Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. szeptember 29., kedd

Kovászos uborka

Ajaj, most látom, hogy úgy telt el a nyár, hogy nem írtam kovászos uborka receptet...

1,5 kg. fürtös uborka legfeljebb 10 cm nagyságú
négy kb 15 cm hosszú kapor szár levéllel
két evőkanálnyi rizs
víz
só  (a só mennyisége fontos, a felöntő lé minden literjébe három csapott kis evőkanál vagy két púpozott kis evőkanál sót oldunk fel.


Az uborkákat jól megmosom, és alulról és felülről is félbe vágom. Így lényegében negyedelem az uborkát, de mégis egyben marad.
Szépen állítva berakom egy nagy befőttes üvegbe, vagy egy jénai üveg tálba, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Visszamérem a vízmennyiséget, és felmelegítem a gyorsforralóban. Vagy eleve a forróvizes csapból engedek rá vizet. Minden liter vízhez három csapott evőkanál sót teszek, és ezt feloldom a forróvízben. (na most a só mennyisége... ezen áll vagy bukik a jó kovászos uborka. De nem mindegyik só egyformán sóz, Én nagyobb szemű sót használok, nem azt  a homok-szerű jódozott hófehérséget. ne átalljuk megkóstolni a levet, nagyon sósnak kell lenn, de elviselhetetlennek)
Az uborka közé bedugdosom a kaporszárakat, rászórom a rizst (amit nem kell előtte megmosni, mert  a rizs-szemeken lévő keményítőre is szükség van az erjedéshez) és ráöntöm a sós meleg vizet.  (a sós vízbe beledugjuk az ujjunkat és megnyaljuk, ha vadul sósnak érezzük, akkor jó a só mennyisége a lében) Egy szalvétával befedem az üveg tetejét, és rá befőttes gumizom, megszurkálom a szalvétát, hogy az erjedés eredménye ki tudjon jönni az üvegből. Meleg helyre teszem, és hagyom érni. Félreértések elkerülése végett, nem napfény kell neki, csak meleg. Napra csak azért szoktuk tenni, mert ott meleg van.

Két- három nap után megnézzük az uborkát, addigra zavaros fehéresnek kell lenni a víznek alatta, az uborkának pedig opálos zöldes egynemű színűnek- mint ahogy a kovászos uborka kinéz-. akkor jó, ha még ropogós, de már nem csípős, erjedt ízű, hanem olyan kovászos uborka íze van.
Ha érettnek ítéljük, akkor kiszedjük az üvegből az uborkát, a kaprot kidobjuk, a levét ha kell leszűrjük, de rizs leülepszik az üveg aljára, csak a levet kell leönteni róla, a rizst kidobjuk alóla, és kisebb zárható üvegekbe tesszük az uborkát, szépen állítva egymás mellé, ráöntjük a levet, és lezárva hűtőbe tesszük.


Pirított kenyeret is szoktak az uborka tetejére tenni, de én ezt nem szeretem, mert elázik a kenyér, gusztustalan dolog onnan kiszedni, és az is előfordulhat, hogy penészes lesz a teteje, azt meg végképp nem szeretem. Én rizzsel kovászolom az uborkát, és nekem bevált, ezért csak ajánlani tudom. Csináltam már hámozott krumplival is, de a rizzsel a legegyszerűbb és legjobb...

Lehet még fokhagyma gerezdeket is tenni az uborka közé, ízlés dolga, én a tiszta kovászos uborka ízt szeretem.

4 megjegyzés:

 1. A rizs ugyanazt a hatást fejti ki, mint mondjuk a kenyér? Vagy miért kell bele? Mert még nem is hallottam róla.

  VálaszTörlés
 2. Igen pont ugyanazt. A kenyér elázik, hi kilóg a vízből kicsit meg is penészedik, és tökre gusztustalan. Szerintem. Sőt lehet bele tenni krumplit ( persze hámozva, vastag szeletben) és az is ugyanazt a hatást fejti ki: az erjedést indítja el.
  Nekem még van egy üveg kovászos uborkám a hűtőben, még a nyár végéről, szépen letisztult a leve, és csönben várakozik a hidegben a legközelebbi csirkepörköltre. :)

  VálaszTörlés
 3. én most próbálom ki , reméllem jó lesz !

  VálaszTörlés
 4. No, hogy sikerült? Azóta már készen kellene lennie...

  VálaszTörlés