Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. január 22., szombat

Tejberizs, rizskoch, rizsfelfújt, darafelfújt

Tejberizs

egy bögre rizs (2-3 deci)
1 liter tej
3-4 evőkanál cukor
3-4 cm nagyságú vanília rúd


A megválogatott megmosott rizst a forrásban lévő cukros, vaníliás tejbe öntöm, és állandó kevergetés mellett megfőzöm.

Lapos tányérra szedem, és kakaóporral és porcukorral megszórom. ( kis szűrőbe teszem a kakaóport, és rászitálom, majd a tetejére porcukrot szitálok)


Rizskoch, rizsfelfújt

a fenti mennyiségű tejberizs
5 dkg mazsola
3 tojás sárgája, fehérje
1 evőkanál cukor
5 dkg vaj
egy jénai üvegtál kikenve vajjal, vastagon megszórva zsemlemorzsával
sárgabarck lekvár esetleg házi málnaszörp öntetként

a megfőtt tejberizsbe belekavarom a vajat és a megmosott mazsolát és gyakori kavargatás mellett kézmelegre hűtöm.
A tojások sárgáját egy evőkanél cukorral fehéredésig keverem, a fehérjéből kemény habot verek.
előbb a tojások sárgáját, majd a fehérjét kavarom bele a tejberizsbe, beleöntöm a kekent zsemlemorzsával szórt jénai tálba és forró sütőbe tolom. Aranybarnára sütöm.

Amikor megsült, akkor körbevágom egy késsel, és óvatosan, egy lapos tányért a jénai tetejére szorítva, fogókesztyűben fogom a jénait, és egy gyors mozdulattal fejre állítom a jénait, ezzel kiborítom a tányérra.
A sárgabarack lekvárt kevés vízzel felforralom, egy evőkanál rumot öntök hozzá, és forrón kínálom a rizsfelfújthoz. Lehet forró, sűrű házi málnaszörppel tálalni.

Ugyanígy lehet darafelfújtat is készíteni, tejbegrízből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése