30 dkg rétesliszt
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
50 dkg túró
1 üveg magozott meggybefőtt levétől leszűrve
2 dl tejszín
2 dl tej
3 egész tojás
vaj a tepsi vastagon kikenéséhez
a száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, egy másik tálba felütjük a tojásokat, összekeverjük, hozzáöntjük a tejszínt, majd a tejet.
A tepsit vastagon kivajazzuk, és a lisztes cukros sütőporos keverék felét beleszórjuk.
Erre rámorzsolgatjuk a fél kiló tehéntúrót, rászórjuk a lecsöpögtetett meggybefőttet, a lisztes keverék mások felét a tetejére szórjuk. Úgy igyekezzünk, hogy egyenletes vastagságú legyen az anyag a tepsiben, mert a tetejére kell önteni a tejszínes, tejes tojásos keveréket. Óvatosan kell részletekben ráönteni, hogy mindenhova jusson.
Nem kell izgulni, mert még most úgy néz ki, hogy az alja száraz, a tetején száraz szigetek vannak a lisztes keverékből, és azt hihetnénk, nem lesz ebből semmi. Pedig nem így van! Nem kell piszkálgatni, kevergetni, hagyjuk békén.
Hagyjuk állni vagy 15-20 percet.
Addig gyújtsuk be a sütőt, és melegítsük be. Amikor forró, akkor tegyük be a tepsit. Úgy 20 perc múlva mérsékeljük a tüzet, és takaréklángon süssük tovább, még vagy 20-25 percig.
Amikor megsült, akkor vegyük ki a sütőből, azonnal szórjuk meg leheletnyi porcukorral, és hagyjuk langyosra hűlni.
A sütemény kb. másfél két ujjnyi vastag lesz, mindenütt egyformán átsül, és nem maradnak benne száraz, lisztes részek. A meggy a túró és a tészta kellemes triót alkot ebben a végtelenül egyszerű süteményben.
Évtizedekkel korábban ez a sütemény lusta asszony süteménye néven volt ismert, én is sütöttem annak idején a nyolcvanas években, de akkor nem sikerült. A lisztes keveréket nem járta át a tojásos tejes lé, nem is próbálkoztam vele többet. De most, hogy kiderült hogy kell lassú tűzön is sütögetni a második félidőben, most jól sikerült.
Nagyobbacska kockákat vágjunk belőle, ha marad tegyük hűtőbe.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése