Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. március 20., szombat

Piskóta

10 tojás
10 evőkanál kristálycukor
1 vaníliás cukor
1 citrom héja
fél citrom leve
10 evőkanál liszt
1 sütőpor

4-5 dkg étcsokoládé az se baj, ha jóféle ízesített narancsos, vagy málnás...ez opcionális.

Ez egy nagy tepsi piskóta lesz.

Mindent kikészítek, kimérek, csokit éles késsel egy deszkán összevágom apróra, a tepsi aljába sütőpapírt teszek, a sütőt begyújtom.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét két evőkanál cukorral elkezdem habbá verni. A habbá verés közben még két evőkanál cukrot teszek hozzá, így egy nagyon masszív, nagyon sűrű, nagyon fehér habot kapok. Akkor jó, a mikor a tálat fejjel lefelé lehet fordítani, és nem csúszik ki belőle a hab.
Aztán a tojás sárgáját a maradék cukorral, citromhéjjal, citromlével, vaníliás cukorral fehéredésig keverem, majd kanalanként hozzáadom a sütőporos lisztet. Ezzel is jól kikeverem.
Aztán a hab harmadát elkeverem a lisztes tojásban, majd hozzáadom a második harmadot, ezzel is óvatosan elvegyítem, majd a harmadik harmaddal is ugyanígy teszek. A végén beleszórom a csokit, és elkeverem. ( vagy a tepsibe öntött massza felére szórom, és úgy öntöm rá a massza másik felét)
Vigyázva, nagy mozdulatokkal keverem, hogy ne törjön össze a hab.

A masszát beleöntöm a tepsibe.
Beteszem a sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt készre sütöm. A sütő ajtaját nem kell nyitogatni, legalábbis az első 10 percben.

Amikor megsült ( kétség esetén segít a tűpróba: egy nagy hústűt beleszúrúnk, és ha nem tapadt rá semmi, akkor elkészült) körbevágjuk a tepsit, és kicsit pihenni hagyjuk. ( kb. 3 perc)
Egy sütőpapíros tálcát ráteszünk a tepsire, és hirtelen mozdulattal megfordítjuk.
Az aljáról rögtön lehúzzuk a sütőpapírt, (mert ha nem így tennénk, a papír megszárad, és már csak a sütivel együtt jön le) megcukrozzuk és ha teljesen kihűlt, kockára vágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése