Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2012. szeptember 28., péntek

Töltött oldalas

Hogy mivel töltjük meg? Hát hússal. Húst hússal.

Oldalas egészben, félbevágva, felszúrva. A hentes szívesen konyhakésszé teszi azzal, hogy felszúrja, és a bordákat egy jól irányzott de a húsba nem hatoló ütéssel kettévágja. (Legalábbis a békásmegyeri piaccsarnok savanyúságosok felőli oldalán lévő hentes nemcsak, hogy megteszi, de maga ajánlja fel, és visszajelzést kér, hogy hogy sikerült a töltött oldalas) Ez kb. 2 kg lesz.

1 kg sütni való kolbász
2 vékony szelet  fehér kenyér
1 tojás
örölt borsa kolbászt kibontjuk a bélből, a vízbe áztatott és kicsavart kenyeret őrölt borsot és a felvert tojást jól összegyúrjuk, majd a felszúrt, előzőleg besózott oldalasba töltjük a nyílást hústűvel összetűzzük, és fagyos zsírral bekenjük és tepsibe tesszük. kb. 1 dl vizet öntünk alá, alufóliával szorosan lezárjuk és betesszük a sütőbe.
Háromnegyed  óra elteltével takarékra vesszük a lángot és tovább sütjük. a Második óra  után levesszük róla a fóliát, megnézzük, ekkorra már meg kellett puhulnia a húsnak, meglocsoljuk saját levével, felvesszük a tüzet ismét maximum közelébe és gyakran öntözgetve a fóliát csak éppen a tetejére téve megsütjük.

Legalább  három órán keresztül kell sütni.


Kicsit hagyjuk kihűlni a tepsiben. Kb 15-20 perc után kiemeljük a tepsiből, és a csontokat kihúzogatjuk az alsó részéből, hogy szépen szeletelhető  legyen. ennyi sütés után a csontok ugyanis kézzel kihúzhatók a húsból. Ha melegen akarjuk tálalni, akkor igen éles késsel már lehet szeletelni, ha hidegen, akkor teljesen kihűtjük, hűtőbe tesszük és aztán szeleteljük.

1 megjegyzés:

  1. Köszönet a receptekért! Jó, hogy van ez a blog! Szeretettel üdvözlöm! Sándorné

    VálaszTörlés