Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. február 28., vasárnap

Meggyes-túrós, avagy lusta asszony sütije

30 dkg rétesliszt
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor

50 dkg túró

1 üveg magozott meggybefőtt levétől leszűrve

2 dl tejszín
2 dl tej
3 egész tojás

vaj a tepsi vastagon kikenéséhez


a száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, egy másik tálba felütjük a tojásokat, összekeverjük, hozzáöntjük a tejszínt, majd a tejet.

A tepsit vastagon kivajazzuk, és a lisztes cukros sütőporos keverék felét beleszórjuk.
Erre rámorzsolgatjuk a fél kiló tehéntúrót, rászórjuk a lecsöpögtetett meggybefőttet, a lisztes keverék mások felét a tetejére szórjuk. Úgy igyekezzünk, hogy egyenletes vastagságú legyen az anyag a tepsiben, mert a tetejére kell önteni a tejszínes, tejes tojásos keveréket. Óvatosan kell részletekben ráönteni, hogy mindenhova jusson.
Nem kell izgulni, mert még most úgy néz ki, hogy az alja száraz, a tetején száraz szigetek vannak a lisztes keverékből, és azt hihetnénk, nem lesz ebből semmi. Pedig nem így van! Nem kell piszkálgatni, kevergetni, hagyjuk békén.

Hagyjuk állni vagy 15-20 percet.
Addig gyújtsuk be a sütőt, és melegítsük be. Amikor forró, akkor tegyük be a tepsit. Úgy 20 perc múlva mérsékeljük a tüzet, és takaréklángon süssük tovább, még vagy 20-25 percig.

Amikor megsült, akkor vegyük ki a sütőből, azonnal szórjuk meg leheletnyi porcukorral, és hagyjuk langyosra hűlni.

A sütemény kb. másfél két ujjnyi vastag lesz, mindenütt egyformán átsül, és nem maradnak benne száraz, lisztes részek. A meggy a túró és a tészta kellemes triót alkot ebben a végtelenül egyszerű süteményben.

Évtizedekkel korábban ez a sütemény lusta asszony süteménye néven volt ismert, én is sütöttem annak idején a nyolcvanas években, de akkor nem sikerült. A lisztes keveréket nem járta át a tojásos tejes lé, nem is próbálkoztam vele többet. De most, hogy kiderült hogy kell lassú tűzön is sütögetni a második félidőben, most jól sikerült.


Nagyobbacska kockákat vágjunk belőle, ha marad tegyük hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése