Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. február 13., vasárnap

Kakas pörkölt

A kakas ehetetlen jószág. Mondták a fiatal ideggyógyászok. Pedig a paraszolvenciaként kapott kakas hazaszállítása után, egyikük édesanyja nekiállt és megfőzte a jószágot. Aztán várta, várta haza a fiúkat, akik leugrotak a Bohóc-ba ( ez a színészklub rejtjelezett neve volt) aztán átmentek az Újságíró klubba, majd a nap hátralévő részét a Vakegérben múlatták, és végül is a Széchenyi tér mindig a Szeged Bár felé lejtett... És ez néhány napig ismétlődött, napközbeni munkával fűszerezve.
És mire eszükbe jutott, hogy a kakas azóta megfőtt, addigra nemcsak hogy megfőtt, hanem el is fogyott. És ez néhányszor megismétlődött, mindig újabb és újabb kakasokkal.
Így aztán levonták a tudományos következtetést: A kakas ehetetlen jószág.
Pedig nem az! Sőt! Nagyon is ehető, mi több különlegesen finom étel.

A levágott és szépen megtisztított kakast feldaraboljuk. Akkora darabokra, amekkorák jól fognak mutatni a tányéron. Tehát a combokat az izületnél kettévágjuk, az alsó combot kettéfűrészeljük, a felső combot a csont mellett kettévágjuk, a farát, hátát két ujjnyi széles darabokra felfűrészeljük, szárnyát az izületeknél szétvágjuk, mellét vagy az egészet félretesszük, és majd külön megsütjük, vagy feldaraboljuk azt is a két fél részét három-három darabba. A nyakát felfűrészeljük, a fejét a taréjjal egyben hagyjuk.



Egy kakas legalább két és fél kiló.

3 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
megfelelő mennyiségű tyúk, vagy kacsa, vagy libazsír ez jelen esetben három nagy evőkanálnyi fagyos zsír
só (evőkanálnyi)
pirospaprika úgy három csapott evőkanálnyi
1 nagy paradicsom
1 csípős almapaprika
víz

A hagymát a zsírban aranysárgára pirítjuk, megsózzuk, belekeverjük a pirospaprikát beletesszük a húst és felöntjük annyi vízzel, hogy több mint háromnegyedig ellepje. Nagy tűzön felforraljuk, aztán takarékra vesszük a lángot, a lábast befedjük a fedővel és ezen az alig lángon úgy két és fél, három óráig főzzük.
Amikor megfőtt, akkor ismét felvesszük a tüzet, hogy ha még kicsit hosszúnak tűnik a leve, elfőzzük. A lének sűrűnek kell lenni. Ha a lassú tűzön való főzés miatt a hagyma darabok még egyben lennének, akkor szedjük ki a húst, a levet pedig egy szűrűn paszírozzuk át ( vagy egy botmixerrel adjunk neki két berregésnyit), aztán tegyük vissza bele a húst, és főzzük fel újra.

Külön főzzünk hozzá nokedlit. De ezt a nokedlit most keményebbre keverjük, és kanállal kicsit nagyobbakra szaggassuk ki.

A kakas pörkölt kiváló étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése