Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. augusztus 3., hétfő

Ecetes szilva befőtt

veres szilva
fahéj, szegfűszeg
víz
ecet
cukor (arányok: 1 liter víz, 2 dl ecet (10 %) és 20 dkg. cukor)


Ehhez a befőtthöz csak veres szilva használható, mert csak ez a szilva az, ami nagyon édes

Az érett, de nem puha szilvákat használjuk fel. Az előkészített, mosogató gépben magas hőfokon elmosott kiszárított üvegeket megtöltjük a megmosott szilvákkal, az aljuk tenyerünkbe ütögetésével elrendezzük az üvegben a szilvákat.
Megtöltjük az üvegeket vízzel.
A vizet leöntjük egy edénybe, megmérjük, és a vízhez, minden literhez 2 dl 10% ecetet és 20 dkg cukrot adunk.
Praktikusan bele kell számítani a mennyiségbe a 2 dl ecetet, meg a 20 dkg cukor térfogatát is.
Az öntetet felforraljuk, és még forrón az üvegekbe lévő szilvára öntjük. A tetejére rátesszük a tetőt, de nem csavarjuk rá. Kb. fél óra múlva ismét leöntjük a szirupot, újra felforraljuk.Minden üvegbe 1-2 darabka fahéjat és szegfűszeget teszünk, üvegenként 2-3 szemet.
A forró levet ismét a szilvákra öntjük, de most lezárjuk az üvegeket. Azonnal fejre állítjuk az üveget, majd talpra állítjuk és betesszük a hűtőtáskába, ami melegen tartja. ( ezt használjuk szárazdunszt helyett) Két nap múlva kivesszük, és a spájzba tesszük.
Sült húsokhoz, pecsenyékhez, disznótoros hurka kolbászhoz tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. Hálásan köszönöm. Ma nyitottuk fel az első üveggel; hibátlan.

    VálaszTörlés
  2. Ó, de örülök neki!:) Kedves egészségetekre!

    VálaszTörlés
  3. Véletlenül jutottam el hozzád, de azt hiszem, maradok. Nagyim úgy halt meg, hogy a híres ecetes szilvája receptjét nem hagyta ránk. Most talán mégis hozzájutok hasonlóhoz. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Részemről a szerencse!
    A receptek zöme a családi családi főzőtudomány remeke, nagyanyámról anyámra, majd rám hagyományozódott. Ami újabb, azt jelzem hol találtam.Ezek is mind kipróbált és bevált receptek. Aztán vannak saját találmányok is, és vannak olyanok is, amit sose tudtam megismételni. Életem párja ma is emlegeti egyik korai narancsmártásos kacsasültemet...Hmmm, nem tudom mit tettem a mártásba, csak kinyitottam a fúszeresszekrényt, kóstolgattam a mártást,és ami kívánkozott bele, beletettem....
    És velem még manapság is elő szokott fordulni, hogy felhívom anyámat, hogy mondaná már meg, hogy ezt vagy azt hogy is szoktuk csinálni.

    VálaszTörlés
  5. Nekem csak az a gondom, hogy nem tudom, milyen a veres szilva. Tobb rekesz szilva vár feldolgozásra, húsok mellé is szeretnék eltenni.

    VálaszTörlés
  6. http://lifemagazin.hu/egeszseg/taplalkozas/tudtad-ezeket-az-osz-kedvenc-gyumolcserol
    Leginkább az ebben a cikkben szereplő fényképen látható szilva hasonlít a veres szilvára.
    A gyümölcs maga kissé hosszúkás, kemény húsú, a héj vörösbe hajló, a gyümölcs húsa sárgás, a mag pedig vöröses színű. Gondolom innen ered a neve is. Az íze pedig kifejezetten édes, mindenféle muskotályos beütés nélkül.
    http://barnaesfiai.hu/noveny/voros-szilva
    http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?album=1445&pid=17581#top_display_media

    VálaszTörlés