Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2012. október 4., csütörtök

Birsalma sajt

Emlékeimben a zsírpapírba csomagolt, kristálycukorba hempergetett, félhold alakúra kivágott, sűrű, dióval bélelt, a dobozból karácsony körül előkerült édesség képe és íze él.
Nem is sajt ez, hanem  egy sűrű gyümölcskocsonya.

Lássuk a hozzávalókat:

Birsalma
a birsalma súlyával  megegyező mennyiségű cukor
kevés víz
csipet só

A birsalmákat alaposan megmossuk, lesikáljuk a héját, és felvágjuk- kivágjuk belőle a kukacos részeket. (hogy van az, hogy a birsalma mindig bio, rendszerint lakója van a gyümölcsnek?)  Az almákat negyedelem és kivágom a magházát.igyekezzünk minél kisebb darabokra vágni, mert a kisebb darab gyorsabban megfő. A kövecses részeket én ki szoktam vágni, azt nem főzöm meg, de ha passzírozzuk, akkor mehet az alma mindenestől a főzésbe.) Ha passzírozni fogjuk, akkor a magházát is vele együtt főzzük, ha csak botmixerre pépesítjük, akkor nagyobb darabokban vágjuk ki a magházát, de azt is főzzük meg, de a mixelés előtt ezeket a darabokat  kihalásszuk a többi közül. Nem kell meghámozni a birsalmákat, met a héjában lévő pektinre nagy szükségünk van a birsalmasajt gyártásnál. Tehát héjastól feltesszük főni, annyi vízben, hogy még kilátsszanak a birsalma darabok, csak alul legyen igen kevés víz, hogy le ne ragadjon. Fedő alatt főzzük kis lángon. Amikor puha a az alma, akkor fejezzük be a főzést.
Ha van lehetőségünk rá akkor kuktába főzzük. Kb a jelzéstől számított 5-8 perc alatt van készen.

A megfőtt birsalmát átpasszírozzuk. Paradicsom passzírozón.
Modernebb megoldás, ha botmixerrel simára mixeljük. Vagy turmix gépben tesszük ugyanezt. Ezen utóbbi esetekben a magházas darabokat gondosan kidobjuk.
Igyekezzünk minél kevesebb főzőlevet használni, mert ezt úgyis el kell még majd belőle főzni.
A maradék főzőlé kis cukorral, kihűtve, csipetnyi fahéjjal kellemes ital.

Megmérjük a gyümölcsöt és ugyanannyi kristálycukrot mérünk ki. Ha sokallod a cukrot, akkor csökkentheted,  de ne legyen  levesebb a pép 80 %-nál, mert az eltarthatóság rovására megy. Ha nem akarod eltartani,  gyors fogyasztásra szánod, akkor tetszés szerint adj hozzá cukrot.
De még ne add hozzá a cukrot, hanem a masszát kezd el főzni. Ahogy csökken benne a víz mennyisége, és már 1/3-ad résszel kevesebb, akkor add hozzá a cukrot. Innentől kezdve gondosan kevergesd. Fényes, sűrűsödő masszát kapsz. Minél sűrűbb annál jobb. Annyira sűrűnek kell lenni, hogy a lábas alján ha végighúzod a fakanalat, akkor ott marad a tiszta rész, és csak  később terül vissza a lábas aljára a massza.
Akkor jó az anyag, ha egy porcelán tányérra kicseppentve egy kicsi masszát, az ott marad megdermedt csepp állapotban, nem terül el folyósan.

A masszát zsírpapírral kibélelt formákba öntheted, vagy kiolajozott őzgerinc formába öntöd.
Vagy egy zsírpapíron szépen egyenletesen kisujjnnyi vastagságú réteget csinálsz. Hagyod meghűlni, megdermedni.
Aztán pogácsa kiszúróval félhold alakú darabokat vágunk ki belőle és kristálycukorba hempergeted a darabokat és egy tiszta zsírpapírra teszed szikkadni. (Vagy beteszed a sütőbe és kb ötven fokon szikkasztod, "aszalod")


Időnként megforgatod, hogy minden oldalán egyformán szikkadjon. Amikor már elég tartása van. akkor rácsra is teheted, ahol alul felül szárad.
Vigyázzunk, hogy rovarok, darazsak továbbá családtagjaink ne járjanak rá.

Ha alaposan megszikkasztottuk, akkor darabonként zsírpapírba csomagolva szellős dobozban sokáig eláll.

Az őzgerinc formába öntött massza kb. olyan állagú lesz, mint a préselt, fadobozos vegyes gyümölcs lekvár - a valamikor napközisek csak hitler-szalonnaként emlegették- és úgy is vágható, fogyasztható.

Diót tehetünk még a masszába, mielőtt kiszedjük a lábasból. Legfinomabb friss dióval, aminek a héja még lehúzható a dió gerezdekről.
Az öreg diót  pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, a héja ilyenkor már lejön, lepereg róla, majd kisebb darabokra vágva adjuk a masszához.

1 megjegyzés:

  1. A zsírpapírba csomagolt kis műanyag dobozba zárt birsalmasajtot megtaláltam a hűtőszekrény alsó dobozában, még volt benne három-négy darab... Még így évek után (három év telt el a készítés óta, és azóta nem is csináltam birsalmasajtot) is kiváló állagú és ízű maradt. Egyelőre csak kettőt ettem meg belőle, hátha emlékszik még valaki, hogy ott lenni kell még pár darabnak...

    VálaszTörlés