akarsz.
A serpenyőben kicsit megmelegedett zsíradékba óvatosan belecsúsztatod a tojásokat, megsózos, és a lehető legelacsonyabb fokozatra állítod a tüzet. Kb. 10 perc alatt lesz jó.
Ha azt szeretnéd, hogy a széle ropogós piros legyen, akkor nagy tűzöd sütöd, rövid ideig. Vigyázz, mert csapkod. A sütés elején való óvatos sózás segít a fröcskölés ellen.

Rántotta

A tojásokat felütöd ( tudod, külön darabonként bögrébe!) mélytányérba teszed, egy villával jól felvered, sózod, ésa serpenyőbe, forró olajba, vagy zsírba öntöd. Ahogy sül, időnként megkevered. Így darabos lesz. Ha kész, egy kanállal óvatosan leszeded alóla a felesleges zsírt, ha van, és tányérra szeded. Őrölt piros paprikát szórsz a tetejére, és szálas savanyú káposztával, és foszlós ropogós héjú friss kenyérrel a legjobb.


Omlett

A tojásokat felütöd, (ld fent) a serpenyőben zsíradékot melegítessz, ha sül, akkor a felvert sózott tojásokat beleöntöd. NEM KEVERED MEG! Ha kell, akkor a felhólyagosodott részt a villávak kiszakítod, hogy egyformán süljön. De nem kevered meg. Vastag, homogén állagú, omlett lesz.
Ez alól is leszeded a felesleges zsíradékot, és tányérra csúsztatod.Még forrón, füstölt trapista sajtot reszelsz rá. Kicsi pirosparika, és kicsi bors sem árt a tetejére.
Ezt is szálas savanyú káposztával enni a legjobb.

Ha akarod, akkor a rántotta, és az omlett alá is lehet tenni füstölt kolbászt, sonkát, szalonnát, hagymát, paprikát, paradicsomot, egyenként, vagy többfélét is. Ezeket a tojás beleöntése előtt kicsit megpirítod a zsíradékban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése