Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. január 21., péntek

Rizses csirke, avagy piros hús rizzsel

Célszerű nagyobb mennyiségben főzni, nemcsak két személyre, mert kiválóan melegíthető a mikróban. A piros hús rizzsel elnevezés természetesen a gyerekeimtől származik.

2-3 csirkecomb
2-3 csirkeszárny
2 csirke far-hát
nyaka, lába, zúzája, mája
ha szeretitek, akkor csirkemell is mehet bele, én inkább a csontos húsokat szeretem
( persze egész csirkéből is lehet, vagy fél csirkéből...) Lehetőleg egyforma nagyságú darabokra vágom a csirkét.

a csirke saját zsírja úgy 3-4 evőkanálnyi annyi legyen, hogy belepje a lábas alját
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál só
őrölt bors
fél zöldpaprika
fél paradicsom
3 teáskanál pirospaprika
2-4 dl rizs ( egy-két bögre)
víz

A csirkéről leszedjük a zsíradékot, a hájas bőrt, apró darabokra vágjuk, és feltesszük egy kisebb edényben a tűzre, hogy kiolvasszuk a zsírt belőle, és pörcöt süssünk. Amikor a pörc pirosas ropogós, levesszük a tűzről, kiszedjük, tányérra rakjuk, de csak közvetlen fogyasztás előtt az asztalon sózzuk meg, mert egyébként elveszti ropogósságát. Azon frissiben meg is etetjük az illatra addigra már körénk sereglett családtagjainkkal.
A zsírt pörkölthöz használom fel. Ha több, akkor elteszem egy kis zárható üvegbe, és mehet a hűtőbe.
A hozzávalókból pörköltet készítünk fel, és elkezdjük főzni. Vastag aljú nagyobb méretű lábasban, vagy öntöttvas lábasban főzzük, mert tartós állandó hőmérsékletre van szükségünk, és a rizs többszörösére duzzad. Esetleg sütőbe is tehetjük amikor a rizst hozzáadjuk.
Amikor félfővésben van, akkor a megválogatott, megmosott rizst hozzáöntjük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, takaréklángra tesszük, lefedjük és lassű túzön addig főzzük, ameddig a rizs megfő. Legjobb addig főzni, ameddig a jó minőségű rizs "kifakadozik" Kifakadoztatni a rizst annyit tesz, hogy addig főzöm, ameddig a rizsszemek vége kinyílik, négyfelé válik, és felkunkorodik, de a szemek külön maradnak, nem ragadnak össze. Ehhez jó minőségű rizs kell, mert esetleg ragacsossá fő. Én ehhez mindig magyar rizst használok.
Fővés közben tilos kavargatni, csak rázogatni szabad. Ha szükséges, akkor öntök még alá vizet, de soha ne legyen rajta annyi víz, mint az elején, tehát már sose lepje le. Meg is kóstolom, hogy kell-e még bele só. Lassú tűzön főzöm, és legalább egy jó fél óráig. A végén, amikor elzárom alatta a tüzet, a fedőt még rajta hagyom legalább további tíz percig.
A lábasban csak a rizs látszik, a hús szépen megbújik a rizs között. Amikor kiszedjük, akkor nincs leve, csak rizs és hús.
Olyan, mint a paela, magyar változatban.

Főzhetjük pirospaprika nélkül is, zöld- piros- és sárga húsú paprika darabokkal, zöldborsóval, zöldbabbal, ekkor késhegynyi sáfránnyal színezhetjük a rizst. De ez már nem piros hús...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése