Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. december 30., kedd

84. születésnap


A mama 84. születésnapját jó hangulatban, jó helyen, jó ételekkel sikerült megünnepelni. Megint a Szent Flóriánban voltunk, és most sem csalódtunk!
Az étel friss, jó ízű, a bécsi szelet még a nagy svájci tányérról is körben lelógott!
Az ital gond is megoldódott, ugyanis kiderült, hogy dupla kólát is felszolgálnak.

Változatlanul, jó szívvel ajánlom mindenkinek ezt a helyet.

A torta Czinieltől volt, vittük magunkkal, de ez most nem volt annyira nyerő.
Csokitorta volt, az én ízlésemhez mérten kicsit geil, a tészta kicsit száraz, morzsálódó, nem a megszokott friss, a krém vajas krém. Legközelebb nem ilyet veszek.

A Feketeredei mellől nem fogok tágítani.

Tejbegríz, rántott gríz

Először is tisztázzuk: ha vásárolni mégy, akkor grízt nem fogsz találni.
Keress BÚZADARÁT. (Ez a gríz lánykori neve)

Tejbe gríz



Személyenkénti adag:

3 dl tej
3-4 kávéskanál cukor
3 csapott evőkanál gríz ( búzadara)

egy evőkanál kristálycukor a tányérba szórásra
őrölt fahéj/kakaópor
porcukor

Kiméred egy kis tálkába a grízt, a tányért, amibe kiszeded a tejbegrízt előveszed, az alját megszórod egy kanál kristálícukorral, és félreteszed.

A tejet a cukorral felforralod, és amikor forr, akkor az előzőleg kis tálkába kimért grízt óvatosan beleszórod a tejbe, és azonnal kavarod, hogy ne csomósodjon össze. Kivéve, ha csomósan szereted.
Kb. 3 percig főzöd, addig folyamatosan kavargatod. akkor van kész, amikor kb. olyan sűrű, ahogyan szereted. (minél tovább főzöd annál sűrűbb lesz) Ekkor viszont azonnal szedd tányérra a tejbegrízt, mert ahogy hűl tovább fog sűrűsödni. A tetejét megszórod őrölt fahéjas cukorral/ cukorral és kakaóporral/ Nesquick -kel.

Ha hígan szereted a tejbegrízt, akkor elegendő két és fél csapott evőkanálnyi grízzel főzni, ha sűrűbben, akkor meg három púpozott kanállal.
A csapott evőkanál úgy néz ki, hogy a kanalat belemeríted a grízbe( a mérendő anyagba) és lesimítod (lecsapod) a tetejét. A kanál rendes nagyságú evőkanál legyen, ne kisméretű.

Rántott gríz

Ha sűrűre főzöd a tejbegrízt, akkor vízzel benedvesített tányérra simítod, megvárod, míg kihűl, és négy részre vágod.
Mindegyik negyedet lisztbe, felvert tojásba, és újra lisztbe forgatod, és forró zsírban/olajban kisütöd. Papírtörlőre szeded, a felesleges olajat lecsöpögteted, tányérra teszed, és fahéjas porcukorral megszórod.
Melegen és hidegen is finom.

2008. december 21., vasárnap

Toros káposzta

1kg bőrös sertés hús ( farka, füle, köröm is lehet benne)
nagyobb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
zöldpaprika
paradicsom
erős paprika (hogy kicsit csípős legyen)
két kanálnyi piros őrölt paprika

víz ( hogy ellepje a húst)
1 kg savanyú apró káposzta


A kb. 1 kg. bőrös sertés húsból pörköltet főzünk.
Kicsit hosszabb lével főzzük, mint egyébként szoktuk, és amikor a hús fél fővésben van, hozzátesszük a szintén egy kilónyi savanyú aprókáposztát.
Együtt főzzük meg.
A káposzta hozzátétele után már nem kavarjuk, hogy felül maradjon a káposzta.
Amikor a káposzta megfőtt, a hús is jó.
Vigyázzunk, hogy ne maradjon túl hosszú leve.
Tejföllel, és friss ropogós héjú fehér kenyérrel tálaljuk.

DC-fórum találkozó

A Commandante délben már alig tudott enni, olyan ideges volt. Hogy eljön-e mindenki, hogy jól fog-e sikerülni, nem lesz-e semmi gond, az ételek jók lesznek-e mindenkinek?

Aztán amikor megérkeztünk öt után, már ott volt Jules a feleségével meg egy barátjukkal, letárgyaltuk a pincérrel a számlázási módot, és szépen kezdtek szálingózni az emberek. És jöttek, és jöttek, és mindenki bemutatkozott mindenkinek, és örültünk, amikor Szombathelyről, Pécsről, Érdről, Nagymarosról is megérkeztek a régen látott barátok, és szóba kerültek a fórumos poénok, aközös tervek, a régebbi utazási élmények.
Jó volt.

Teltházzal, teljes megelégedéssel, jó hangulatban, jó vacsorákkal, hideg sörökkel, szuper versenyfilmekkel megvolt a fórumos találkozó a Szent Flórián étteremben.

Eljött mind a negyvenegynehány ember, most már arcok is vannak a nick nevekhez, régebben látott barátokkal is találkozhattunk, sőt Kisdémon is elhozta az anyukáját a Szent Flóriánba, úgyhogy, egy nagyon elégedett, kis mosolygós, kiegyensúlyozott hat hónapos is volt velünk egy fél órácskát.

Ezt a találkozót gyakran fogjuk ismételgetni, azt gondolom a filmek bemutatásának ez lesz a jövőbeli legjobb módja, és ez lesz hozzá a legjobb hely.

Úgy gondolom, a szalkszentmártoni UEF bázis megfelelő hely lesz egy késő tavaszi, nyár eleji találkozónak.

Lassan el kéne kezdeni szervezni....

2008. december 7., vasárnap

Karácsonyi mézes csillag

Mézes csillag

500 g. liszt
200 g. méz
125 g. vaj
250 g. cukor
1 mokkás kanál szódabikarbóna
1/2 mokkás kanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkás kanál őrölt szerecsendió
1/2 mokkás kanál kardamom
1 mokkás kanál őrölt fahéj
200 g. mogyoró
60-60 g cukrozott narancs és citromhéj
1+1 tojás ( a kenéshez)
2 evőkanál tej
2 evőkanál rum
60-80 g. dió, hámozott mandula, mogyoró, pisztácia a díszítéshez

A mézet a vajjal cukorral kevergetve felolvasztjuk, az edényt hideg vízbe állítjuk, és lehűtjük.
A lisztet a szódabikarbónával fűszerekkel durvára vágott mogyoróval, cukrozott citrom és narancshéjjal összekeverjük.
Elkeverjük a tojást a tejjel, rummal és beledolgozzuk a mézbe, az egészet a liszthez adjuk és összedagasztjuk. Lágy ragacsos masszát ad. Fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük. legalább 1 óra, de egy két napig is pihenhet.

A sütőt 180 fokra melegítjük.
Lisztezett deszkán1 cm vastagra kinyújtjuk és lisztezett kiszúróval kiszaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk, pihentetjük és újra kinyújtjuk. ( kerekre, csillag alakúra fenyőfa alakúra. Gyerekjátékként lehet kapni gyurmázó készletet, amihez frankó műanyag kiszúrók vannak. :)

a formázott darabokat az egy felvert tojással megkenjük, és a tetejét kirakjuk a dióval, mogyoróval.

Középső magasságon kb. 15-18 percig sütjük.
A tepsiben hagyod kihűlni, amikor langyos, akkor rácsra rakosgatod.
Jól záródódobozban tároljuk.
Sokáig elálló finom és puha mézes lesz belőle.

Már megsütheted, csak vigyázz, hogy maradjon Karácsonyra is.

Szent Flórián étterem

Ott ebédeltünk, és ma is egészen kiváló volt. Bécsi szeletre voltunk ráizgulva, és meg is kaptuk a magunkét. Lelógott a tányérról, és egészen finomságos volt. Én csak az itallal voltam (vagyok) kissé elégedetlen, hiszen legfeljebb 0,2- 0,25 nagyságú palackozott üdítőt lehet kapni, és most annak a viszonylagosan magas áráról nem is beszélek. És ehhez másfél decis poharat adnak. Hát kérem, én másfél decis pohárból nem tudok jóízűt inni!
Én azt szeretem, ha előttem jó nagy pohár van, tele, amiből tisztes kortyokkal olthatom szomjamat. Valahogy így, mint ahogy az Krétán volt:



Jó helyen lesz itt a 20.-i búvár találkozó.


És majd huszadikán sört fogok inni!

2008. december 5., péntek

Tojás

Főtt tojás

Legegyszerűbbelektromos tojásfőzőben. Annyi vizet teszel bele, amennyit a kívánt tojás számhoz előír. el en feledd a tojásokat kiszúrni az erre rendszeresített tojás kiszúróval. Amikor kész, fütyül.

Ha nincs, akkor hideg vízben teszed fel (hiszen a hűtőből vetted ki, és ha forróba teszed, akkor elpattan a héja, és kifolyik a fehére), lassan melegíted, és forrás után 6 percig főzve (talán) kemény tojást kapsz. 3 perc után meg lágyat. De 10 perc után biztosan kemény lesz. Az idő leteltével egy evőkanállal kiveszed, és hideg vízbe teszed. A tojásokra a kanállal óvatosan ráütsz, hogy kicsit megrepedjen a héja. Erre azért van szükség, hogy a hideg víz bemenjen a héja alá, hogy könnyebben tudd megpucolni.



Tükör tojás

A serpenyőbe kevés olajat vagy zsírt teszel. A tojásokat egyenként, bögrébe felütöd, és amikor látod, hogy jó a tojás, óvatosan egy mélytányérba csúsztatod. Mindet, ahány tüktojt akarsz.
A serpenyőben kicsit megmelegedett zsíradékba óvatosan belecsúsztatod a tojásokat, megsózos, és a lehető legelacsonyabb fokozatra állítod a tüzet. Kb. 10 perc alatt lesz jó.
Ha azt szeretnéd, hogy a széle ropogós piros legyen, akkor nagy tűzöd sütöd, rövid ideig. Vigyázz, mert csapkod. A sütés elején való óvatos sózás segít a fröcskölés ellen.

Rántotta

A tojásokat felütöd ( tudod, külön darabonként bögrébe!) mélytányérba teszed, egy villával jól felvered, sózod, ésa serpenyőbe, forró olajba, vagy zsírba öntöd. Ahogy sül, időnként megkevered. Így darabos lesz. Ha kész, egy kanállal óvatosan leszeded alóla a felesleges zsírt, ha van, és tányérra szeded. Őrölt piros paprikát szórsz a tetejére, és szálas savanyú káposztával, és foszlós ropogós héjú friss kenyérrel a legjobb.


Omlett

A tojásokat felütöd, (ld fent) a serpenyőben zsíradékot melegítessz, ha sül, akkor a felvert sózott tojásokat beleöntöd. NEM KEVERED MEG! Ha kell, akkor a felhólyagosodott részt a villávak kiszakítod, hogy egyformán süljön. De nem kevered meg. Vastag, homogén állagú, omlett lesz.
Ez alól is leszeded a felesleges zsíradékot, és tányérra csúsztatod.Még forrón, füstölt trapista sajtot reszelsz rá. Kicsi pirosparika, és kicsi bors sem árt a tetejére.
Ezt is szálas savanyú káposztával enni a legjobb.

Ha akarod, akkor a rántotta, és az omlett alá is lehet tenni füstölt kolbászt, sonkát, szalonnát, hagymát, paprikát, paradicsomot, egyenként, vagy többfélét is. Ezeket a tojás beleöntése előtt kicsit megpirítod a zsíradékban.

Forralt bor

egy üveg bor ( legyen jó minőségű) akár fehér, akár vörös
15 dkg. cukor ( 5 evőkanál)
1 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
2 szegfűbors
csipet őrölt bors
ha van 8-10 szem kardamom mag
két karika citrom szelet esetleg még két karika narancs

Az egészet összekevered, és gyorsan felforralod. Nem kell főznki, csak éppen forralni. Forrón bögrékbe szeded, és türelmetlenül várod, hogy ihatóra hűljön.