Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. február 7., szombat

Túró gombóc

50 dkg túró
3 tojás
2 dl gríz (búzadara)
2 evőkanál cukor
csipet só

Az egészet jól összedolgozni, és egy- másfél órát pihentetni.
Amíg a túrós massza pihen, addig a cukros pirított zsemlemorzsát el lehet készíteni. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. Még legyen meleg, mire a gombócok kifőnek)
Azután gombócot formázni belőle ( kb. két evőkanálnyit kivenni a masszából, és vizes kézzel gömbölygetni) és forró de nem lobogó vízben kifőzni. Amikor megfőtt feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal ( ez egy lyukas kanál, vagy süt krumpli kiszedővel) kiveszed a vízből, és a pirított zsemlemorzsában meghempergeted.

Pirított zsemlemorzsa

A zsemlemorzsa másik neve prézli. Tehát a zsemlemorzsát forró olajban megpirítom. Sok olaj (úgy másfél deci) kell hozzá, és úgy 15-20 dkg zsemlemorzsa. Az olajat forrósítsd fel, és öntsd bele a morzsát, de ne legyen folyós az egész, olyan kavarható, de nem folyékony legyen. Állandó kevergetés mellett pirítsd meg, Amikor már rozsdás színű a zsemlemorzsa, gyorsan levenni a tűzről, és 2-3 evőkanál kristálycukorral összekevered.

A gombócokat, amikor megfőtt, egyebként ebbe a pirított zsemelmorzsába hempergeted, és tányérra szeded. Melegen tartod.

Vanília sodóval tálald.

Vanília sodó

A vanília sodó nem más, mint tej, tojássárgája, vaniliás cukor, cukor és liszt összefőzése. Lásd madártejnél. A sodó ne legyen több, mint 2 max 3 dl.

2,5 dl tej
1 tojás sárgája
1 evőkanál kristálycukor
1 zacskó vaniliás cukor
2 teáskanál liszt.

A tojássárgáját a cukorral habosra kevered, a lisztet egy kis tejjel simára elkevered, és apránkánt összekeveredet a kettőt, és a maradék tejjel hígítod. Csomómentesnek kell lenni.
Oder: az egészt turmixba teszed, és összeturmixolod.
Felteszed főni, állandóan kevergeted, és amikor kezd sűrűsödni, leveszed, és gyakran megkevergetve kicsit hűtöd.
A túrógombóchoz ezt is melegen tálald.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése