Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. szeptember 15., kedd

Brownie- avagy csupacsokis

375 g puha, sózatlan vaj

375 g kiváló minőségű étcsokoládé

6 egész tojás

1 zacskó vaníliás cukor

375 g kristálycukor

225 g finomliszt

1 mokkás kanál só

100 g apróra vágott dióbél, vagy mogyoró, vagy mandula

33 x 23 x 5 cm-es magas falú tepsi a sütéshez


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gáznál 4-es fokozat). Béleljük ki a tepsit sütőpapírral.

(régi irodisták, a régi írógépekhez használt, még készleten lévő ún. gépi átütő papír készletüket felhasználják sütőpapír helyett)

Mindent gondosan mérjünk ki, tojásokat üssük fel, és készítsünk elő a pulton mindent.

Egy nagy, vastag aljú lábasban olvasszuk össze a vajat és az összetört csokoládét. (Kis tűzön, ha a vaj felolvadt el szoktam zárni , mert a csoki 38 fokon olvad.) Ha egynemű lett, akkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a cukrot, sót, keverjük-olvasszuk el benne. Ez meghűti annyira, hogy a tojásokat beletegyük, és elkavarjuk a masszában. Amikor ezzel is megvagyunk, akkor adjuk hozzá a lisztet. Alaposan keverjük össze. Szórjuk bele a diót is, majd az egészet kaparjuk a kibélelt tepsibe. ( a lábas kinyalakodása után biztosan tudhatjuk, hogy nyersen is kitűnően finom)

Legfeljebb 25 percig süssük, akkor jó ha a teteje száraz és világosbarna pettyes, de a belseje még mindig szép sötét és ragacsosan nedves. És bár elég nagy adagról van szó, nagyon fontos az állandó ellenőrzés, hústűvel szúrjál bele, ha még kissé ragadt rá a masszából akkor még jó! A tökéletes, lágy belsejű brownie és a fojtogató száraz brownie közt csupán néhány perc a különbség. Azt se feledjük, hogy az után is szilárdul még egy kicsit, hogy kikerült a sütőből.

Én 16 percig sütöttem, és jó lett. (Én a tepsit egyszer megfordítottam, aki belül az kívül végével)

Hagyjuk teljesen kihűlni, csak aztán szeleteljük fel.

Mivel ez egy tisztességes nagy adag, akár 48 kis kocka is kijön belőle, és nem lehet belőle sokat enni, mert nagyon tömény édesség, így ami nem fogy el, azt tegyük egy jól záródó műanyag dobozba és tegyük be a hűtőbe. Itt teljesen megdermed, de a krémes belseje csak hűvös és sűrű lesz, nem szárad ki.

Akkor sikerült jól, ha sóhajtozva dünnyög, aki eszi.

Szokott kísérő mondat, teleszájjal: Hmmmm, ez isteni!



A receptet egy dorogi búvárbuli után - ahol a nagytányérni bróóni mintegy 30 másodperc alatt elfogyott- kaptam Edkától, de eredetileg Nigela receptje. Úgyhogy Nigelától ered ez az eszement 375 g.-os mennyiség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése