Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. február 7., szombat

Hideg túrós

4 tojás
30 dkg porcukor
1 dl olaj
25 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor

A tojások sárgáját a cukorral habosra kavarni, hozzáadni az olajat, a sütőporos lisztet, és végül a tojások habbá vert fehérjét.
Kilisztezett tepsiben megsütni. ( tűpróba) Sütés után a tészta szélét késsel körbe vágni, egy tálcát a tepsi tetejére tenni, és ügyesen átfordítani a tésztát a tálcára. Hagyni kihűlni.

Töltelék:
25 dkg vaj vagy Ráma margarin
20 dkg porcukor
50 dkg túró
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A cukrot a vaníliás cukorral és a vajjal habosra kavarni, a krumplinyomón vagy a szitán (szűrőn) áttört túróval és a citromhéjjal összekeverni.

A tepsiből kiborított tésztát a hosszabb oldallal párhuzamosan a közepén kettévágni, az egyikre rátenni a túrókrémet a másik tésztát pedig a tetejére illeszteni. Az egészet porcukorral megszórni, és kb. 2 cm széles szeletekre vágva tálalni.

citrom héjának lereszelése: A citromot forró folyó vízben addig mossuk, ameddig a héjáról lejön az a vegyi anyag, amivel tartósítva van. Ez akkor következett be, amikor a citrom héjának érintése más érzetet ad, mint a mosás kezdetén. Ha van erre rendszeresített körömkefe ( vigyázat, nem a fürdőszobai körömkefe, hanem direkt ide, konyhai használatra rendszeresített tiszta körömkefe) akkor azzal sikáld egy jó darabig.
A reszelő: citromhéj reszelő. Ez egy speciális kislukú reszelő, az átlag reszelő egyik fele nagylukú, a másik fele kislukú. Na ezen lehet citromhéjat reszelni. A citromot óvatosan kell reszelni, a fehér héja nem kerülhet bele a reszelékbe, csak a sárga illatos.
Létezik, és az IKEÁ-ban kapható egy olyan eszköz, amivel a citrom héját is lehet lekapargatni, meg a citromot is csavarni. Ez, a másik meg a citrom héj reszelő. És itt meg sok egyéb hasznos konyhai eszköz található. És a várakozással ellentétben az IKEA nem is annyira drága, mint ahogy gondolnánk. Illetve pontosítok: vannak normális, kispénzű embereknek szánt, praktikus és jó minőségű holmik. I love IKEA.


STRILA Citromcsavaró/ kaparóCHARM Reszelő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése