Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. október 23., szombat

Háztartástan: Bevásárlás

Az anyám spájzában mindig volt minden. Bármikor, bármi jutott eszébe, azt ő azonnal meg tudta sütni, főzni, mert mindenhez volt hozzávalója otthon.
Ez persze aztán azzal járt, hogy időnként nagy nagy szívfájdalommal kellett dolgokat kidobni- bár a régi gyerekkori emlékeim között ilyen nem szerepel, mert a cukornak nem volt szavatossági ideje, ráírva is az volt, hogy a minőségét korlátlan ideig megőrzi. A liszta lisztes bödönben volt, a kamrában, ahonnan egy bádog dobozba vettek ki a fa bödönből úgy két három kilónyi lisztet, amit gondosan átszitáltak, mielőtt a dobozba tették. Ez került a spájzba. Mert a spájz, az a konyha mellett volt, a kamra meg kint volt az alsóépületben. Ott tégla lábakon állt a lisztes bödön, hogy alatta is szellőzzön, kis zsákban volt a dió, nagy tálcán a körte, faládákban az alma, másik faládában a krumpli. Na ezeket aztán időnként gondosan át kellett vizsgálni, megválogatni, ami megromlott kidobni, a többit, amin csak kezdődő állapotváltozás volt, azonnali fogyasztásra ítélték. A stelázsi tele volt befőttekkel, egyforma nagyságú, karcsú üvegekben, szines papírral lezárva a tetejükön lévő celofán, szín szerint váltakozóan, sorban, egy barack befőtt mellet a cseresznye -meggy befőtt, amellet egy körte, aztán jött a meggybefőtt, aztán egy aranyló birsalma, meg az ecetes szilvabefőtt. Külön stelázsin álltak a savanyúságok.
Az ecetes uborka, a vizes uborka, a káposztával töltött paprika. A külső kamra mellett volt még egy kisebb kamra, ott volt a káposzta savanyító kád. Ez nem is kád volt, hanem egy fából készült nagy dézsa, hozzávaló leszorító fákkal, meg egy hatalmas esztergált csavarral, amivel az egészet szorosan lenyomatták, és srófolták időnkét szorosabbra, ahogy a besózott káposzta levet engedett.
Szóval rendes vidéki háztartást vittek a nagyanyámmal, a hatvanas-hetvenes években.

Persze a boltokban nem sok mindent lehetett kapni, azt ettük, amit megtermett a ház körül kertben, vagy kint a Kisvénkertben, felnevelődött az udvaron, vagy meghízott az ólban. Vagy a hetipiacról érkezett haza összekötözött lábbal, párban a rántani való csirke.
Akkoriban nem volt problémás a bevásárlás. A kenyeret a péktől hoztuk hetente egyszer, a tejet a szomszédból, ahová nagyanyám naponta járt el a tejeskannával, és ottragadt az esti fejés után Juliskával egy kis beszélgetésre, ahogy ő mondta, tanyázni...

Na, ha erre lennénk kárhoztatva ma is, akkor bizony éhen halnánk. Se kert, se udvar, se a nagyanyám háztartás vezetési tudása, -semmink sincs már.


Ma azt esszük, ami a bevásárló központban 'megterem'...
Erre készültek a modern lakások, lakótelepek lakásai is.

Az etalon még mindig a csurig telt spájz, hogyha kell valami, akkor csak nyissuk ki a spájz ajtót, és vegyük le a polcról.
Persze manapság az éjjel nappal nyitva tartó boltok idején ez már nem annyira tűnik fontosnak.

Hinnétek-e, hogy annak idején amikor kitalálták a lakótelepeket, úgy gondolták, hogy a modern dolgozó nő nem fog főzni, mert majd eljárnak enni otthonról, ezért csak éppen egy kicsike konyhát tervezetek a lakáshoz, se kamra, se spájz legfeljebb egy szekrényke, ami külön szellőzik.

Ezért lett olyan jól ellátott az összes lakótelep, nagy élelmiszerboltokkal, éttermekkel. Még a hetvenes évek végén épület lakótelepek is így jártak, például Szegeden az Északi Városrészben nyílt a város legelső igazán nagy szupermarketje, ahol minden, de minden kapható volt.

Mint olyan sok, okos fejekben eltervezett idea - ez se így lett, mert az emberek házi kosztot akartak enni, a nők főztek, sőt befőztek.

A főzés a bevásárlással kezdődik. Már nem kell tele spájz, és kamra, illetve kéne, de nincs hozzá hely -általában. Meg a bolt is ott van közel, ha mégis kell valami.
De valami alapvető tartalék kell otthon .

Legyen mindig otthon az alapvető dolgokból legalább egy bontatlan csomag. Ilyen alapvető dolog a
liszt,
cukor,
só,
gríz,
kávé,
tea,
alapvető fűszerek, bors, szemes és őrölt,
őrölt paprika,
fahéj,
szegfűszeg,
szerecsendió,
vanília,
rozmaring,
zsálya,
köménymag,
babér levél

Azért mondom, hogy egy bontatlan csomag, mert ha éppen elfogyott az amit használtál, legyen mihez nyúlni, és ne kelljen lerohanni a boltba. Viszont ha kibontottad a tartalékot azonnal írd fel a listára, hogy a legközelebbi vásárlásnál pótold.

Legyen otthon mindig
kenyér - már ha esztek kenyeret.
Olaj, vagy zsír,
hagyma
(vörös és fokhagyma is),
krumpli
,
pár darab paradicsom,
egy két paprika,
vaj,
felvágott,
szalámi,
egy pár rendes, jó minőségű szárazkolbász
,
egy doboz tojás,
tej (plusz két doboz hosszú lejáratú tartós tej)
sajt
méz.


Ha vásárolni indulsz, írj bevásárló listát, és a vásárlásnál tartsd magad a listához.
Eszméletlen mennyiségű pénzt lehet elkölteni csak úgy nézelődéssel a boltban, - mert még ez is kell, az is jó lenne, a vége az, hogy állunk egy tele kosár mögött, és dobáljuk ki az ezreseket- feleslegesen.
Jó megoldás az is, ha csak annyi pénzt viszünk magunkkal, amennyit el akarunk költeni. Tuti nincs túlköltekezés.

Mindenből csak szép árut vegyél. Az ütődött, lottyadt zöldség- hiába olcsóbb, mégis ráfizetéses lesz, mert ki kell dobni, és így az olcsóbb lett a drága, mert nem lehet felhasználni semmire.

Nem jelenti ez azonban azt, hogy az aznapi, vagy két nappal későbbi szavatossági lejáratú terméket ne vedd meg- amikor ez jelentősen olcsóbb. Ha még aznap, vagy másnap, vagy szavatossági időn belül elfogyasztod, vedd meg bátran- és használd fel.
Érdemes a nagy bevásárló központokba az ünnepek előtti estefelé elmenni bevásárolni, mert a másnapi zárva tartás miatt minden dolgot, kenyeret, tejtermék-féléket, zöldséget leárazva adnak, csak vidd el, ne maradjon holnapra náluk, mert a bezárt boltban nem lehet eladni, harmadnapra meg már nem friss, akkor azért nem adható el. Tehát erre lehet számítani, de persze előfordulhat, hogy minden elfogy, és semmit se kapsz. Még eredeti áron se, mert mindet eladták. Tehát ez lutri, kérdés akarsz-e kockáztatni. Vagy akarsz-e másik boltba menni. Hátha ott más a helyzet.


Célszerű naplót vezetni a kiadásokról. Ez a hónap végén feketén-fehéren megmutatja mikor mire és menyit költöttünk.
Csak pontosan kell kitölteni az excell táblázatot, és egy helyen megőrizni a vásárlási blokkokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése