Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2015. április 3., péntek

Tojásos galuska, fejes salátával

Megint egy klasszikus recept nagyanyám konyhájából.
A különlegessége, hogy a galuskában nincs tojás.
Böjti időben főzte és cibere levessel  került az asztalunkra. A cibere az ősszel, húsdarálón ledarált és felfőzött majd üvegekbe töltött szilvalé volt, amit  kicsit vízzel meghígítva felfőzött és kész is volt a szilvacibere.

Hozzávalók  a galsukához:
Személyenként 
1 dl víz,  (ez kb. két-három tojásnak megfelelő mennyiségű víz)
csipet só
sima liszt, annyi, amennyit a vízzel össze tudunk gyúrni.

egy kisebb krumpli meghámozva, kisebb darabokra vágva
 a főzéshez sós víz

sütéshez
egy evőkanál zsír
3 tojás csipet sóval felverve

Fejes salátát megmossuk, a külső vastag leveleit nem használjuk fel, csak a belsőbb vékonyakat, a saláta szivét. Lecsöpögtetjük, nem kell nagyon, mert úgyis nyakonöntjük   három evőkanál ecet,  3 teáskanál cukor és 2,5 dl  hidegvíz keverékével. A salátát beleforgatjuk a felöntőlébe, időnként átforgatjuk, hogy mindenütt érje a leveleket az ecetes cukros lé.

Ha több személyre főzünk, akkor temészetesen a zsír mennyiségét csökkenthetjük egy kicsit, és a tojások számát is. De úgy gondolom, hogy  négy személyig ezek a mennyiségek teljesen helyénvalóak.

A vizet a liszttel összekeverjük. Nem kell megijedni, nem csiríz lesz belőle. Kemény galuska tésztát gyúrunk belőle és a forrásban lévő sós vízbe tépkedjük a tésztát, ellapított, körömnyi darabokra. A vízbe beletesszük  a krumplit is és együtt megfőzzük.
Leszűrjük.
Egy serpenyőbe (nagyanyám vaslábasba sütötte) felhevítjük a személyenként egy evőkanál zsírt, rátesszük a leszűrt galuskát és a vele főtt krumplit, sütjük egy kicsit, majd ráöntjük a felvert tojásokat és időnként megkavargatva  megsütjük. Akkor a legjobb, ha az alja lesül és egy barnás, jóízű, sült kéreg sül a serpenyő aljára.Amikor megsült a galuskán a tojás, tálalunk. A serpenyő aljára sült kérget  egy kanállal  felvakarjuk és
a tányérokra igazságosan  elosztjuk. Amikor gyerek voltam ez volt a tojásos galuska  legjobb része...
Kötelezően ecetes-cukros öntetes fejes salátát adunk hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése