25 dkg darált hús,
egy kisebb vöröshagyma fele reszelve
só
bors
két evőkanál rizs
egy tojás - ezeket összekeverjük
fél liter víz, a vízbe csipet ( egy kávéskanálnyi) só
négy karalábé meghámozva és belseje karalábévájóval kivájva, ide töltjük majd a húsmasszát,
de ha nem akarunk ezzel sok időt tölteni, akkor:
két nagyobb karalábé meghámozva, hasábokra vágva
a karalábé zsenge karalábéhoz közeli leveleiből 5-6 darab megmosva, ollóval metéltre vágva
petrezselyemzöldje ollóval metéltre vágva
2 dl tejföl
2 púpozott evőkanál liszt
A darált húst öszsekeverem a hagymával, sóval, borssal, rizzsel és a tojással.
A vizet sózom, felforralom, a karalábékat megtöltöm a húsmasszával és a töltött karalábékat beleültetem a forró vízbe, köré teszem a belsejéből kivájt darabokat. Annyi víz legyen, hogy éppen ellepje a töltött karalábékat. Ez elég hosszú idő alatt fő meg, de megéri a fáradtságot, mert nagyon mutatós ételt kapunk a végén.
Ha csak kevés időnk van, akkor csak gombócokat készítünk.
A húsgombóc hozzávalóit összekeverem és ebből a mennyiségből vizes kézzel négy darab nagyobbacska gombócot formálok, és a felforrt vízbe tesszük és megfőzzük. Ez kb. fél óra alatt megfő. Hústűvel ellenőrizzük, hogy megfőtt-e.(Fél óra fővés után beleszúrjuk a gombócba a hústűt, és ha könnyedén szalad bele, akkor feltehetőleg megfőtt.)
Beletesszük a felvágott karalábét a zöldjével és petrezselyemmel együtt. Ez már kb 10 percen belül megfő.
A
liszttel és a fokozatosan hozzáadott tejföllel habarást készítünk. (a
lisztet egy bögrébe tesszük és azonos mennyiségű tejföllel elkeverjük.
amikor egynemű lett, akkor fokozatosan adjuk hozzá a többi
tejfölt.Amikor minden tejfölt hozzákevertünk és sima masszát
kaptunk,elkezdjük merőkanalanként forró lével hígítani, és amikor
megtelik a bögrénk, és elég meleg már a tartalma, akkor az ételhez
keverjük.)
2015. április 20., hétfő
2015. április 19., vasárnap
Tárkonyos raguleves
A raguleveshez leginkább csirke vagy pulykamellet használunk. De lehet húsgombóccal is főzni.
25 dkg csirke vagy pulykamell kockákra vágva
ha darált hús van kéznél, akkor húsgombócot készítünk:
20 dkg darált hús,
egy kisebb vöröshagyma fele reszelve
só
bors
két evőkanál rizs
egy tojás - ezeket összekeverjük
egy nagy sárgarépa
egy nagy fehérrépa
három evőkanál olívaolaj
petrezselyemzöldje
tárkony - legjobb, ha van friss, de a szárított is éppen úgy megtesz-a szárítottból egy teáskanálnyi
bors negyed mokkáskanál, vagy két tekerés a borsdarálón
só kb. egy teáskanálnyi
kb. másfél liter víz
fél citrom szeletelve
fél citrom leve kicsavarva
3 közepes méretű krumpli kis kockákra vágva
egy doboz zöldborsó konzerv
1,5 dl tejföl - vagy tejszín
1 evőkanál liszt
a répákat megtisztítjuk karikára vágjuk, és az olívaolajon megdinszteljük.
Ha a csirkemellből csináljuk, akkor a csirkemell kockákat is megpirítjuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a tárkonyt, megsózzuk, megborsozzuk, a fél citromból szeleteket vágunk és beletesszük a krumplikat is.
Kb 15-20 perc alatt megfőzzük.
Ha húsgombócokkal főzzük akkor amint elkezd főni a leves, akkor vizes kézzel kis gombócokat formázunk a rizses húsmasszából, és a fővő lébe tesszük.
Ezt főzzük 10 percig, és a krumplit csak ez után tesszük bele. Húsgombóccal kicsit tovább kell főzni a levest.
A liszttel és a fokozatosan hozzáadott tejföllel habarást készítünk. (a lisztet egy bögrébe tesszük és azonos mennyiségű tejföllel elkeverjük. amikor egynemű lett, akkor fokozatosan adjuk hozzá a többi tejfölt.Amikor minden tejfölt hozzákevertünk és sima masszát kaptunk,elkezdjük merőkanalanként forró levessel hígítani, és amikor megtelik a bögrénk, és elég meleg már a tartalma, akkor a leveshez keverjük.) Amikor felforr, akkor hozzáöntjük a zöldborsó konzervet a levével együtt, ezzel már csak ismételt forrásig főzzük, nem tovább, mert a zöldborsó megkeményedik.
A citrom másik felét belecsavarjuk a levesbe, és tálalunk.
25 dkg csirke vagy pulykamell kockákra vágva
ha darált hús van kéznél, akkor húsgombócot készítünk:
20 dkg darált hús,
egy kisebb vöröshagyma fele reszelve
só
bors
két evőkanál rizs
egy tojás - ezeket összekeverjük
egy nagy sárgarépa
egy nagy fehérrépa
három evőkanál olívaolaj
petrezselyemzöldje
tárkony - legjobb, ha van friss, de a szárított is éppen úgy megtesz-a szárítottból egy teáskanálnyi
bors negyed mokkáskanál, vagy két tekerés a borsdarálón
só kb. egy teáskanálnyi
kb. másfél liter víz
fél citrom szeletelve
fél citrom leve kicsavarva
3 közepes méretű krumpli kis kockákra vágva
egy doboz zöldborsó konzerv
1,5 dl tejföl - vagy tejszín
1 evőkanál liszt
a répákat megtisztítjuk karikára vágjuk, és az olívaolajon megdinszteljük.
Ha a csirkemellből csináljuk, akkor a csirkemell kockákat is megpirítjuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a tárkonyt, megsózzuk, megborsozzuk, a fél citromból szeleteket vágunk és beletesszük a krumplikat is.
Kb 15-20 perc alatt megfőzzük.
Ha húsgombócokkal főzzük akkor amint elkezd főni a leves, akkor vizes kézzel kis gombócokat formázunk a rizses húsmasszából, és a fővő lébe tesszük.
Ezt főzzük 10 percig, és a krumplit csak ez után tesszük bele. Húsgombóccal kicsit tovább kell főzni a levest.
A liszttel és a fokozatosan hozzáadott tejföllel habarást készítünk. (a lisztet egy bögrébe tesszük és azonos mennyiségű tejföllel elkeverjük. amikor egynemű lett, akkor fokozatosan adjuk hozzá a többi tejfölt.Amikor minden tejfölt hozzákevertünk és sima masszát kaptunk,elkezdjük merőkanalanként forró levessel hígítani, és amikor megtelik a bögrénk, és elég meleg már a tartalma, akkor a leveshez keverjük.) Amikor felforr, akkor hozzáöntjük a zöldborsó konzervet a levével együtt, ezzel már csak ismételt forrásig főzzük, nem tovább, mert a zöldborsó megkeményedik.
A citrom másik felét belecsavarjuk a levesbe, és tálalunk.
2015. április 3., péntek
Tojásos galuska, fejes salátával
Megint egy klasszikus recept nagyanyám konyhájából.
A különlegessége, hogy a galuskában nincs tojás.
Böjti időben főzte és cibere levessel került az asztalunkra. A cibere az ősszel, húsdarálón ledarált és felfőzött majd üvegekbe töltött szilvalé volt, amit kicsit vízzel meghígítva felfőzött és kész is volt a szilvacibere.
Hozzávalók a galsukához:
Személyenként
1 dl víz, (ez kb. két-három tojásnak megfelelő mennyiségű víz)
csipet só
sima liszt, annyi, amennyit a vízzel össze tudunk gyúrni.
egy kisebb krumpli meghámozva, kisebb darabokra vágva
a főzéshez sós víz
sütéshez
egy evőkanál zsír
3 tojás csipet sóval felverve
Fejes salátát megmossuk, a külső vastag leveleit nem használjuk fel, csak a belsőbb vékonyakat, a saláta szivét. Lecsöpögtetjük, nem kell nagyon, mert úgyis nyakonöntjük három evőkanál ecet, 3 teáskanál cukor és 2,5 dl hidegvíz keverékével. A salátát beleforgatjuk a felöntőlébe, időnként átforgatjuk, hogy mindenütt érje a leveleket az ecetes cukros lé.
Ha több személyre főzünk, akkor temészetesen a zsír mennyiségét csökkenthetjük egy kicsit, és a tojások számát is. De úgy gondolom, hogy négy személyig ezek a mennyiségek teljesen helyénvalóak.
A vizet a liszttel összekeverjük. Nem kell megijedni, nem csiríz lesz belőle. Kemény galuska tésztát gyúrunk belőle és a forrásban lévő sós vízbe tépkedjük a tésztát, ellapított, körömnyi darabokra. A vízbe beletesszük a krumplit is és együtt megfőzzük.
Leszűrjük.
Egy serpenyőbe (nagyanyám vaslábasba sütötte) felhevítjük a személyenként egy evőkanál zsírt, rátesszük a leszűrt galuskát és a vele főtt krumplit, sütjük egy kicsit, majd ráöntjük a felvert tojásokat és időnként megkavargatva megsütjük. Akkor a legjobb, ha az alja lesül és egy barnás, jóízű, sült kéreg sül a serpenyő aljára.Amikor megsült a galuskán a tojás, tálalunk. A serpenyő aljára sült kérget egy kanállal felvakarjuk és
a tányérokra igazságosan elosztjuk. Amikor gyerek voltam ez volt a tojásos galuska legjobb része...
Kötelezően ecetes-cukros öntetes fejes salátát adunk hozzá.
A különlegessége, hogy a galuskában nincs tojás.
Böjti időben főzte és cibere levessel került az asztalunkra. A cibere az ősszel, húsdarálón ledarált és felfőzött majd üvegekbe töltött szilvalé volt, amit kicsit vízzel meghígítva felfőzött és kész is volt a szilvacibere.
Hozzávalók a galsukához:
Személyenként
1 dl víz, (ez kb. két-három tojásnak megfelelő mennyiségű víz)
csipet só
sima liszt, annyi, amennyit a vízzel össze tudunk gyúrni.
egy kisebb krumpli meghámozva, kisebb darabokra vágva
a főzéshez sós víz
sütéshez
egy evőkanál zsír
3 tojás csipet sóval felverve
Fejes salátát megmossuk, a külső vastag leveleit nem használjuk fel, csak a belsőbb vékonyakat, a saláta szivét. Lecsöpögtetjük, nem kell nagyon, mert úgyis nyakonöntjük három evőkanál ecet, 3 teáskanál cukor és 2,5 dl hidegvíz keverékével. A salátát beleforgatjuk a felöntőlébe, időnként átforgatjuk, hogy mindenütt érje a leveleket az ecetes cukros lé.
Ha több személyre főzünk, akkor temészetesen a zsír mennyiségét csökkenthetjük egy kicsit, és a tojások számát is. De úgy gondolom, hogy négy személyig ezek a mennyiségek teljesen helyénvalóak.
A vizet a liszttel összekeverjük. Nem kell megijedni, nem csiríz lesz belőle. Kemény galuska tésztát gyúrunk belőle és a forrásban lévő sós vízbe tépkedjük a tésztát, ellapított, körömnyi darabokra. A vízbe beletesszük a krumplit is és együtt megfőzzük.
Leszűrjük.
Egy serpenyőbe (nagyanyám vaslábasba sütötte) felhevítjük a személyenként egy evőkanál zsírt, rátesszük a leszűrt galuskát és a vele főtt krumplit, sütjük egy kicsit, majd ráöntjük a felvert tojásokat és időnként megkavargatva megsütjük. Akkor a legjobb, ha az alja lesül és egy barnás, jóízű, sült kéreg sül a serpenyő aljára.Amikor megsült a galuskán a tojás, tálalunk. A serpenyő aljára sült kérget egy kanállal felvakarjuk és
a tányérokra igazságosan elosztjuk. Amikor gyerek voltam ez volt a tojásos galuska legjobb része...
Kötelezően ecetes-cukros öntetes fejes salátát adunk hozzá.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)