Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. február 8., vasárnap

Linzer, almás linzer,meggyes linzer

40 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
15 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
1 citrom héja és leve
4 tojás sárgája

Ezeket mind összegyúrom, és folpackkal letakarva beteszem a hűtőbe. Legalább 1 órára. Kinyújtom és kikent lisztezett tepsiben sütöm.

Részletesebben:
A lisztet tálba szitálom, rászórom a sütőport, ráreszelem a citrom héját, és a hideg Ráma margarint a reszelő nagylukú részén ráreszelem. Ráöntöm a citrom levét, és a tojások sárgáját. Gyorsan összegyúrom, hogy ne nagyon melegedhessen át a kezem melegétől. Amikor egynemű, fényes nem ragdós tésztává összeállt, akkor egy csinos bümszlit formálok belőle, és szorosan bebugyolálom egy darab folpack fóliával, és hűtőbe teszem.

Lisztezett deszkán nyújtófával kinyújtom. Namost a deszka elkerülhető, ha nincs éppen a háztartásban, akkor alaposan lisákálod a konyhai előkészítő pultot, szárazra törölöd, és lisztet szórsz rá, és ezen nyújtod a tésztát. A nyújtófa nem úszható meg, azt meg kell venni. Legjobb beszerzési hely a Százforintos boltok egyike, ott általában szokott lenni, nem nagy pénzért.Ez ne legyen nagyobb úgy 40 cm-nél, mert akkor nem lehet jól eltenni. Nagyanyámnak és anyámnak is még hosszú vékony közel egy méteres nyújtófája volt, amihez persze nyújtótábla is dukált, ami kicsit nagyobb volt mint 1 négyzetméter, na ezen azután lehetett kerek, és nagy, vékony levestésztát nyújtani, ami egy külön művészet volt.De erről majd máskor.
Szóval nyújtófa: valahogy így néz ki, ilyet keress.

Tehát a linzert megpróbálod kinyújtani. Ha töltelékes süti lesz, akkor két részre veszed, ha mágnás diós pite , akkor három részre, de ehhez az utóbbi sütihez dupla mennyiség tészta kell.
Szóval kinyújtás.
Nehéz lesz, mert a tészta ragad, alposan lisztezni kell az alját és a tetejét is, meg a nyújtófát is ajálatos lisztes kézzel végigsimítani. Amikor kb. akkora, amekkora a tepsid, akkor lisztezed a tetjét, és szépen feltekred a nyújtófára, és a lehető legközelebbi helyre odakészített, margarinnal kikent, ( egy darabka margarin, egy darabka papírtörlő és alaposan bekened vele a tepsi alját és oldalfalait. Legtakarékosabb, ha a margarin papírjával kened ki a tepsit,mielőtt kidobod, még egy utolsó jó szolgálatot tesz.) aztán kilisztezett (egy kanálnyi lisztet beleszórsz a tepsibe, és óvatosan addig rázogatod, amíg mindhol lisztes lesz a margarinos rész. A maradékot, ami még nem tapad fel, azt kiöntöd a tepsiből) tepsibe vissza göngyölöd. Ráteszed a nyújtófát a tetjére, és visszafelé göngyölöd, a tészta szépen belegöngyölődik a tepsibe. Ha kiszakad vagy valami ilyen malőr történik, ne keseredj el, egy kis darab tésztával kipótolhatod, szépen össze fog sülni a folt a tésztával. Egy villával meg kell szurkálni a tésztát sütés előtt. Egy A/4 nagyágú tészára úgy 8-10 szúrás elegendő

Én már az utóbbi időben a második részét a tésztának nem nyújtom ki, addigra ugyanis megfelelő mennyiségű szentségelés után vagyok már a tészta és annak ragadása okán, hanem kis gombócokat formázok a tésztából és elsodrom őket egy rúddá. ( ez ugyanis sokkal egyszerűbb. Ezeket a sodratokat teszem rá a töltelékre , mikor milyen alakzatban. Párhuzamosan, négyzetrácsosan, keresztben rácsozva, saroktól szembe sarokig, kör alakban, szivecskésen, bárhogy.

Töltelék

Almás

Kb. 1 kg alma
3 teáskanál fahéj
4 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál darált, vagy durvára vágott dió
4 evőkanál barack lekvár Ha sűrű, akkor apránként, kb két evőkanál forró vízzel kenhetővé hígítani)
4 tojás fehérje ( ami négy sárgája a linzerbe ment) habbá verve


Az almákat meghámozom, és nagylukú reszelőn lereszelem. A reszelt almát a fehéjjal és kristálycukorral összekeverem.
A tojásfehérjéket felverem habbá.( a hab akkor kemény, ha a felfordított edényből a hab nem csúszik ki, hanem benne marad az edényben. Úgyhogy csak óvatosan a felfordítással, mert ha megbillented az edényt, és hab csúszik a billentés irányába, akkor még tessék lelkesen tovább verni!)
A kemény habot záros határidőn belül fel kell használni, mert állagából veszít, összeesik, folyadék gyűlik fel az alján, és nem lesz használható.
A tésztát megkenem baracklekvárral, a kanál gömbölyű oldalát felhasználva ehhez a kenéshez, rászórom a darált, vagy durvára vágott diót, összekeverem a habot a fahéjas cukros almával, és rákanalazom a lekváros diós tésztára.

A tészta másik felét erre teszem rá, vagy a sodratokat erre helyezem fel, bármilyen alakzatban.
A sodratok kicsit belesüppednek az almás töltelékbe, és belesülnek.




Úgy is lehet, hogy a habot nem keverem bele az almába, hanem az almaára ráteszem a sodratokat, elkezdem sütni a tésztát, és amikor már majdnem kész az egész sütés,( rózsaszines a teteje, és a tűpróba sikeres) kiveszem a sütőből és ráteszem a habot. Ekkor a tojásfehérjébe még felverés előtt kell vagy két kávéskanál cukor, hogy a hab is édes legyen. Akkor sült meg a hab, amikor elkezd barnulni, és ha tenyérrel megpaskolod a tetejét, akkor nem ragad a kezedre, és olyan döngő hangot ad.

Meggyes

1-1,5 kg meggy, amit kell magvalni
cukor legalább 25 dkg
4 tojás fehérje

A kimagozott meggyet cukrozod, attól függő mennyiséggel, hogy milyen savanyú a meggy. A cukros meggyet aztán lecsepegteted egy szűrőn, a cukros meggylevet gyorsan megiszod, míg valaki ki nem jön a konyhába, mert akkor meg kell vele felezni:) Ráteszed a tésztára és irány az előmelegített sütő. Amikor majdnem kész a sütése, akkor rásimítod a felvert tojásfehérje habot, és megsütöd, ez még kb. 5 percet vesz igénybe.

1 megjegyzés:

  1. bluemoon: Akkor a továbbfejlesztett változat a linzertészta gyújtására: egy tepsi nagyságú folapckot terítessz le a nyújtódeszkára, és ezen nyújtod ki a tésztát. Majd szépen folpackostól megfogod és belefordítod a kikent, kilisztezett tepsibe: alul a tészta, felül a fólia, és szép óvatosan lehúzod róla a fóliát.

    VálaszTörlés