Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. október 16., szombat

Mákos nudli, nudli prézlivel, szilvás gombóc

1/2 kg krumpli
kb 20-25 dkg liszt
1 evőkanál gríz
1 tojás
mokkás kanál só

kb 2 liter víz
egy csipet só a kifőzéshez

5 dkg vaj


15 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor

vagy

5 dkg vaj
10 dkg zsemlemorzsa ( ezt nevezik tulajdonképpen prézlinek)
3 evőkanál kristálycukor

A nudli nem más, mint egy kifőzött krumplis tészta.
A krumplit kicsit sózott vízben, teljesen puhára főzzük, levélt leöntjük alóla és azonnal megtörjük egy krumplinyomó segítségével. Szétterítjük egy nyújtótáblán, és hagyjuk kézmelegre kihűlni.
Megsózzuk egy csipet sóval ( csapott mokkás kanálnyi) és szépen elkezdjük belegyúrni a lisztet, tojást a grízt, egy viszonylag ragadós lágy tésztát kapunk, amit még további liszt hozzáadásával keményíthetünk. Azért nem lehet dekára meghatározni, hogy mennyi lisztet adjunk hozzá, mert ez függ a krumpli milyenségétől.

Nem pihentetjük, hanem azonnal elnyújtjuk lisztezett deszkán, ujjnyi csíkokra vágjuk. és ezelet a csíkokat megsodorjuk, hogy vékony, kisujjnyi vastagságú hengert kapjunk. Ezt a hosszú hengert aztán kb, két ujjnyi hosszú darabokra vágjuk. ( azért az ujjunkat használjuk mértékegységként, mert az mindig kéznél van. A kisujjunknak az átmérőjét használjuk mértékegységként, a két ujjnyi hosszúságnál pedig az egymás mellé tett két ujjunk szélessége a mérték.)
ezeket a kis nudlikat aztán újra meghengergetjük a nyújtótáblán, és forrásban lévő vízben óvatosan kb. 3-4 perc alatt kifőzzük. Közben óvatosan meg kell keverni, mert a nudlik esetleg a fazék aljára ragadhatnak. Onnan tudjuk, hogy megfőtt, mert feljön a víz tejére. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és óvatosan egy szűrőkanállal a nudlit azonnal a forró serpenyőbe szedjük. átsütjük, majd tányérokra szedjük, és mindenki annyi cukrozott darált mákot szed magának, amennyit csak akar.

Ha nem mákosan akarjuk enni a nudlit, akkor a vajból és a zsemlemorzsából pirított morzsát készítünk, amikor megpirult belekeverjük a cukrot, és rászedjük a nudlit. Óvatosan összerázogatjuk, de ne keverjük, mert a nudli nagyon gyenge tészta, és összetörik.

Igazság szerint az alapétel a nudli, a prézlis változat, és csak az ínyenc továbbfejleszett változat a mákos nudli.

Szilvás gombóc

A tészta ugyanaz.

kb. 10-15 egészséges szilva
kristálycukor

vagy sűrűre főzött szilvalekvár

és őrölt fahéj

A tésztából nem nudlit böngyörgetünk, hanem a kinyújtás után kisebb, tenyérnyi darabokra vágjuk.
A szilvát megmossuk, kettévesszük, magját kidobjuk, a helyére kristálycukrot teszünk (vagy kockacukrot), és fahéjat.
A szilvát összecsukjuk, és beletesszük a tészta közepére, és gombócot formálunk belőle.

A gombócokat kicsit tovább kell főzni, mert ugyebár nagyobbak, és szilva is van bennük.

Pirított zsemlemorzsára szedjük, megforgatjuk benne, és tálba rakjuk.

Lehet sárgabarackkal is főzni, az lesz a barackos gombóc. Ekkor a barackból például negyedeket használunk egy egy gombóchoz, és a barackdarabokat cukorba forgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése