Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. március 8., hétfő

Borozzi

3 tábla legalább 70 %-os étcsokoládé,

15 dkg cukor,

6 tojás, ha kicsik, akkor több,

10 dkg vaj,

csipet só,

egy evőkanál martini bianco,

egy evőkanál rum,

egy narancs reszelt héja.


A teendőket időrendi sorrendbe írtam le, fontos betartani, mert így nincs üresjárat.

Sütőt begyújt, 200 fokra előmelegít.

Tojásokat szétválaszt. Cukrot, sót összekever. Narancs megmos, megtöröl, héját lereszel. egy kis kb. 22 cm átmérőjű tortaformát, vagy egy kis tepsit sütőpapírral kibélel. Tojások fehérjét a cukorral kemény habbá ver.

Csokoládét, vajat a cukor harmadával óvatosan felolvaszt, elkever, tűzről levesz, tojások sárgáját belekever a masszába, martinit, rumot narancshéjat belekever, majd óvatosan előbb a tojáshab felét belekever a csokis masszába, majd a másik felét is, hogy minél kevésbé törjön, de elvegyüljön. Az egészet beleönt a kipapírozott tepsibe, vagy tortaformába. Forró sütőbe betol, és megsüt. A teteje megemelkedik, ki is repedhet, de élvezeti értékből nem von le. Kb. 25-45 perc közötti idő alatt megsül. Tepsiben kicsit hagyjuk hűlni, oldalát késsel körbevág, óvatosan kiborít, sütőpapír lehúz.

Ettől a perctől kezdve ehető. Nagyon tömény édesség. Süthető muffin sütőben is, azok kb. egy emberes, egy étkezésnyi adagok.

Hűtőben sokáig eláll, de hidegen, kissé morzsálódik. Élvezeti értékéből ez sem von le...

A Just Desserts c. filmben sütik ezt a 'minden idők legjobb sütijét'. Titkos recept alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése