A kakas ehetetlen jószág. Mondták a fiatal ideggyógyászok. Pedig a paraszolvenciaként kapott kakas hazaszállítása után, egyikük édesanyja nekiállt és megfőzte a jószágot. Aztán várta, várta haza a fiúkat, akik leugrotak a Bohóc-ba ( ez a színészklub rejtjelezett neve volt) aztán átmentek az Újságíró klubba, majd a nap hátralévő részét a Vakegérben múlatták, és végül is a Széchenyi tér mindig a Szeged Bár felé lejtett... És ez néhány napig ismétlődött, napközbeni munkával fűszerezve.
És mire eszükbe jutott, hogy a kakas azóta megfőtt, addigra nemcsak hogy megfőtt, hanem el is fogyott. És ez néhányszor megismétlődött, mindig újabb és újabb kakasokkal.
Így aztán levonták a tudományos következtetést: A kakas ehetetlen jószág.
Pedig nem az! Sőt! Nagyon is ehető, mi több különlegesen finom étel.
A levágott és szépen megtisztított kakast feldaraboljuk. Akkora darabokra, amekkorák jól fognak mutatni a tányéron. Tehát a combokat az izületnél kettévágjuk, az alsó combot kettéfűrészeljük, a felső combot a csont mellett kettévágjuk, a farát, hátát két ujjnyi széles darabokra felfűrészeljük, szárnyát az izületeknél szétvágjuk, mellét vagy az egészet félretesszük, és majd külön megsütjük, vagy feldaraboljuk azt is a két fél részét három-három darabba. A nyakát felfűrészeljük, a fejét a taréjjal egyben hagyjuk.
Egy kakas legalább két és fél kiló.
3 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
megfelelő mennyiségű tyúk, vagy kacsa, vagy libazsír ez jelen esetben három nagy evőkanálnyi fagyos zsír
só (evőkanálnyi)
pirospaprika úgy három csapott evőkanálnyi
1 nagy paradicsom
1 csípős almapaprika
víz
A hagymát a zsírban aranysárgára pirítjuk, megsózzuk, belekeverjük a pirospaprikát beletesszük a húst és felöntjük annyi vízzel, hogy több mint háromnegyedig ellepje. Nagy tűzön felforraljuk, aztán takarékra vesszük a lángot, a lábast befedjük a fedővel és ezen az alig lángon úgy két és fél, három óráig főzzük.
Amikor megfőtt, akkor ismét felvesszük a tüzet, hogy ha még kicsit hosszúnak tűnik a leve, elfőzzük. A lének sűrűnek kell lenni. Ha a lassú tűzön való főzés miatt a hagyma darabok még egyben lennének, akkor szedjük ki a húst, a levet pedig egy szűrűn paszírozzuk át ( vagy egy botmixerrel adjunk neki két berregésnyit), aztán tegyük vissza bele a húst, és főzzük fel újra.
Külön főzzünk hozzá nokedlit. De ezt a nokedlit most keményebbre keverjük, és kanállal kicsit nagyobbakra szaggassuk ki.
A kakas pörkölt kiváló étel.
2011. február 13., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése