Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. február 3., szerda

Kelkáposzta főzelék

Gyerekkoromban utáltam a kelkáposzta főzeléket. emlékszem, hogy forgattam a számban és nem voltam képes lenyelni... egyszer erőltették, hogy meg kell enni. Hát nem sokáig volt bent. Én akkor fogadtam meg,hogyha egyszer lesz gyerekem, sose fogom kényszeríteni, hogy bármit is megegyen, ha nem akar. ( örömmel közlöm, hogy tényleg nem kényszerítettem gyerekeimet evésre, csak megkóstolni volt kötelező mindent, aztán lehetett azt mondani, hogy ezt nem kérem.)

Mígnem egyszer súlyosan megbetegedtem, skralátos lettem. Napokig magas lázam volt, nem ettem, nem ittam, naponta járt ki az ápolónő injekciózni, mígnem a negyedik vagy ötödik napon felébredtem dél körül, és kiabáltam anyámnak, hogy jöjjön be, és hogy éhes vagyok. Összeszaladt a ház, megörültek, hogy végre jobban vagyok, csak anyám esett kétségbe.
Jajj,kislányom most lett kész az ebéd, de kelkáposzta főzeléket főztem...
Nem baj, anyuka, kérek belőle.

Életem legjobb kelkáposzta főzeléke volt.
Aztán nem nagyon ettem máskor, de vagy harminc év után elkezdtem szeretni a kelkáposzta főzeléket.

Hát lássuk akkor:

egy fej kelkáposzta kb 80-100 dkg-nyi
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
teáskanál só
fél mokkás kanál őrölt bors
1 evőkanál paprikás rántás
fél kg krumpli ( én sok krumplival szeretem)
kb fél liter víz

A kelkáposztát megmosom, negyedekbe vágom, és éles késsel csíkokra vágom. Ha friss a kelkáposzta, akkor mindenestől, ha téli és nagy , akkor az erős vastag ereit levágom, és kidobom.
A felmetélt kelkáposztát felöntöm vízzel, annyival, hogy ne lepje el, sózom borsozom, belekeverem a zúzott fokhagymát, köménymagot, és elkezdem főzni. Amint egy kicsit összébb esik, beleteszem a kockára vágott krumplit, és megfőzöm. Amikor megfőtt, egy evőkanál rántással berántom.( ha hideg a rántásom, akkor a főzelék levéből szedek levet hozzá, és apránként hígítom, ha frissen készített a rántás, akkor hideg vízzel hígítom, amikor simára kevertem vele, akkor szedek csak hozzá a főzelék forró levéből. Megkóstolom, szükség szerint sózom borsozom még.


Klasszikusan fasírtot adok hozzá.
Vagy sült oldalast, vagy sült kolbászt, esetleg sertéspörköltet.
Vagy tükörtojást.

1 megjegyzés: