Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. február 5., szombat

Tepertős-túrós pogácsa

1 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
4 dkg élesztő

25 dkg túró
1 dl tejföl, vagy sűrű tejszín
2 tojássárgája
60 dkg liszt
1 evőkanál só
25 dkg vaj ( vagy jó minőségű sertészsír)
20 dkg tepertő ( ez is házi sütésű, bőr nélkül kell és apróra vágva)
1 teáskanál bors ( vagy egy kicsit több, úgy jó, ha jó borsos)

A langyos tejbe beleteszem a cukrot, és az élesztőt, jól felfuttatom, majd az összes többi hozzávalóval összegyúrom.
Nem, nem tévedés, túró is kell ebbe a tepertős pogácsába, mert enélkül nagyon nehéz és zsíros lenne a tészta. De így pont jó lesz. Tehát kell bele a túró és a tejföl/tejszín is.

Meleg helyen 30 percig kelesztem. Vékonyra kinyújtom, és szorosan feltekerem, mint a kalácsot. A két szélét középre behajtom, és ismét megkelesztem legalább még 30 percig.
Újra kinyújtom, de már nem annyira vékonyra, ismét feltekerem, és újra megkelesztem.
További 30-40 perc után kinyújtom, de kb három centi vastagságúra. ez kb. kétujjnyi vastagság.
Nem kell megijedni, minél vastagabb annál jobb lesz.
A tetejét éles késsel beirdalom, hogy rombusz formájú alakzatok legyenek a tetején.
Közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom, és tepsibe teszem a pogácsákat. Nem túl szorosan, nem túl szellősen.



Ekkor begyújtom a sütőt, mert ameddig eléri a kívánt hőfokot, addig is kel a pogácsa. A háromszori kelesztés mindenképpen jót tesz a tésztának.

kb. 30 percig sütöm, de figyelem, és addig ameddig ilyen nem lesz:
Mivel a tepsi szélén lévő pogácsák hamarabb sültek, ezért leszedtem a tepsi szélén lévő sort, a középen lévőket meg kihúztam a tepsi szélére és visszatettem a tepsit a sütőbe, további két percre.


A recept eredetije ezen az oldalon található, hij receptjei között.

De ha pogácsa receptre vágysz, akkor Kelement András Pogácsa receptek oldalán, valami elképesztő mennyiségű pogácsát találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése