Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. október 23., szombat

Tökfőzelék

egy kg főzni való tök egy csokor kapor 1 kis fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 kisebb paradicsom 1 szelet zöldpaprika 1 evőkanál zsír a, vagy olaj 1 teáskanál só három evőkanál 10 % ecet (vagy másfél evőkanál 20 %) cukor legalább 1 csapott evőkanálnyi 3 dl tejföl ( 20 %-os) 1 evőkanál liszt A tököt megmossuk, kettévágjuk, a belsejét a magokkal és a szálakkal együtt kivájjuk és kidobjuk (vagy felzöldségelve levest főzöl belőle, amikor megfőtt leszűröd, mintha húslevest főztél volna, a tök belsejét kidobhatod és egy könnyed zöldséglevest (tökbél leves) kapsz végeredményként), vékonyan levágjuk a héját, és tökgyalun leszeleteljük. A tökgyalu olyan eszköz , ami csíkokra vágja a szeletelendő dolgot, vékony, de egyforma széles-magas hasábokra. ( ha nem ismered, akkor 'google a mi barátunk' tökgyalu keresővel kiadja a képét) A vöröshagymát nagyon lereszeled, hogy csak valamiféle vöröshagyma pép legyen belőle, a fokhagymás fokhagyma nyomón átnyomod. (vagy hagyod egyben a kis fej vöröshagymát, meg a két gerezd fokhagymát és amikor kész a tökfőzelék, akkor kidobod belőle)A kaprot megmosod, összehajtogatod és újra összekötöd cérnával, egy kis batyu formára. Jól körbe tekered, hogy ne bomoljon szét. A hagymákat megfuttatod egy evőkanálnyi zsíradékon (a zsírt felforrósítod és belekevered a hagyma-pépet, és picit pirítod, keversz rajta kettőt) aztán beleteszed a legyalult tököt, a kaprot, a paradicsomot, paprikát és vizet öntesz alá, annyit, hogy kb. 3/4 részéig ellepje. Megsózod, és hagyod főni. Hamar megfő, a tökszálak hajlékonyak lesznek, és már nem ropognak. Ekkor leveszed a lángról. A tejfölből kiveszel két evőkanálnyit, és összekevered egy evőkanál liszttel. Apránként hozzáadod a többi tejfölt is, amikor simára elkeverted a lisztes tejfölt, akkor szedőkanalanként adsz hozzá a tök főzőlevéből. HA túl sok leve lett a töknek, akkor egy bögrébe leszedsz a levéből és félreteszed. A lisztes tejfölbe addig szeded kanalanként a forró levet, és kevered el ameddig maga a tejfölös lé is forró lesz. ekkor visszaöntöd a tökre az egészet. Visszateszed a tűzre, és óvatosan kevergetve felfőzöd, és hagyod, hogy sűrűsödjön. A léből veszel ki a habarós tálkába, beleöntöd az ecetet, adsz hozzá cukrot,és elkevered, majd ráöntöd a tökfőzelékre. Megkóstolod. Kellemesen édeskés savanykásnak kell lennie. Ehhez képest vagy ecetet adsz még hozzá, vagy cukrot. A kaprot, a paprikát, és a paradicsom maradványit kivesszük e főzelékből. A tökfőzeléket lehet még paprikás rántással is csinálni, akkor az evőkanálnyi rántást kevered el a tejfölben, és onnantól ugyanúgy jársz el, mint a habart változatnál. De a rántással készített tökfőzelék pirosas- rántásos színű lesz. De lehet vajas, paprika nélküli rántással is készíteni. Akkor értelemszerűen nem lesz piros. paprikás rántás: két evőkanálnyi zsíron, vagy vajon egy evőkanál lisztet megpirítunk, amikor zsemle színű, akkor levesszük, és egy teáskanál pirospaprikát keverünk bele. paprika nélküli: nem keverünk bele piros paprikát.

Aztán a tökfőzeléket főzheted kovászos uborka levével is!

Ekkor nem teszel bele sem ecetet, sem cukrot, hanem  már a főzéshez kovászos uborka levével öntöd fel. ekkor nem kell bele sót tenni, mert a kovászos uborka leve elég sós.

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése