Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2015. február 2., hétfő

Ananászos pulykamell

hozzávalók:

1 fél pulykamell felszeletelve ( úgy fél kilónyi, kb.6 szelet)
szeletelt bacon vagy füstölt szalonna vékonyra szeletelve
1 doboz körszeletes ananászkonzerv
6 szelet füstölt sajt (trapista)
só, bors
2 dkg vaj

beasmel mártás
2 evőkanál liszt
5 dkg vaj
kb. 2,5 dl tej
só, bors, reszelt szerecsendió, (kb. négy húzás a reszelőn)
2 mokkás kanál zöldségkeverék por (natur vegeta)
1 evőkanál száraz fehér bor

Egy nagyobb jénai tálat kikenünk vajjal. beleterítjük a bacon szeleteket, a sózott borsozott pulykamell szeleteket szorosan lerakjuk rá. Az ananászt rátesszük, beborítjuk a füstölt sajt szeletekkel, mindegyik tetejére teszünk egy kis darabka vajat és nyakon öntjük a besamel mártással. Sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.

Besamel:  a vajat felolvasztjuk, a forró vajba elkeverjük a két evőkanál lisztet, kicsit kavargatjuk, de nem hagyjuk megpirulni. Felöntjük a hideg tejjel. Ha van botmixerünk, mehet bele az  egész és mixeljük simára. Ha nincs, akkor apránként adjuk hozzá és keverjük simára minden egyes kis adag tejjel. sózzuk borsozzuk belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk a zöldségkeveréket ( por alakban) felforraljuk óvatosan, kavargatva, kívánt sűrűségűre főzzük a tűzről levéve hozzáadjuk az egy evőkanál bort.
A klasszikus besamel mártásba nem kell sem zöldségkeverék, se bor.

A natúr vegeta attól natúr, hogy nem tartalmaz ízfokozót, szinezőanyagot és aromát. Nálunk Vegeta Naturella néven forgalmazzák.

Besamel  helyett tejszínnel is dolgozhatunk, ekkor a tejszínt megfűszerezzük és ezt öntjük rá a jénaiban elkészített alapra. Előfordulhat, hogy  ha sok tejszínt öntünk rá vagy alacsony a jénaink pereme, akkor sütés közben  kifut. Erre tekintettel a jénait egy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük be a sütőbe.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése