1 fél pulykamell felszeletelve ( úgy fél kilónyi, kb.6 szelet)
szeletelt bacon vagy füstölt szalonna vékonyra szeletelve
1 doboz körszeletes ananászkonzerv
6 szelet füstölt sajt (trapista)
só, bors
2 dkg vaj
beasmel mártás
2 evőkanál liszt
5 dkg vaj
kb. 2,5 dl tej
só, bors, reszelt szerecsendió, (kb. négy húzás a reszelőn)
2 mokkás kanál zöldségkeverék por (natur vegeta)
1 evőkanál száraz fehér bor
Egy nagyobb jénai tálat kikenünk vajjal. beleterítjük a bacon szeleteket, a sózott borsozott pulykamell szeleteket szorosan lerakjuk rá. Az ananászt rátesszük, beborítjuk a füstölt sajt szeletekkel, mindegyik tetejére teszünk egy kis darabka vajat és nyakon öntjük a besamel mártással. Sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Besamel: a vajat felolvasztjuk, a forró vajba elkeverjük a két evőkanál lisztet, kicsit kavargatjuk, de nem hagyjuk megpirulni. Felöntjük a hideg tejjel. Ha van botmixerünk, mehet bele az egész és mixeljük simára. Ha nincs, akkor apránként adjuk hozzá és keverjük simára minden egyes kis adag tejjel. sózzuk borsozzuk belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk a zöldségkeveréket ( por alakban) felforraljuk óvatosan, kavargatva, kívánt sűrűségűre főzzük a tűzről levéve hozzáadjuk az egy evőkanál bort.
A klasszikus besamel mártásba nem kell sem zöldségkeverék, se bor.
A natúr vegeta attól natúr, hogy nem tartalmaz ízfokozót, szinezőanyagot és aromát. Nálunk Vegeta Naturella néven forgalmazzák.
Besamel helyett tejszínnel is dolgozhatunk, ekkor a tejszínt megfűszerezzük és ezt öntjük rá a jénaiban elkészített alapra. Előfordulhat, hogy ha sok tejszínt öntünk rá vagy alacsony a jénaink pereme, akkor sütés közben kifut. Erre tekintettel a jénait egy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük be a sütőbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése