Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2012. november 10., szombat

Ősi magyar étel: csilis bab

Most látom csak, hogy megint hiánypótló bejegyzés következik.

Egy régi karácsonyon, amikor Szent-estedélelőttjén a a diós és mákos kalácsok sütése és a vacsora elkészítése közben megszólalt a család, hogy ez mind nagyon szép, hogy a vacsora készül, meg a  kalácsok és a sütemények is szépen gyarapodnak, de mi lesz az ebéd?
Hmmm, hát erről bizony jócskán elfelejtkeztem, hogy  itt  még nekem ebédet is szervírozni kell.
Atyaég, mi legyen az?
Nos hát, ekkor jött el a csilis-bab ideje.  Darált hús, babkonzerv, kukorica konzerv, Knorr csilis bab por, hántolt árpa és pikk-pakk fél óra múlva kész is volt az ebéd. Mikor sereglettek családom tagjai kifelé a "Készen van az ebéd!" hívó szóra kérdezgették, hogy mi lesz az ebéd, sejtelmesen csak annyit mondtam, ősi magyar étel lesz az ebéd.
Nálunk aztán ettől kezdve a csilis-bab csak az ősi magyar étel névre hallgat. Gondolom a mexikóiak sírva fakadnának, ha tudnák, hogy mi, mit titulálunk csilis babnak.
Bizonyára van a csilis babnak autentikusabb változata, a saját készítésű chili, a hosszas és gondos előkészítés után a remekbe illő mexikói ízek kavalkádja, de hát szégyen, nem szégyen, nekem a csilis bab ez a konzervből és zacskóból készült, megszokott ízű étel.

1/2 kg darált hús ( ha lehet, akkor marhahús)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
egy evőkanál, jó merítés, fagyos disznózsír óvatosabbaknak fél dl olaj
két csipet só
két tekerés őrölt bors

1 dl hántolt árpa sós vízben megfőzve

két Bonduelle vörös bab konzerv
egy konzerv Bonduelle bab és kukorica mexikói mártásban
fél doboz kukorica konzerv

két zacskó  Knorr chilis-bab por


A vöröshagymát és fokhagymát lereszelem, a zsírban megpirítom  és a darált húst saját levében megpirítom-főzöm és zsírjára visszasütöm.
Felöntöm 8 dl hideg vízzel, azonnal  beleszórom a két zacskó chilis-bab port összekeverem és főzöm 5-6 percig. Beleöntögetem a leve nélküli vörös bab konzerveket, meg a fél doboz kukoricát, majd a mexikói mártásos  konzerv jön, természetesen mindenestől és végül a megfőzött hántolt árpa. Alaposan összefőzöm, hagyom besűrűsödni, és kész. Ha csípősebben szeretném, akkor teszek még bele chiliport.

Friss, ropogós héjú kenyérrel tálalom. Mosogatásra nem sok gond szokott maradni, mert még a lábast is kitörölgetik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése