2012. július 29., vasárnap
Rakott kel, rakott karfiol
RAKOTT KEL
1 szép, közepes fej kelkáposzta
kb. 75 dkg-nyi, három-négy db. közepes méretű, (kb. húsz centis) szál májas-rizses hurka
vagy
két és fél dl rizs
három evőkanál olaj
5 dl víz
egy csapott kávéskanál só
1/2 kg darált hús
3 evőkanál olívaolaj vagy disznózsír ( vagy annyi, amennyi a kislábas alját elfedi)
egy közepesen nagy vöröshagyma, amit belereszelünk az olajba,
egy gerezd fokhagyma, amit belenyomunk a lereszelt vöröshagymás olajba,
két csipet só ( kb egy mokkáskanálnyi)
három tekerésnyi friss őrölt bors
fél dl víz
fél liter főzőtejszín, vagy tejföl, amit sóval borssal, szárított fűszerkeverékkel összekeverek. Ez a fűszerkeverék olyan mint a vegeta, csak nem sóval készült és értelemszerűen nincs benne semmiféle tartósító szer, vagy ízfokozó.
egy nagy jénai tál, vagy egy közepes méretű, magasfalú tepsi amit egy evőkanál fagyos zsírral ki kell kenni és két evőkanál zsemlemorzsával beszórni.
A kelkáposzta két külső haragos zöld levelét leszedni, kidobni, majd a szép halványabb színű leveleket óvatosan lefejteni a káposzta fejről hogy egyben maradjanak. El kell vágni a vastag eret a torzsánál, és onnan kezdve leválasztható a fejről a levél. Annyi levelet szedjünk le, hogy az edény alját és majd a tetejét is befedjük ezekkel a levelekkel. Kb. nyolc levél elegendő lesz.
A leveleket egy tálba teszem és felforralt forró vízzel leöntöm és állni hagyom.
Ezzel megpuhulnak a levelek és hajlékonyak lesznek, nem fognak eltörni. Ha a kívánt eredményt elértük, a levelek kiszedjük a forró vízből és lecsöpögtetjük.
A maradék káposztát cikkekre vágom és mintha főzeléket készítenék, felvágom csíkokra. Egy lábasba teszem és annyi vizet öntök rá, hogy éppen ellepje, kicsit megsózom megszórhatom őrölt köménymaggal is és forralok egyet rajta. Nem kell megfőzni, de kb. 5 percig főzzük. Amikor ez is összeesik és már nem harsogva ropogós, akkor egy szűrőkanállal kiszedem a vízből egy tálba.
Ha van hurkám, akkor a hurkákat kibontom a bélből a masszát összekeverem megkóstolom, ha kell akkor sózom, borsozom.
Ha kevésnek találom benne a rizst, akkor főzök kb. egy deci rizst, két deci vízben és összekeverem vele, ismét megkóstolom, és szükség szerint ízesítem. ezzel egszerű dolgunk van, ennyi és semmi több. Lehet összerakni a káposztával.
Ha rekkenő nyár v an, és nincs a hűtőben lefagyasztott hurkánk, és nincs megbízható forrásunk sem a vásárlásra, akkor a darált húsos változatot kell csinálni. Kicsi macerásabb, de finom így is.
Ha darált hússal főzöm a rakott kelt, akkor az olajban a lereszelt vöröshagymát és fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát megpirítom, Amikor megpirult, akkor beleteszem a darált húst, sózom és fedő alatt, együtt párolom.Néha megkevergetem, amikor már mindenütt elvesztette a nyers hús színét, sózom, borsozom. Amikor a saját levét elfőtte, aláöntöm a fél deci vizet és tovább párolom. A végén zsírjára sütöm, egy kicsit odapirítom.
Közben megfőzöm a rizst is. A rizst folyó vízben, szűrőben átmosom, hagyom lecsepegni.
Az olajat felforrósítom és a rizst üvegesre párolom. A vízforralóban fél liter vizet felforralok és leveszem a rizst a tűzről és a vizet ráöntöm az olajban futtatott rizsre - vigyázat sisteregni, párologni fog. Visszateszem a tűzre egy csapott kávéskanál sót teszek bele, összekeverem és 10 percig, további kevergetés nélkül főzöm. Aztán elzárom a lángot és lefedett fedővel további 10 percig állni hagyom. Így pergős szemű, nem összetapadt rizst kapunk végeredményként.
Amikor a hús elkészült, akkor összekeverem a megfőzött rizzsel, szükség szerint még sózom borsozom.
A kizsírozott zsemlemorzsával beszórt jénai, vagy tepsi aljába leterítek annyi kel levelet, hogy befedje.
Erre a lecsöpögtetett kelkáposzta csíkok felét teszem, majd a rizses hurka masszát, vagy a darált húsos rizst. Ismét a kelkáposzta csíkok másik fele jön, majd a tetejére öntöm az ízesített tejszínt, vagy tejfölt.
Nem árt a dolognak, ha a kelcsíkok főzővizéből még kb fél- egy decinnyi mennyiséget is ráöntök. Befedem a maradék egész kel levelekkel, rásimítom a bögrében maradt tejszín vagy tejföl maradékával és kb. 45 perc alatt, sütőben megsütöm.
RAKOTT KARFIOL
A kelkáposzta helyett egy szép fej karfiolt veszek rózsáira szedem és sós vízben majdnem teljesen megfőzöm. Ugyanúgy rétegezem, mint a rakott kelt, ugyanolyan töltelék anyaggal.
2012. június 20., szerda
Kapros káposzta
A kovászos uborka szezonja beindult, lássunk egy másik nyári ízt, a kapros káposztát, ami lényegében kovászos káposzta.
Egy fej friss káposzta
kapor
só
víz
kenyér, vagy rizs, vagy krumpli
A káposztát lobogó forró vízzel leforrázom, úgy, hogy a fej káposztát egy fazékba teszem, és ráöntöm a forró vizet, majd állni hagyom.
Amint kézmelegre hűlt, óvatosan leszedem a káposzta leveleit, vigyázva, hogy ne törjön repedjen a levél. A leveleket ketté hajtom, hogy lapos legyen, és egy nagy üvegbe teszem, kaprot teszek közé, elég sokat, felöntöm meleg sós vízzel és a tetejére pirított kenyeret teszek, vagy közé meghámozott vastag szelet krumplit, vagy fél maréknyi rizst. (a rizst nem kell lemosni, mert a keményítőre van szükség belőle, ami beindítja az erjedést.)
A só mennyisége fontos, a felöntő lé minden literjébe három csapott kis evőkanál vagy két púpozott kis evőkanál sőt oldunk fel.
A káposzta ugyanúgy megérik, mint a kovászos uborka, és kb. annyi idő alatt készül el, mint az.
A kapros kovászos káposztából a más ismert módon töltött káposztát főzünk. Lehet könnyedebbre venni az ízesítést, kevesebb füstölt húst, vagy kolbászt tenni bele, vagy el is hagyni, de nem ront az ízén ennek sem a füstölt hús.
Ha nem leveleire szedjük a káposztát, hanem legyaluljuk és úgy kovászoljuk meg, kiváló apró káposztánk lesz, amiből kapros káposztát főzhetünk, bőrös malachúsból, hagymával, de paprika nélkül. Ezt az apró káposztát már nem rizzsel kovászoljuk, mert az apró káposztából nem tudjuk kiszedni a szemeket - hanem kenyérrel, vagy krumplival. (Bár ha meggondolom, akár benne is főhet, amikor a kapros káposztát megfőzzük, jó az a káposzta rizzsel is...)
Egy fej friss káposzta
kapor
só
víz
kenyér, vagy rizs, vagy krumpli
A káposztát lobogó forró vízzel leforrázom, úgy, hogy a fej káposztát egy fazékba teszem, és ráöntöm a forró vizet, majd állni hagyom.
Amint kézmelegre hűlt, óvatosan leszedem a káposzta leveleit, vigyázva, hogy ne törjön repedjen a levél. A leveleket ketté hajtom, hogy lapos legyen, és egy nagy üvegbe teszem, kaprot teszek közé, elég sokat, felöntöm meleg sós vízzel és a tetejére pirított kenyeret teszek, vagy közé meghámozott vastag szelet krumplit, vagy fél maréknyi rizst. (a rizst nem kell lemosni, mert a keményítőre van szükség belőle, ami beindítja az erjedést.)
A só mennyisége fontos, a felöntő lé minden literjébe három csapott kis evőkanál vagy két púpozott kis evőkanál sőt oldunk fel.
A káposzta ugyanúgy megérik, mint a kovászos uborka, és kb. annyi idő alatt készül el, mint az.
A kapros kovászos káposztából a más ismert módon töltött káposztát főzünk. Lehet könnyedebbre venni az ízesítést, kevesebb füstölt húst, vagy kolbászt tenni bele, vagy el is hagyni, de nem ront az ízén ennek sem a füstölt hús.
Ha nem leveleire szedjük a káposztát, hanem legyaluljuk és úgy kovászoljuk meg, kiváló apró káposztánk lesz, amiből kapros káposztát főzhetünk, bőrös malachúsból, hagymával, de paprika nélkül. Ezt az apró káposztát már nem rizzsel kovászoljuk, mert az apró káposztából nem tudjuk kiszedni a szemeket - hanem kenyérrel, vagy krumplival. (Bár ha meggondolom, akár benne is főhet, amikor a kapros káposztát megfőzzük, jó az a káposzta rizzsel is...)
2012. június 8., péntek
Joghurtos gyümölcsös sütemény
1 pohár natúr joghurt ( nagy pohár, 4-4,5 dl)
1 pohár cukor ( vagy kevesebb, mint egy pohár)
2 pohár rétesliszt
1/2 pohár étolaj, vagy langyosra olvasztott vaj
3 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
egy csipet só
kb. 20-25 dkg gyümölcs
Mosogatás mentes előkészület, mert a joghurtos poharat használom mindenre. Egy keverőtálba beleöntöm a joghurtot, a joghurtos poharat megtöltöm cukorral, ezt is a keverőtálba teszem, majd a két pohár rétesliszttel is ezt teszem. Belekeverem a többi hozzávalót is, de nem nagyon kell kidolgozni,mert ha sokáig keverhetjük, akkor sűrű lesz a tészta. Álljunk ellen a kísértésnek, hogy még tegyünk bele lisztet, mert nem elég testes a massza- pont annyi kell bele, nem több, mert akkor olyan sűrű és kemény lesz a tészta, hogy ehetetlen lesz. A sütőformát, vagy tepsit -ez a mennyiség egy A/4 lap nagyságú tepsihez elegendő, vagy egy tortaformához- a vaj csomagolóanyagával kikenem, vagy egy kiskanálnyi olajjal bekenem és kilisztezem, vagy sütőpapírral ( átütő géppapírral) kibélelem.
Amikor már éppen egynemű lett a tészta, akkor beleöntöm a formába. Ekkor teszem bele a gyümölcsöt.
Bármilyen gyümölccsel dúsíthatom. Frissel, befőttel - mindegy, de vagy frisset, vagy befőttet, tegyünk bele, a kétféle gyümölcsöt ne keverjük.
Izgalmas dús íze lesz a sütinek, ha a gyümölccsel azonos gyümölcsös joghurttal készítem, a joghurt fele mértékében. Ha a joghurtban van gyümölcs, akkor még gyümölcs sem kell bele.
180-200 fokon kb. 50 percig sütöm, tűpróbáig. ( tudod, egy hústűt szúrsz bele, és ha tisztán tudod belőle kihúzni, úgy hogy nem ragadt rá semmi, akkor megsült.)
Nagyobb tepsihez duplázzuk a mennyiségeket.
1 pohár cukor ( vagy kevesebb, mint egy pohár)
2 pohár rétesliszt
1/2 pohár étolaj, vagy langyosra olvasztott vaj
3 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
egy csipet só
kb. 20-25 dkg gyümölcs
Mosogatás mentes előkészület, mert a joghurtos poharat használom mindenre. Egy keverőtálba beleöntöm a joghurtot, a joghurtos poharat megtöltöm cukorral, ezt is a keverőtálba teszem, majd a két pohár rétesliszttel is ezt teszem. Belekeverem a többi hozzávalót is, de nem nagyon kell kidolgozni,mert ha sokáig keverhetjük, akkor sűrű lesz a tészta. Álljunk ellen a kísértésnek, hogy még tegyünk bele lisztet, mert nem elég testes a massza- pont annyi kell bele, nem több, mert akkor olyan sűrű és kemény lesz a tészta, hogy ehetetlen lesz. A sütőformát, vagy tepsit -ez a mennyiség egy A/4 lap nagyságú tepsihez elegendő, vagy egy tortaformához- a vaj csomagolóanyagával kikenem, vagy egy kiskanálnyi olajjal bekenem és kilisztezem, vagy sütőpapírral ( átütő géppapírral) kibélelem.
Amikor már éppen egynemű lett a tészta, akkor beleöntöm a formába. Ekkor teszem bele a gyümölcsöt.
Bármilyen gyümölccsel dúsíthatom. Frissel, befőttel - mindegy, de vagy frisset, vagy befőttet, tegyünk bele, a kétféle gyümölcsöt ne keverjük.
Izgalmas dús íze lesz a sütinek, ha a gyümölccsel azonos gyümölcsös joghurttal készítem, a joghurt fele mértékében. Ha a joghurtban van gyümölcs, akkor még gyümölcs sem kell bele.
180-200 fokon kb. 50 percig sütöm, tűpróbáig. ( tudod, egy hústűt szúrsz bele, és ha tisztán tudod belőle kihúzni, úgy hogy nem ragadt rá semmi, akkor megsült.)
Nagyobb tepsihez duplázzuk a mennyiségeket.
2012. április 29., vasárnap
Alaszkai haltörzs kaporral
1 kg fagyasztott hal (alaszkai haltörzs, ez egy fej nélküli haltörzs, bőrrel)
4-5 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál vaj
nagyszemű tengeri só
egy marék friss kapor levél
liszt a beleforgatáshoz
1/2 kg krumpli a körethez ( sóban-vízben főzve)
A halat kiolvasztjuk, illetve hagyjuk kiolvadni, én úgy szoktam, hogy előző éjjel lefekvés előtt kiveszem a mélyhűtőből, de reggel a mikor felébredek visszarakom a rendes hűtőbe.
A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben felteszem főni.
A kaprot megmossuk, papírtörlőre tesszük és csak a vékonyka leveleket használjuk fel. Amikor már nem vizes, éles késsel apróra vágjuk.
A kiolvasztott halakat megmossuk, a belsejéből az oda nem való részlet eltávolítjuk, a gerincet kifilézzük belőle. A szeleteket kezelhető méretűre vágjuk, nagyjából négy-öt ujjnyi hosszúságú darabokat hagyunk mg belőle. Nagyszemű tengeri sóval megszórjuk, egy leheletnyi lisztben megforgatjuk, két evőkanál olívaolaj és egy evőkanál vaj forró elegyében hirtelen kisütjük. Először a bőrös felével lefelé kb. négy-öt percig sütjük, ez alatt az idő alatt egy vékonyka kéreg sül rá a halra, és a fordításnál nem esik szét. Óvatosan megfordítjuk, a bőrös tetejét megszórjuk kaporral, (de már nem fordítom vissza), ezt az oldalt kb. három-négy percig sütöm.
Ha maradt az olaj és vaj keverékéből, amin sütöttem, akkor azt a tányéron ráöntöm a halszeletekre.
Sóban vízben főtt krumplival tálalom, citromot és olíva olajat adok fel mellé, ki-ki gusztusa szerint használhatja.
Kicsit pepecselősebb megoldás, hogy a kaprot nem a halra teszem rá sütés közben, hanem kapros mártással tálalom. Kb. 5 dk vajat felolvasztok, egy fél citrom levét belecsavarok, beleszórom a friss kaprot és ezzel a mártással tálalom.
Egy fél óra alatt elkészíthető az egész.
Ma ez volt az ebéd. Szuper volt. Főleg, hogy nem nekem kellett elkészíteni, életem párja lepett meg vele. Nekem csak a mosogatógépet kellett berakni. Na jó, meg a halat filéztem ki.
4-5 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál vaj
nagyszemű tengeri só
egy marék friss kapor levél
liszt a beleforgatáshoz
1/2 kg krumpli a körethez ( sóban-vízben főzve)
A halat kiolvasztjuk, illetve hagyjuk kiolvadni, én úgy szoktam, hogy előző éjjel lefekvés előtt kiveszem a mélyhűtőből, de reggel a mikor felébredek visszarakom a rendes hűtőbe.
A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben felteszem főni.
A kaprot megmossuk, papírtörlőre tesszük és csak a vékonyka leveleket használjuk fel. Amikor már nem vizes, éles késsel apróra vágjuk.
A kiolvasztott halakat megmossuk, a belsejéből az oda nem való részlet eltávolítjuk, a gerincet kifilézzük belőle. A szeleteket kezelhető méretűre vágjuk, nagyjából négy-öt ujjnyi hosszúságú darabokat hagyunk mg belőle. Nagyszemű tengeri sóval megszórjuk, egy leheletnyi lisztben megforgatjuk, két evőkanál olívaolaj és egy evőkanál vaj forró elegyében hirtelen kisütjük. Először a bőrös felével lefelé kb. négy-öt percig sütjük, ez alatt az idő alatt egy vékonyka kéreg sül rá a halra, és a fordításnál nem esik szét. Óvatosan megfordítjuk, a bőrös tetejét megszórjuk kaporral, (de már nem fordítom vissza), ezt az oldalt kb. három-négy percig sütöm.
Ha maradt az olaj és vaj keverékéből, amin sütöttem, akkor azt a tányéron ráöntöm a halszeletekre.
Sóban vízben főtt krumplival tálalom, citromot és olíva olajat adok fel mellé, ki-ki gusztusa szerint használhatja.
Kicsit pepecselősebb megoldás, hogy a kaprot nem a halra teszem rá sütés közben, hanem kapros mártással tálalom. Kb. 5 dk vajat felolvasztok, egy fél citrom levét belecsavarok, beleszórom a friss kaprot és ezzel a mártással tálalom.
Egy fél óra alatt elkészíthető az egész.
Ma ez volt az ebéd. Szuper volt. Főleg, hogy nem nekem kellett elkészíteni, életem párja lepett meg vele. Nekem csak a mosogatógépet kellett berakni. Na jó, meg a halat filéztem ki.
2012. február 10., péntek
Csülkös sárgaborsó leves, ostoros kalács
Ez volt a mai ebéd.
Lássuk miből és hogyan készült?
Csülkös sárgaborsó leves
Csülök főzése
1 füstölt csülök
5-6 liter víz
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szemes bors
Előző este felteszem főni, lassú tűzön megfőzöm, kb 3-4 óra alatt.
kiveszem a csülköt a léből, és megkóstolom, ha nagyon sós, akkor veszek ki a léből, és vízzel addig hígítom, ameddig megfelelően lesz sós. A kivett levet félreteszem, kellhet még a levesbe visszatenni. (Ha pont jó az íze, nem kell csinálni semmit.)
A felhígított levet felforralom, majd leszűröm és beleteszem a megfőtt csülköt, és ebben a lében hagyom kihűlni. (Ilyenkor egyszerűen kiköltöztetem a teraszra, és majd reggel visszahozom a konyhába)
1/2 kg sárga feles borsót megválogatok, megmosok és annyi vizet öntök rá, hogy egy ujjnyival ellepje, és ezt is magára hagyom a konyhában.
Másnap a kihűlt csülköt kiveszem a lébőr, ismét megkóstolom a levet, mert sósabb lehet, mint tegnap volt, hiszen éjjel benne ázott még a főtt csülök.
Ha túl sós, akkor megint veszek ki a léből és vízzel pótolom. Kb. 4 liternyi lé legyen.
2 szál sárgarépa
3 gyökér (fehér répa)
fél karalábé
egy darabka zeller
fél zöldpaprika
egy kisebb paradicsom
petrezselyem zöldje (10-12 szál)
zellerzöldje (4-5 szál)
mokkás kanál őrölt bors
az előző este vízbe áztatott 1/2 kg sárgaborsó
Mindent beleteszünk a csülöklébe és megfőzzük. Mostmár kb. fél -háromnegyed óra alatt megfő.
Amikor még egészben vannak benne a felesborsó szemek, akkor kivesszük belőle a fehér répát, a petrezselyem és zellerzöldet, a paprikát az esetleg még egyben lévő paradicsomot, pár darab sárgarépát két három merőkanál borsót és két három merőkanál levet és az egészt egy botmixerrel összeturmixoljuk. (Igazság szerint be kéne rántani a levest, de én újabban ezzel az összeturmixolt lével sűrítem)
Amikor simára mixeltük akkor visszaöntjük a levesbe és megkóstoljuk. Ha kell borsozzuk, vagy teszünk még bele a sósabb léből.
Tálaláshoz a csülköt kicsontozzuk, szeleteket vágunk belőle és kockára vágjuk a húst.
A leveshez még zsírban pirított kenyérkockákat adhatunk külön tányéron, hogy mindenki szedjen saját tányérjába a forró leves tetejére.
Pirított kenyérkocka
A kenyeret ujjnyi vastag szeletre vágjuk, és felkockázzuk. Forró zsírban vagy olajban aranybarnára pirítjuk. Papírtörlőre szedjük ki, és lecsepegtetés után tálaljuk.
Ostoros kalács
(csokis kalács)
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj
3 tojás + 1 tojás a kenéshez
3-4 dl langyos tej
1 csapott mokkás kanál só
1 kocka ráma margarin
20 dkg cukor
3 púpozott evőkanál holland kakaópor
1 dl langyos tejben feloldunk egy evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk beleszórjuk sót, cukrot, beleütjük a tojást, összekeverjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk az olajat, és apránként a tejet. Előfordulhat, hogy nem kell az összes tej, annyi kell hozzá "amennyit felvesz" Hehe ezzel lehet a kezdő háziasszonyt az őrületbe kergetni.
Szóval egy rugalmas, nem ragadós tésztát kell gyúrni a hozzávalókból.
Egy tálba tesszük, könnyű kézzel lisztet szórunk rá, egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. egy órát kelesztjük.
Közben a margarint a cukorral kikeverjük és hozzáadjuk a kakaóport. Ezzel is elkeverjük. Hat egyenlő részre osztjuk.
A megkelt tésztát kétfelé veszem, mindkét cipóból 3-3 adagot csinálok és egyenként vékony téglalapokat nyájtok belőle. A tésztát megkenem a cukros kakaós margarinnal és a hosszabb oldalra szorosan feltekerem. Amikor három ilyen feltekert rúd van, akkor azokat összefonom.
A két fonott kalácsot beleteszem egy-egy olajjal kikent jénai tálba- amit kiszórok kristálycukorral, hogy a kalács alja fényes és ropogós cukormázas legyen.
A két fonatot egyenként beleteszem egy-egy jénaiba, lekenem felvert tojással és újra hagyom kelni, kb. fél órát. Közben bemelegítem a sütőt és 180 fokon 35-40 perc alatt szépen megsütöm.
Körbevágom egy késsel és tálcára, vagy tányérra borítom, majd talpára visszaállítom. Hagyom kihűlni és már langyosan fogyasztható.
Melegen és hidegen is finom, már ha megéri, hogy kihűljön.




2012. január 22., vasárnap
Étterem kritika: Humprey's étterem
Női szívek bálványa: Humprey Bogart. Évtizedek múltán is sármos, sőt magyar hangja Kálmán György nagyszerűen illek ehhez az archoz, szinte jobban mint az eredeti.
No de most egy étteremről beszélünk, Humprey's étterem, Budapest III. ker. Bécsi út 136.
Nagyobb baráti társasággal mentünk, az asztalunk készen várt bennünket és a pincér, aki minket szolgált ki, figyelmes volt, de nem tolakodó, amikor még tanácstalanok voltunk, hagyott még válogatni. Italt mindig akkor kínált, amikor kellett, és hozta is frissen fürgén. Az étterem estére megtelt, minden asztalnál ültek, kellemes halk háttérzene mellett, jóleső zsongás volt. Időnként friss levegőt engedtek be és nagyon élveztük, hogy nem a cigaretta füstöt kell kiengedni, csak a friss levegőt be -mert végre senki sem dohányozhat bent.
Az étel.
Nos hát az étlapot megnézhetitek, igen kellemes, és gazdag választékot kínál, bárki találhat kedvére valót.
Aztán van még a házban egy nagy fekete tábla, amire felírták a szezonális kínálatot. Többek között ott díszelgett, hogy Újévi disznótoros, aszaltszilvás vöröskáposzta krémmel, szalonnás burgonyatorta szelettel.
Már maga megnevezés is ínycsiklandó. Bevállaltam. Nem voltam igazán éhes, de egy kis hurka-kolbász mindig levesz a lábamról. (Úgy voltam vele, ha nem fog ízleni, akkor legfeljebb otthagyom)
A többiek a klasszikus rántott szelettől a tonhalas salátán át a mexikói specialitásokig mindenfélét választottak.
Az adagok meggyőzően nagyok voltak, látványosak, szépen dekoráltak, gusztusosak.
De lássuk az én hurka-kolbászos tányéromat. Sajnos fényképet nem csináltam, mert nem volt időm rá -azonnal neki kellett látnom az evéshez. A tányéron véres hurka, tüdős hurka és kolbász volt.
A hurkák kiváló ízvilágúak voltak, kellemesen fűszerezettek, nem tolakodóak, pontosan eltalált ízekkel. De a kolbász, nos a kolbász, az remek volt.
Jó lenne tudni ki csinálta, mert nagyobb mennyiséget szereznék be tőle. Szaftos, egyöntetű beltartalmú, összeért zamatú, leheletnyi csipősséggel. Piros-ropogósra sütve, nem kiszárítva, nem zsírban tocsogós, - pompás volt!
A vöröskáposzta krém hordozta az aszalt szilva édességét, a párolt káposzta ecetes savanykásságát és a bordó színű krém selymesen simult a hurka és kolbász falatokra, amiknek méltó kísérője volt cikkre vágott szalonnás-besameles rakottkrumpli szelet.
Mindenki elégedett volt a maga tányérjának beltartalmával és senki sem küldött vissza semmi maradékot, mert bár a végére mindenki szuszogósra ette magát, de az utolsó falatok is eltűntek, mert vétek lett volna otthagyni.
Desszertre már nem maradt hely senkinél, így arról nem tudok nyilatkozni.
Bátran állíthatom tehát, hogy a Humprey's konyhája kiváló, mindent frissen, forrón kaptunk, az ételek ízesek voltak, méretük kellően nagy, ahhoz, hogy senki se maradjon éhen és nyugodt jóllakottsággal tegye le a kést-villát.
Értékelés: jövünk még!
No de most egy étteremről beszélünk, Humprey's étterem, Budapest III. ker. Bécsi út 136.
Nagyobb baráti társasággal mentünk, az asztalunk készen várt bennünket és a pincér, aki minket szolgált ki, figyelmes volt, de nem tolakodó, amikor még tanácstalanok voltunk, hagyott még válogatni. Italt mindig akkor kínált, amikor kellett, és hozta is frissen fürgén. Az étterem estére megtelt, minden asztalnál ültek, kellemes halk háttérzene mellett, jóleső zsongás volt. Időnként friss levegőt engedtek be és nagyon élveztük, hogy nem a cigaretta füstöt kell kiengedni, csak a friss levegőt be -mert végre senki sem dohányozhat bent.
Az étel.
Nos hát az étlapot megnézhetitek, igen kellemes, és gazdag választékot kínál, bárki találhat kedvére valót.
Aztán van még a házban egy nagy fekete tábla, amire felírták a szezonális kínálatot. Többek között ott díszelgett, hogy Újévi disznótoros, aszaltszilvás vöröskáposzta krémmel, szalonnás burgonyatorta szelettel.
Már maga megnevezés is ínycsiklandó. Bevállaltam. Nem voltam igazán éhes, de egy kis hurka-kolbász mindig levesz a lábamról. (Úgy voltam vele, ha nem fog ízleni, akkor legfeljebb otthagyom)
A többiek a klasszikus rántott szelettől a tonhalas salátán át a mexikói specialitásokig mindenfélét választottak.
Az adagok meggyőzően nagyok voltak, látványosak, szépen dekoráltak, gusztusosak.
De lássuk az én hurka-kolbászos tányéromat. Sajnos fényképet nem csináltam, mert nem volt időm rá -azonnal neki kellett látnom az evéshez. A tányéron véres hurka, tüdős hurka és kolbász volt.
A hurkák kiváló ízvilágúak voltak, kellemesen fűszerezettek, nem tolakodóak, pontosan eltalált ízekkel. De a kolbász, nos a kolbász, az remek volt.
Jó lenne tudni ki csinálta, mert nagyobb mennyiséget szereznék be tőle. Szaftos, egyöntetű beltartalmú, összeért zamatú, leheletnyi csipősséggel. Piros-ropogósra sütve, nem kiszárítva, nem zsírban tocsogós, - pompás volt!
A vöröskáposzta krém hordozta az aszalt szilva édességét, a párolt káposzta ecetes savanykásságát és a bordó színű krém selymesen simult a hurka és kolbász falatokra, amiknek méltó kísérője volt cikkre vágott szalonnás-besameles rakottkrumpli szelet.
Mindenki elégedett volt a maga tányérjának beltartalmával és senki sem küldött vissza semmi maradékot, mert bár a végére mindenki szuszogósra ette magát, de az utolsó falatok is eltűntek, mert vétek lett volna otthagyni.
Desszertre már nem maradt hely senkinél, így arról nem tudok nyilatkozni.
Bátran állíthatom tehát, hogy a Humprey's konyhája kiváló, mindent frissen, forrón kaptunk, az ételek ízesek voltak, méretük kellően nagy, ahhoz, hogy senki se maradjon éhen és nyugodt jóllakottsággal tegye le a kést-villát.
Értékelés: jövünk még!
2011. november 19., szombat
Palacsinta
Hiánypótló bejegyzés következik.
fél liter tej
kb 20-25 dkg liszt
csipet só
egy kanál cukor
2 tojás
2 evőkanál olaj
a tojás a cukorral sóval elkeverem a tej harmadával felhígítom, belekeverem a lisztet, csomómentesre keverem és felhígítom, annyi tejjel, hogy "palacsinta tészta sűrűségű" legyen.
Ez olyan állag, ami nem kenhető, de nem is folyós. Olyan méz sűrűségre gondolj, ami lassan, megfontoltan mozdul, ha megbillented a tálat.
Célszerű egy jó fél órát pihentetni, hogy a liszt szemcsék megduzzadjanak, ekkor el lehet kezdeni szódavízzel (buborékos ásványvízzel) hígítani.
Ne legyen sűrű a massza, mert vastag lesz a palacsinta.
Palacsinta sütőt kiolajozzuk, megforrósítjuk és egy merőkanál palacsinta tésztát belemerünk, óvatosan körbe forgatjuk, hogy a tészta mindenütt elterüljön, és kb egy percig közepes lángon sütjük. Egy széles pengéjű késsel megfordítjuk, és a másik oldalát is kb egy percig sütjük.
Egy tányérra tesszük, amit meleg vizes lábas tetejére teszünk, hogy ne hűljön el a palacsinta.
Ebből a mennyiségből kb. 12-14 palacsinta lesz.
Amikor készen vagyunk az összes palacsinta kisütésével akkor megtöltjük a palacsintákat, vagy az asztalnál majd mindenki kedve szerinti töltelékkel tölti meg.
Túrós palacsinta
fél kg tehéntúró
2-3 evőkanál cukor
2 tojás
fél citrom reszelt héja
fél marék mazsola
2-3 dl tejföl + 1 evőkanál cukor
A mazsolát megmosom, megválogatom és egy kis ( kb fél dl) meleg vízben állni hagyom.
a tojás sárgáját kikeverem a cukorral, összekeverem a túróval, mazsolával, belereszelem a fél citrom héját, a tojásfehérjét habbá verem, összekeverem a tojásos túróval, megtöltöm a palacsintákat, kivajazott tűzálló tálba fektetem a feltekert palacsintákat, és nyakon öntöm a cukrozott tejföllel. Kb. fél óra alatt a sütőben megsütöm. Akkor van kész, amikor a tejföl a tetején kezd megpirulni-barnulni.
Lekváros palacsinta
Szokásos palacsinta töltelék a sárgabarack lekvár.
A palacsintákat bármilyen savanykás lekvárral meg lehet tölteni. Akár szilvalekvárral is pompás ( bár szokatlan)
Gundel palacsinta
kb. 20 dkg darált dió
10 dkg cukor
kb. 1 dl tej
ezeket összefőzöm,
1 evőkanál rumot keverek bele
egy tábla étcsokoládé felolvasztva, kb 4 dkg vajjal elkeverve ( legegyszerűbb mikróban olvasztani)
A palacsintákat megtöltöm a rumos diós töltelékkel, négyrét hajtom, meglocsolom olvasztott csokoládéval , nyakon öntöm vag 2-3 kanál rummal, és gyorsan meggyújtom.
Óvatosan ám a gyújtással, met azonnal lángra kap, és nagy lánggal ég. Hamar elalszik a láng, aztán fogyasztható.
Pudingos palacsinta
Csokoládé pudinggal vagy vaníliás pudinggal is megtölthető a palacsinta.
Fahéjas palacsinta
Kissé vastagabb palacsintákat sütünk, és fahéjas cukorral megszórjuk négyrét hajtjuk és így tálaljuk.
Mogyorókrémes palacsinta
Csak úgy egyszerűen Nutellával töltjük meg.
A palacsinta múgy bármivel megtölthető.
Sós palacsinta
A palacsinta tésztájába nem teszünk cukrot, csak sót. ennyi a különbség. Ugyanúgy kisütjük, és bármivel tölthetjük.
Akár sonkás sajtkrémmel is.
A camping sajtkrém
10 dkg főtt sonka apróra vágva
10 dkg reszelt sajt
ezeket összekeverem szükség esetén sózom, mindenképpen borsozom, és ezzel töltöm meg a palacsintákat.
Palacsinta másként, tej nélkül
fél liter szódavíz
kb 20-25 dkg liszt
csipet só
csipet élesztő
egy evőkanál cukor
2 tojás
2 evőkanál olaj
Ebből az alapból egészen vékony palacsintákat lehet sütni, és nem is ragad bele a palacsintasütőbe.
Az óvatosak egy kerek késsel forgatják a palacsintasütőben, a gyakorlottabbak feldobva fordítják meg:
fél liter tej
kb 20-25 dkg liszt
csipet só
egy kanál cukor
2 tojás
2 evőkanál olaj
a tojás a cukorral sóval elkeverem a tej harmadával felhígítom, belekeverem a lisztet, csomómentesre keverem és felhígítom, annyi tejjel, hogy "palacsinta tészta sűrűségű" legyen.
Ez olyan állag, ami nem kenhető, de nem is folyós. Olyan méz sűrűségre gondolj, ami lassan, megfontoltan mozdul, ha megbillented a tálat.
Célszerű egy jó fél órát pihentetni, hogy a liszt szemcsék megduzzadjanak, ekkor el lehet kezdeni szódavízzel (buborékos ásványvízzel) hígítani.
Ne legyen sűrű a massza, mert vastag lesz a palacsinta.
Palacsinta sütőt kiolajozzuk, megforrósítjuk és egy merőkanál palacsinta tésztát belemerünk, óvatosan körbe forgatjuk, hogy a tészta mindenütt elterüljön, és kb egy percig közepes lángon sütjük. Egy széles pengéjű késsel megfordítjuk, és a másik oldalát is kb egy percig sütjük.
Egy tányérra tesszük, amit meleg vizes lábas tetejére teszünk, hogy ne hűljön el a palacsinta.
Ebből a mennyiségből kb. 12-14 palacsinta lesz.
Amikor készen vagyunk az összes palacsinta kisütésével akkor megtöltjük a palacsintákat, vagy az asztalnál majd mindenki kedve szerinti töltelékkel tölti meg.
Túrós palacsinta
fél kg tehéntúró
2-3 evőkanál cukor
2 tojás
fél citrom reszelt héja
fél marék mazsola
2-3 dl tejföl + 1 evőkanál cukor
A mazsolát megmosom, megválogatom és egy kis ( kb fél dl) meleg vízben állni hagyom.
a tojás sárgáját kikeverem a cukorral, összekeverem a túróval, mazsolával, belereszelem a fél citrom héját, a tojásfehérjét habbá verem, összekeverem a tojásos túróval, megtöltöm a palacsintákat, kivajazott tűzálló tálba fektetem a feltekert palacsintákat, és nyakon öntöm a cukrozott tejföllel. Kb. fél óra alatt a sütőben megsütöm. Akkor van kész, amikor a tejföl a tetején kezd megpirulni-barnulni.
Lekváros palacsinta
Szokásos palacsinta töltelék a sárgabarack lekvár.
A palacsintákat bármilyen savanykás lekvárral meg lehet tölteni. Akár szilvalekvárral is pompás ( bár szokatlan)
Gundel palacsinta
kb. 20 dkg darált dió
10 dkg cukor
kb. 1 dl tej
ezeket összefőzöm,
1 evőkanál rumot keverek bele
egy tábla étcsokoládé felolvasztva, kb 4 dkg vajjal elkeverve ( legegyszerűbb mikróban olvasztani)
A palacsintákat megtöltöm a rumos diós töltelékkel, négyrét hajtom, meglocsolom olvasztott csokoládéval , nyakon öntöm vag 2-3 kanál rummal, és gyorsan meggyújtom.
Óvatosan ám a gyújtással, met azonnal lángra kap, és nagy lánggal ég. Hamar elalszik a láng, aztán fogyasztható.
Pudingos palacsinta
Csokoládé pudinggal vagy vaníliás pudinggal is megtölthető a palacsinta.
Fahéjas palacsinta
Kissé vastagabb palacsintákat sütünk, és fahéjas cukorral megszórjuk négyrét hajtjuk és így tálaljuk.
Mogyorókrémes palacsinta
Csak úgy egyszerűen Nutellával töltjük meg.
A palacsinta múgy bármivel megtölthető.
Sós palacsinta
A palacsinta tésztájába nem teszünk cukrot, csak sót. ennyi a különbség. Ugyanúgy kisütjük, és bármivel tölthetjük.
Akár sonkás sajtkrémmel is.
A camping sajtkrém
10 dkg főtt sonka apróra vágva
10 dkg reszelt sajt
ezeket összekeverem szükség esetén sózom, mindenképpen borsozom, és ezzel töltöm meg a palacsintákat.
Palacsinta másként, tej nélkül
fél liter szódavíz
kb 20-25 dkg liszt
csipet só
csipet élesztő
egy evőkanál cukor
2 tojás
2 evőkanál olaj
Ebből az alapból egészen vékony palacsintákat lehet sütni, és nem is ragad bele a palacsintasütőbe.
Az óvatosak egy kerek késsel forgatják a palacsintasütőben, a gyakorlottabbak feldobva fordítják meg:
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)