Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. március 19., péntek

Knédli

Két személyre szól ez a recept is, de érdemes dupla mennyiséget csinálni, mert mint minden kelt tészta, ez is fagyasztható.

25 dkg rétesliszt
fél dkg élesztő
csipet cukor
1 kisméretű tojás
fél mokkás kanál só
langyos víz (amennyit felvesz, :) kb, 2 -2,5 dl. egy viszonylag lágy kenyértésztát kell előállítani)
egy evőkanál olíva olaj


A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés langyos vizet öntünk rá, rászórjuk a csipet porcukrot, lisztet szórunk a tetejére, teljesen befedjük. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen békén hagyjuk úgy 10-15 percre. Szóval kovászt készítünk.

Amikor megkelt, akkor a tojást beleütjük, langyos vizet adunk hozzá, megsózzuk, az olajat is hozzámérjük és bedagasztjuk. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától.
Megszórjuk a tetejét liszttel, letakarjuk, és addig hagyjuk kelni, ameddig kétszer akkora nem lesz, mint addig volt. Lisztezett felületre borítjuk, kettévágjuk, és óvatosan megsodorjuk, hogy vastag hurka legyen belőle.Kicsit békén hagyjuk megint letakarjuk, hadd keljen. Addig egy edényben vizet forralunk, és a tésztaszűrőnket vagy valami lukacsos aljú edényt, esetleg a mikrósütőnk grillező rácsát beleállítjuk egy nagy edénybe, keresünk rá egy olyan másik edényt, ami pont ráillik, és ha felforrt a víz, és kellőképpen gőz van az edényben, akkor a rácsra tesszük a két tésztahurkát. Befedjük, és kb. 20 percig gőzöljük. A tészta ne érjen bele a vízbe, de legyen elegendő mennyiségű víz, nehogy elforrjon és megégjen a lábas alja.

(Létezik kifejezetten knédli főző eszköz is, ami úgy néz ki, hogy van egy viszonylag magasabb lába, ami fölött egy kinyitható vékony, lyukacsos lemezekből álló plató van. Ezt kell beleállítani a főzőedénybe.)

Meg lehet ezt főzni enyhén sózott vízben is, úgy is jó lesz.

Amikor megfőtt, akkor egy ruganyos kelt tésztát kapunk, amit pl. marhapörkölthöz, vadas szószhoz, szaftos sültekhez lehet tálalni. A kész knédli rudakat ferdén, ujjnyi vastag szelekre vágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése