Megint egy klasszikus recept nagyanyám konyhájából.
A különlegessége, hogy a galuskában nincs tojás.
Böjti időben főzte és cibere levessel került az asztalunkra. A cibere az ősszel, húsdarálón ledarált és felfőzött majd üvegekbe töltött szilvalé volt, amit kicsit vízzel meghígítva felfőzött és kész is volt a szilvacibere.
Hozzávalók a galsukához:
Személyenként
1 dl víz, (ez kb. két-három tojásnak megfelelő mennyiségű víz)
csipet só
sima liszt, annyi, amennyit a vízzel össze tudunk gyúrni.
egy kisebb krumpli meghámozva, kisebb darabokra vágva
a főzéshez sós víz
sütéshez
egy evőkanál zsír
3 tojás csipet sóval felverve
Fejes salátát megmossuk, a külső vastag leveleit nem használjuk fel, csak a belsőbb vékonyakat, a saláta szivét. Lecsöpögtetjük, nem kell nagyon, mert úgyis nyakonöntjük három evőkanál ecet, 3 teáskanál cukor és 2,5 dl hidegvíz keverékével. A salátát beleforgatjuk a felöntőlébe, időnként átforgatjuk, hogy mindenütt érje a leveleket az ecetes cukros lé.
Ha több személyre főzünk, akkor temészetesen a zsír mennyiségét
csökkenthetjük egy kicsit, és a tojások számát is. De úgy gondolom,
hogy négy személyig ezek a mennyiségek teljesen helyénvalóak.
A vizet a liszttel összekeverjük. Nem kell megijedni, nem csiríz lesz belőle. Kemény galuska tésztát gyúrunk belőle és a forrásban lévő sós vízbe tépkedjük a tésztát, ellapított, körömnyi darabokra. A vízbe beletesszük a krumplit is és együtt megfőzzük.
Leszűrjük.
Egy serpenyőbe (nagyanyám vaslábasba sütötte) felhevítjük a személyenként egy evőkanál zsírt, rátesszük a leszűrt galuskát és a vele főtt krumplit, sütjük egy kicsit, majd ráöntjük a felvert tojásokat és időnként megkavargatva megsütjük. Akkor a legjobb, ha az alja lesül és egy barnás, jóízű, sült kéreg sül a serpenyő aljára.Amikor megsült a galuskán a tojás, tálalunk. A serpenyő aljára sült kérget egy kanállal felvakarjuk és
a tányérokra igazságosan elosztjuk. Amikor gyerek voltam ez volt a tojásos galuska legjobb része...
Kötelezően ecetes-cukros öntetes fejes salátát adunk hozzá.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése