Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2015. február 28., szombat

Kakukkfüves pisztráng mézes mustáros salátával

A Lidl-ben  nyurga, hűtött pisztráng mosolygott a vevőkre ráadásul akciós bevezető áron, így nem lehetett kérdéses,  pisztrángot eszünk!

2 pisztráng ( kb. 500 gr.)

bors
2 gerezd fokhagyma
4 szelet citrom
4 ágacska kakukkfű
olívaolaj

A sütőt bekapcsoljuk, a tepsit kibéleljük alufóliával  rátesszük a grillrácsot és betesszük a sütőbe.

A pisztrángot  beirdaljuk ( bőrét  három-négy helyen bevágjuk),kívül-belül besózzuk, a hasüregébe tesszük a késsel ellapított fokhagyma gerezdet, a két-két szelet citromot és a kakukkfű ágakat, majd a halakat megkenjük olívaolajjal.
Forró sütőbe, forró grillrácsra tesszük, légkeveréssel kb. 20 perc alatt megsütjük. A 10. perc táján egy szilikonecsettel megkenjük a halakat olívaolajjal és úgy sütjük tovább. Akkor kész, amikor a hal farka láthatóan ropogósra sül.

Amíg sül elkészítjük a salátát.
Mindféle zöldséget összedarabolunk, nem túl nagyra, nem túl kicsire.
Minden összeillik mindennel, ebben például van jégsaláta, répa, káposzta, retek, uborka, koktélparadicsom.
Mehet bele pár szem nagyszemű szőlő félbevágva, pár kocka friss ananász, vagy pár szelet sárgadinnye. Nagyon ínycsiklandó és izgató  a zöldség keveredése a zamatos gyümölccsel.
A saláta lelke azonban az öntetben van.

Mézes mustáros salátaöntet

két evőkanál méz,
egy evőkanál mustár, 
négy evőkanál olívaolaj,
egy evőkanálnyi citromlé,
bors,
csipet só - mindezeket egy jól záródó kis üvegbe tesszük és jó alaposan összerázzuk. Megkóstoljuk. ami kell még bele, pótoljuk. Akkor jó, amikor az öntetet magában kóstolva is finomnak ítéljük.

Mire elkészültünk a salátával kész a pisztráng is, tálalhatuk.

Tányérra kiszedjük a salátát, mellé tesszük a grillrácsról a pisztrángot és a salátát nyakon öntjük a mézes mustáros öntettel.




További húsz perc elteltével ennyi marad a pisztrángból.
Ahogy nagyanyám mondta: a maradékkal kell dicsekedni.
Hát tessék! Ennyi maradt:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése