Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. augusztus 23., vasárnap

Túró gombóc másképpen

2 dl kukoricadara
2,5 dl tej
2,5 dl víz
csipet só
1 evőkanál kristálycukor
1 vaníliás cukor
fél citrom héja
50 dkg tehéntúró

10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaj
2 evőkanál kristálycukor

2 dl tejföl
1 evőkanál porcukor


A kukoricadarából puliszkát főzünk. A forrásban lévő fele tej-fele vízbe beletesszük a sót, cukrot és citromhéjat, meg a kukoricadarát. Állandó kevergetés mellett kb. 4-5 percig főzzük. Addigra sűrű lesz, leveszed a tűzről, és belekevered a fél kiló túrót.

Az 5 dkg vajat felolvasztod és megpirítod benne a zsemlemorzsát.
Amikor kész, 2 evőkanál kristálycukrot keversz el benne.

A túrós puliszkából egy evőkanálnyi mennyiséget kivéve, vizes kézzel gombócot formázol, és meghempergeted a pirított morzsában.

A tejfölben elkevered a porcukrot, és a tányérodra szedett túrógombócodat nyakon öntöd vele.

Se hidegen, se melegen, se újramelegítve nem kemény, nem esik szét, gyorsan elkészül, azonnal fogyasztható, és finom.
Ebből a mennyiségből 12-16 gombóc lesz.

A recept Vámosi Kamillától származik, és a desszert.eu -n találtam.

Többszöri kipróbálás után bizton állíthatom, hogy cukrozott tejszínnel nyakon öntve sokkal finomabb. ( Elég neki 20 % zsírtartalmú főzőtejszín, mert az is olyan sűrű, mint a tejföl, csak édes, nem pedig savanyú, mint a tejföl. Én ugyanis sajna az utóbbi időben csak savanyú tejföllel találkoztam)


Puliszka

2 dl kukoricadara
csipet só
5 dl víz

A kukoricadarát kb 4-5 perc alatt megfőzzük a csipet sóval a vízben. Meleg zsíros kanállal egy tányérba evőkanálnyi galuskákat szaggatunk a puliszkából, és jéghideg tejet öntünk alá.
Vagy leveles túróval és tejföllel no meg jóféle pörccel a tetején tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése