Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. március 28., hétfő

Levelet kaptam lájf

Fini megtisztelt egy díjjal.
Mindig örülök, ha kiderül, hogy sokan olvassák a főzős blogomat, és annak meg különösen, ha tetszik is nekik, és hasznát is tudják venni. Most kaptam egy újabb díjat, büszkén ki is tettem oda oldalt. Kedves blog lettem. Köszönöm.

Úgy járja, hogy a díjat tovább is kell adni:
Több mint húsz blogot olvasgatok naponta-kétnaponta rendszeresen, így nehéz a választás.
Lássuk, ki az a kedves blog, akit szívesen látogatok magam is.
Thia persze, mert szeretjük és mert neki ünnepsége is van most, éppen az 1000. bejegyzését olvashattuk.
Sunny Nanny mert életkezdő, lelkesen, napról napra, kötelességszerűen küldi a beszámolóit és az ő blogja olyan, mintha egy naplót olvasnánk, benne, hogy a szerző minek örült, mi bántotta és mi történt vele. Vállalva, hogy közel sem tökéletes, hogy keresi mit is kezdjen az életével, mi meg partvonalról kiabálunk be néha hozzá, mint annak idején a bábszínházban, hogy vigyázz, ott leselkedik a farkas, légy óvatos...
Kedves blogom még cyber néni ( ahogy meta hari nevezte el) életről írt blogja, mert ő meg éppen a másik oldalán van az életnek, lelkes, tevékeny és a világra nyitott nyugdíjas. Szeretem na!

És hát az útmutató, a gondolatébresztő, az elgondolkodtató csillag.


A teendőkkel kapcsolatosan átirányítalak benneteket fini blogjára.

2011. március 26., szombat

Tavaszi pisztrángozás

Nem, nem lettem horgász, és nem mentem legyezőzni se, de a pisztrángot még mindig nagyon szeretem.

Szép idő volt ma. Elég szép és jó ahhoz, hogy Dunabogdányba menjünk pisztrángot enni.
Régen jártunk Klément Ferinél a Siesta kávézó néven jegyzett, felséges pisztrángot felszolgáló étteremében. Jó előre egyeztettünk időpontot, foglaltunk asztalt, és már jó előre örültünk, hogy megint családi ünnepség okán együtt lehetünk mindannyian. Szerencsére gyarapszik a létszám, heten ülünk már körül egy ünnepi asztalt, mert mindkét gyerekem hozza magával szerelmetes párját is - és ez így van jól. Nagyon jól.
A tulajdonos -mint mindig, olyan lelkes és olyan áhítattal beszél, a medvehagymás levesről meg a magos pirított kenyérrel tálalt vargánya k(r)émlevesről, hogy a költemény hatására mindannyian gyorsan kértünk is levest, pedig nem is akartunk levest enni. Nem bántuk meg!
A vargánya hozta azt a kellemes, nem tolakodó, sejtelmes gomba zamatot, amitől a leves jóleső melegséggel öntötte el a gyomrunkat, és kellő izgatottsággal várta az ebéd folytatását.
A medvehagymás krémleves a reggeli szedésű medvehagyma üde, tavaszi ízével, érzékeink elcsábításával győzött. A leves selymes és behízelgő állagát a kókusztej alapozta meg, ami a medvehagyma pikáns ízét stabilan emelte éteri magasságokba. A leves, az azt elfogyasztó családtagjaim arcán olyan megelégedett békés mosolyt hagyott maga után, mely minden szakács álma.

Aztán jöttek a pisztrángok. Mit jöttek! Vonultak, masíroztak, lebegtek szárnyaltak! Családomat megosztotta a grillezett és az erdélyi kukorica darában hempergetett, parmezános,a diós bundás és a kakukkfüves pisztráng.



Egyhangú vélemény volt azonban a desszertként elfogyasztandó frissen füstölt pisztráng, ami kiütötte az esélyes marlenkát a helyéről.

A grillezettért rajongók, kakukkfüves és rozmaringos táborra szakadtak tovább.

Megosztotta a mezőnyt a köret kérdése is, krumpli ( sült burgonya, steak burgonya és hercegnő burgonya) követők és saláta kedvelők tanácstalankodtak a rendelésnél. Ez a kérdés is a vendégsereg legteljesebb megelégedettségére oldódott meg, ugyanis a Főnök mint egy gordiuszi csomót, egyetlen suhintással megoldotta a kérdést: mindenki tányérjára egy fél adag saláta és egy fél adag krumpli került.
Mutatom:


A saláta szolíd citromos-olívás-mézes öntete mindegyik fajta pisztránghoz jól illett, és finoman keretezte a saláta, kínai kel belső zsenge levele, répa, főtt kukorica négyesét, amit vörös szőlőszemmel koronázott a szakács mosolygó fejjé.

És a halak! Mennyei volt mindahány!






A grillezett pisztrángok a kakukkfüves vagy rozmaringos olajjal kart-karba öltve hozták a megszokott kiemelkedő színvonalat. A halat átjárta a fűszeres zamat és ketten olyan eredményt értek el, ami szavakban visszaadhatatlan.


A ropogós dió bunda úgy harmonizált a pisztráng fehér húsával, mintha mindig is összetartoztak volna.

És a desszertünk, a frissen füstölt pisztráng egyszerűen utolérhetetlenül finom volt.
Khmm, erről nem készült kép, mert nem értünk rá. Még langyosan, a feketére színeződött halbőrből kibontva a füstös zamat átjárta hal- valóban desszert volt.

Italként frissen készült házi limonádéból kértünk, és nem csalatkoztunk ebben sem.
Az alkoholos italokról nem tudok mit mondani, tekintettel arra, hogy autókkal érkeztünk, és ezokból sem kért senki sem sört, sem bort.
A szomszédos asztaloknál hasonló vendégek jártak, mert a limonádés poharak sűrűbben voltak, mint a sörös korsók.

Ejtsünk pár szót az árakról.
Örömmel jelenthetem, hogy ez az a hely, ahol az utóbbi két évben nem történt áremelés!
Ma is ugyanaz az étlapjuk van, mint két éve. Bizonyságul álljon itt a helyszínről elkért étlap:


Az adagok ma is betöltik a nagy svájci tányért, a hal ma is lelóg a tányérról, de ahogy hallottam a szomszéd asztaltól, ott a vékonyka, női fogyasztók, kifejezetten kisebb méretű halat kértek és kaptak. Természetesen az ő számlájuk ennyivel vékonyabb is volt, hisz a halakat sütés előtt mérik és még ma is 55 Ft/ dkg az áruk.

A tulajdonos nem kis büszkeségére a hely mindig tele van, ma is, a kissé szeles idő ellenére még a sátor előtti két asztal körül is vendégek ültek, mert nem fértek be. Ők természetesen még plédeket is kaptak a székükbe.

Mi, ma is tökéletesen elégedetten és jóllakottan távoztunk.

Rövidesen újabb fajta pisztrángok készülnek majd a Siesta konyhájában, és olyan meglepetéssel is készül a Főnök, ami újabb rajongókat fog egy életre a dunabogdányi pisztrángos Ferihez kötni.

2011. március 20., vasárnap

Csirkemell csíkok sörbundában

egy egész kifilézett csirkemell
1 tojás
kb. fél dl víz
a mokkáskanál só
annyi liszt, hogy ebből sűrű de még folyós tésztát kavarjunk
majd annyi sör, amennyivel palacsinta tészta sűrűségűre visszahígítjuk.

A masszát lehet ízesíteni egy mokkás kanálnyi őrölt borssal, sóval.

A csirkemellet csíkokra vágjuk és beleforgatjuk a sörös tésztába.
Bő forró zsíron aranybarnára sütjük, sült krumplival vagy krumpli pürével tálaljuk.

2011. március 13., vasárnap

Kakaó, főzve, mikrózva, forró csokoládé

Nem, nem a nyuszis, cukrozott granulált azonnal oldódó por tejbe kanalazásáról lesz most szó.
Az igazi főzött kakaóról.



Tehát két bögre kakaóhoz:

1/2 liter tej lehetőleg valódi, tehénből kifejt, nem lefölözött, igazi tehéntej
6 teáskanál cukor
3 teáskanál jó minőségű holland kakaópor
2 evőkanál hideg víz


A két kanál vízben elkeverem a kakaóport, simára.
A tejet felteszem főni. Annak idején, zománcos lábasos korban, anyámnak még volt külön tejforraló lábasa. Abban csak és kizárólagosan tejet forralt, soha, semmi mást. Így nem fordulhatott elő, hogy a tej átvette az előzőleg főzött étel ízét, vagy szagát. Manapság már a mosogatógépek, és fém edények korában ennek nincs igazán jelentősége, de vigyázzunk, hogy a alaposan elmosott és elöblített edényben forraljunk tejet. Mielőtt a lábasba önteném a tejet, vízzel kiöblítem. Erre azért van szükség, hogy így a tej nem kozmál oda a lábas aljára.
Mivel igazi tehéntejjel dolgozunk, ezt felforraljuk. Lassan óvatosan, és időnként meg-meg kevergetve. A tej másképp forr, mint a víz. Ott kell állni mellette, és jó ha van a kezünk ügyében egy jó nagy hideg merőkanál. Erre azért lehet szükségünk, mert amikor a tej elkezd forrni, akkor olyan gyorsan teszi ezt, hogy azonnal indul is kifelé a lábasból, és ha nem teszed bele azonnal a hideg fém merőkanalat és kapod le azonnal a tűzről, kifut.Elkeverem benne a cukrot, és szedek ki a vizes kakaóra a forró tejből, és az így felhígított kakaót beleöntöm a forró tejbe. Visszateszem a tűzre, és ismét felforralom.

Kiöntöm két bögrébe, a tetejére pedig tejszínhabot teszek, és kényelmesen melléülünk, beszélgetünk, kavargatjuk, amíg ihatóra hűl.

Ez volt a klasszikus főzött kakaó receptje.

Lehet ezt gyorsan hétköznapi reggelesen is csinálni:

Végy egy bögrét, tegyél bele egy jó púpozott teáskanál kakakóport, két teáskanálnyi vízzel kavard simára, tegyél bele deciliterenként 1 csapott teáskanál kristálycukrot ( 2,5 dl bögréhez két púpozott teáskanálnyit) öntsd fel pasztőrözött ( zacskós, vagy dobozos) tejjel, tedd be a mikróba a legnagyobb fokozatra másfél percre, és kész.

A csúcsok csúcsa pedig természetesen a forró csoki.

fél liter tej
10 dkg jó minőségű legalább 70 %-os étcsokoládé

A tejet felteszem melegedni, és amikor már forró, beletördelem az étcsokoládét, kavargatva felforralom, bögrébe szedem, tetejére tejszínhabot nyomok, és élvezettel elszürcsölgetjük.

És hogy essék szó a tejszínhabról is.

2 dl tejszín
1 evőkanál cukor

a tejszínt beleöntöm a habszifonba, beleteszem a cukrot, és beletekerem a habszifonpatront.
Amikor tekerem a patront az előzőleg a szifontestre szorosan feltekert fejbe, akkor feje tetejére állítom a habszifont, mert így a tekerés közben át kell menni a patron tartalmának a tejszínen.
Amikor minden benne van a patronból, lelkesen összerázom, és kész.

2011. február 14., hétfő

Tyúk feldarabolása

Valamikor vagy hat hét évvel ezelőtt a lányomnak és barátjának odaadtam a vidéki lakás kulcsát, hogy nyaraljanak egy jót, érezzék jól magukat. És hogy éhen ne haljanak, hagytam nekik a hűtőben egy szépen megpucolt nagyobbacska csirkét. Nem volt időm se megsütni, se feldarabolni. elláttam őket jó tanáccsal, hogy hogy kell feldarabolni, hogy főzzék vagy hogy süssék meg egészben, majd teljes nyugalommal magukra hagytam őket.

Amikor egy hét múlva hazajöttek, és kérdeztem, hogy na mit főztek a csirkéből, bevallották, hogy semmit, mert nem volt gusztusuk feldarabolni, és ahogy volt kidobták az egészet...




Ezt a bejegyzést csak erős gyomrú és idegzetű háziasszony-palánták olvassák, nézzék meg.
Kislányom, neked felmentésed van mára! Lapozz bátran tovább.


Kell hozzá néhány éles kés.



No valahogy így kell egy tyúkot, vagy egy csirkét nyolc darabba vágni.

Az így feldarabolt tyúkot, vagy csirkét már lehet pörköltnek főzni, vagy sütni.
Még a combját ketté vághatjuk az ízületnél, és a mellét is feldarabolhatjuk négy darabba.

2011. február 13., vasárnap

Kakas pörkölt

A kakas ehetetlen jószág. Mondták a fiatal ideggyógyászok. Pedig a paraszolvenciaként kapott kakas hazaszállítása után, egyikük édesanyja nekiállt és megfőzte a jószágot. Aztán várta, várta haza a fiúkat, akik leugrotak a Bohóc-ba ( ez a színészklub rejtjelezett neve volt) aztán átmentek az Újságíró klubba, majd a nap hátralévő részét a Vakegérben múlatták, és végül is a Széchenyi tér mindig a Szeged Bár felé lejtett... És ez néhány napig ismétlődött, napközbeni munkával fűszerezve.
És mire eszükbe jutott, hogy a kakas azóta megfőtt, addigra nemcsak hogy megfőtt, hanem el is fogyott. És ez néhányszor megismétlődött, mindig újabb és újabb kakasokkal.
Így aztán levonták a tudományos következtetést: A kakas ehetetlen jószág.
Pedig nem az! Sőt! Nagyon is ehető, mi több különlegesen finom étel.

A levágott és szépen megtisztított kakast feldaraboljuk. Akkora darabokra, amekkorák jól fognak mutatni a tányéron. Tehát a combokat az izületnél kettévágjuk, az alsó combot kettéfűrészeljük, a felső combot a csont mellett kettévágjuk, a farát, hátát két ujjnyi széles darabokra felfűrészeljük, szárnyát az izületeknél szétvágjuk, mellét vagy az egészet félretesszük, és majd külön megsütjük, vagy feldaraboljuk azt is a két fél részét három-három darabba. A nyakát felfűrészeljük, a fejét a taréjjal egyben hagyjuk.



Egy kakas legalább két és fél kiló.

3 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
megfelelő mennyiségű tyúk, vagy kacsa, vagy libazsír ez jelen esetben három nagy evőkanálnyi fagyos zsír
só (evőkanálnyi)
pirospaprika úgy három csapott evőkanálnyi
1 nagy paradicsom
1 csípős almapaprika
víz

A hagymát a zsírban aranysárgára pirítjuk, megsózzuk, belekeverjük a pirospaprikát beletesszük a húst és felöntjük annyi vízzel, hogy több mint háromnegyedig ellepje. Nagy tűzön felforraljuk, aztán takarékra vesszük a lángot, a lábast befedjük a fedővel és ezen az alig lángon úgy két és fél, három óráig főzzük.
Amikor megfőtt, akkor ismét felvesszük a tüzet, hogy ha még kicsit hosszúnak tűnik a leve, elfőzzük. A lének sűrűnek kell lenni. Ha a lassú tűzön való főzés miatt a hagyma darabok még egyben lennének, akkor szedjük ki a húst, a levet pedig egy szűrűn paszírozzuk át ( vagy egy botmixerrel adjunk neki két berregésnyit), aztán tegyük vissza bele a húst, és főzzük fel újra.

Külön főzzünk hozzá nokedlit. De ezt a nokedlit most keményebbre keverjük, és kanállal kicsit nagyobbakra szaggassuk ki.

A kakas pörkölt kiváló étel.

2011. február 5., szombat

Tepertős-túrós pogácsa

1 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
4 dkg élesztő

25 dkg túró
1 dl tejföl, vagy sűrű tejszín
2 tojássárgája
60 dkg liszt
1 evőkanál só
25 dkg vaj ( vagy jó minőségű sertészsír)
20 dkg tepertő ( ez is házi sütésű, bőr nélkül kell és apróra vágva)
1 teáskanál bors ( vagy egy kicsit több, úgy jó, ha jó borsos)

A langyos tejbe beleteszem a cukrot, és az élesztőt, jól felfuttatom, majd az összes többi hozzávalóval összegyúrom.
Nem, nem tévedés, túró is kell ebbe a tepertős pogácsába, mert enélkül nagyon nehéz és zsíros lenne a tészta. De így pont jó lesz. Tehát kell bele a túró és a tejföl/tejszín is.

Meleg helyen 30 percig kelesztem. Vékonyra kinyújtom, és szorosan feltekerem, mint a kalácsot. A két szélét középre behajtom, és ismét megkelesztem legalább még 30 percig.
Újra kinyújtom, de már nem annyira vékonyra, ismét feltekerem, és újra megkelesztem.
További 30-40 perc után kinyújtom, de kb három centi vastagságúra. ez kb. kétujjnyi vastagság.
Nem kell megijedni, minél vastagabb annál jobb lesz.
A tetejét éles késsel beirdalom, hogy rombusz formájú alakzatok legyenek a tetején.
Közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom, és tepsibe teszem a pogácsákat. Nem túl szorosan, nem túl szellősen.



Ekkor begyújtom a sütőt, mert ameddig eléri a kívánt hőfokot, addig is kel a pogácsa. A háromszori kelesztés mindenképpen jót tesz a tésztának.

kb. 30 percig sütöm, de figyelem, és addig ameddig ilyen nem lesz:
Mivel a tepsi szélén lévő pogácsák hamarabb sültek, ezért leszedtem a tepsi szélén lévő sort, a középen lévőket meg kihúztam a tepsi szélére és visszatettem a tepsit a sütőbe, további két percre.


A recept eredetije ezen az oldalon található, hij receptjei között.

De ha pogácsa receptre vágysz, akkor Kelement András Pogácsa receptek oldalán, valami elképesztő mennyiségű pogácsát találsz.