Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. szeptember 29., kedd

Alma, birsalma kompót, - befőtt

4 nagyobb jonathán alma
1 rúd fahéj
4 szem szegfűszeg
legalább 15 dkg cukor
víz

Az almákat meghámozom, kivágom a csutkáját és cikkekre vágom. Annyi vízzel amennyi ellepi és legalább 15 dkg cukorral a fahéjjal szegfűszeggel együtt felteszem főni.
Nagyon hamar megfő, ha szükséges még utána cukrozom. Kihűlés után fogyasztandó.

Ugyanez birsalmából is főzhető. Abba sokkal több cukrot kell tenni. De sokkal finomabb is. Birsalmakompótot érdemes többet készíteni, és elkészülte után befőttes üvegekbe zárva a hűtőben tárolni.

Ugyanígy készült a birsalma befőtt is, de ott forrón kell üvegekbe szedni a birsalmát, és forrón kell a szirupot ráönteni, passzentosan lezárni az üveget a csavaros fedővel és két három alkalommal fejre- talpra állítani az üveget. Ezzel az üvegbe rekedt levegőt csírátlanítom, ugyanis át kell neki néhányszor haladni a forró anyagon és ezalatt csíramentessé válik. Már az utóbbi időben nem teszek bele semmiféle tartósítószert, de figyelemmel kell kísérni a kamrában, nehogy megromoljon.



1 megjegyzés:

  1. Koszonom minden most fozni tanulo neveben, tenyleg haszonos es jo receptjeid vannak.

    VálaszTörlés