Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. november 22., szombat

Mexikói chilis bab

Ez a mennyiség kb. 5-6 embernek elegendő.

30 dkg darált hús
15 dk. húsos szalonna kockára vágva ( így lehet kapni eleve kockázva)
1 fej hagyma
2 húsos zöldpaprika (vagy piros )
2 közepes méretű érett paradicsom
2 bonduell mexikói chilis bab konzerv
1 sima vörös bab konzerv
1 chilis bab konzerv
1 zacskó Knorr chilis bab por
mokkás kanál só
víz kb. 2 dl.
2 evőkanál libazsír



A kockára vágott húsos szalonnát két evőkanál libazsíron megpirítjuk és kiszedjük a zsírból. Beledobjuk az apróra vágott hagymát és azt is megpirítjuk. Amikor megpirult, akkor beletesszük a darált húst, egy csapott mokkás kanál sóval megszórjuk, megpirítjuk, visszatesszük a megpirított húsos szalonnát, majd kb. egy dl forró vízzel felöntjük, fedő alatt megpároljuk, ameddig elfővi a levet. Hozzáadjuk a paprikát, összepirítjuk vele, majd a kockára vágott hámozott paradicsomot. Amikor összefőtt, akkor a felbontott mexikói ízesítésű babkonzeveket,(Bonduell) a chilis babkonzervet, meg a sima, levétől megszabadított babkonzervet összeöntjük, kb. fél deci vízzel hígítjuk, és rászórjuk a Knorr chilis bab port. Összekeverjük, összefőzzük és kész.
Friss, ropogós héjú, fehér kenyérrel tálaljuk.

Ez nálunk ősi magyar étel címszó alatt fut, egyrészt mert szegény mexikóiak sírnának, ha tudnák mit titulálunk mi mexikói csilis babnak, másrészt egyszer egy szenteste napi ebédre elfelejtettem főzni a nagy kalácssütésben, meg a karácsonyi főzés elékszülétekben és akkor gyorsan ezt rántottam össze fél óra alatt. És amikor kérdezték, hogy jó, hogy egésznap sütöttem főztem, de mi lesz az ebéd, akkor hirtelen rávágtam, hogy egy ősi magyar étel.

Ha kérdésed van tedd fel bátran!

3 megjegyzés:

  1. Óó éppen ilyet csináltunk mi is pénteken :D Egy gyors kérdésem lenne, h ma túrófánkot sütöttem de maradt egy csomó olaj a lábosban amiben sütöttem, az egyszer használt olajat hova tegyem, mit csináljak vele? Mert tervezek még majd rántottgombát meg ilyesmiket sütni, de nem tudom hova tegyem az olajat ami marad :(

    VálaszTörlés
  2. A kérdés az, hogy az olajban mennyi túrófánkot sütöttél? Én általában két teljes lábasnyi adag sütése után már ki szoktam dobni. Azt olvastam valahol, hogy az olajból a hevítésre valamilyen káros anyagok szabadulnak fel, ami ártalmas az egészségre. ( ugyanis a tűzhelyen nem tudjuk a hőfokot szabályozni, mint a fritőzben, hol ugye max. 180 fokig hevítjük.)
    Ha még szinte ugyanolyan az olaj színe, mint az olajos üvegben lévő frissé, akkor talán szűrd le egy sűrű szűrőn, hogy a maradványok morzsák kikerüljenek belőle, egy üvegbe, vagy nagyobbacska bögrébe, és tedd félre. Én az édes sütihez használt olajat legfeljebb csak ismét édeshez használom, ugyanígy, értelemszerűen a sósat csak ismét sós ízesítésűhöz.
    Ebben az olajban még kiváló Alma pongyolában nevezetű sütit süthetsz.

    VálaszTörlés
  3. Erre gondoltam én is, h leszűröm, aztán még egy adagra azért csak jó, mert nem lett olyan barnás, szép sárga maradt. Egy adag fánkot sütöttem benne, nem sokat. Köszönöm :)

    VálaszTörlés