Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. augusztus 23., vasárnap

Túró gombóc másképpen

2 dl kukoricadara
2,5 dl tej
2,5 dl víz
csipet só
1 evőkanál kristálycukor
1 vaníliás cukor
fél citrom héja
50 dkg tehéntúró

10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaj
2 evőkanál kristálycukor

2 dl tejföl
1 evőkanál porcukor


A kukoricadarából puliszkát főzünk. A forrásban lévő fele tej-fele vízbe beletesszük a sót, cukrot és citromhéjat, meg a kukoricadarát. Állandó kevergetés mellett kb. 4-5 percig főzzük. Addigra sűrű lesz, leveszed a tűzről, és belekevered a fél kiló túrót.

Az 5 dkg vajat felolvasztod és megpirítod benne a zsemlemorzsát.
Amikor kész, 2 evőkanál kristálycukrot keversz el benne.

A túrós puliszkából egy evőkanálnyi mennyiséget kivéve, vizes kézzel gombócot formázol, és meghempergeted a pirított morzsában.

A tejfölben elkevered a porcukrot, és a tányérodra szedett túrógombócodat nyakon öntöd vele.

Se hidegen, se melegen, se újramelegítve nem kemény, nem esik szét, gyorsan elkészül, azonnal fogyasztható, és finom.
Ebből a mennyiségből 12-16 gombóc lesz.

A recept Vámosi Kamillától származik, és a desszert.eu -n találtam.

Többszöri kipróbálás után bizton állíthatom, hogy cukrozott tejszínnel nyakon öntve sokkal finomabb. ( Elég neki 20 % zsírtartalmú főzőtejszín, mert az is olyan sűrű, mint a tejföl, csak édes, nem pedig savanyú, mint a tejföl. Én ugyanis sajna az utóbbi időben csak savanyú tejföllel találkoztam)


Puliszka

2 dl kukoricadara
csipet só
5 dl víz

A kukoricadarát kb 4-5 perc alatt megfőzzük a csipet sóval a vízben. Meleg zsíros kanállal egy tányérba evőkanálnyi galuskákat szaggatunk a puliszkából, és jéghideg tejet öntünk alá.
Vagy leveles túróval és tejföllel no meg jóféle pörccel a tetején tálaljuk.

2009. augusztus 21., péntek

Rumos szilva jam

1 kg besztercei szilva
30 dkg cukor
1/3 vanília rúd
1 evőkanál rum

Az alaposan megmosott érett besztercei szilvát kimagozom, ( a szilvát keresztben próbálom megtörni, és kivenni belőle a magját) és a egy megfelelő nagyságú edénybe teszem, lecukrozom, és a vanilia rudat felhasítva beleteszem. Összekeverem, lefedem, és legalább 6 órára magára hagyom, időnként megkevergetem.

A keveréket felteszem főni, de nem főzöm szét a szilvát, hanem csak addig főzöm, ameddig még egyben maradnak a felezett szilvák. A főzés végén, belekeverem az egy evőkanál rumot.

A forró vízzel kiöblített üvegeket egy tiszta konyharuhán megszárogatva, az üveget egy kistányérra téve, egy szedőkanállal belemerem a forró dzsemet, majd gyorsan lezárom a fedelével. Egy konyharuhával megfogom, és fejjel lefelé fordítom. (Ha szerencsém van, és jól zártam le az üveget, akkor nem zuttyan ki a forró lekvár a lábamra, vagy a mosogatóba.) Amikor az üvegben lévő levegő már az üveg alján figyel, akkor szépen visszafordítom. A műveletet megismétlem vagy kétszer háromszor, ezzel csírátlanítva a bennszorult levegőt, és reményeink szerint így nem fog elromlani az üveg tartalma, és ezt anélkül értük el, hogy akár szalicilt, akár benzoesavat kellett volna beletenni a dzsemünkbe. Persze a megfelelő mennyiségű cukor is segít bennünket.

2009. augusztus 4., kedd

Gyümölcsleves

Kora nyáron
1/2 kg. meggy
15 dkg cseresznye lehetőleg kimagozva
1-1,5 liter víz
literenként 3 evőkanál cukor ( végén megkóstolni, ha savanyú még mehet bele cukor)

nyár közepén:

10-15 db szilva
1-2 nyári alma,
1-2 őszibarack,
1-2 sárgabarack
amiket lehet meghámozni, kimagozni,
2-3 darab fahéjjal
3-4 szegfűszeggel
néhány szem kardamom maggal
kb. 1 liter vízzel,
literenként két három evőkanál cukorral megfőzni.

1.) Behűtve tálalni.
2.) tejfölös habarással sűríteni, behűtve tálalni.
3.) tejjel-liszttel sűríteni, behűtve tálalni.
4.) habarás nélküli változatot összeturmixolni és egynemű léként behűteni
5.) lehet bele egy fél citromot karikázni
6.) habarás helyett tojássárgáját ( egy literhez 2 tojás sárgája legalább) kikavarni, a lével felhígitani, és levest ezzel sűríteni.
Ha meggyből főztük a levest, akkor ennek a neve Szeged környékén keszőce.

Lehet bármilyen gyümölcsből főzni, vegyesen, vagy csak szilvából, csak őszibarackból, csak almából.
Kora nyáron meggyből, cseresznyéből.

2009. augusztus 3., hétfő

Ecetes szilva befőtt

veres szilva
fahéj, szegfűszeg
víz
ecet
cukor (arányok: 1 liter víz, 2 dl ecet (10 %) és 20 dkg. cukor)


Ehhez a befőtthöz csak veres szilva használható, mert csak ez a szilva az, ami nagyon édes

Az érett, de nem puha szilvákat használjuk fel. Az előkészített, mosogató gépben magas hőfokon elmosott kiszárított üvegeket megtöltjük a megmosott szilvákkal, az aljuk tenyerünkbe ütögetésével elrendezzük az üvegben a szilvákat.
Megtöltjük az üvegeket vízzel.
A vizet leöntjük egy edénybe, megmérjük, és a vízhez, minden literhez 2 dl 10% ecetet és 20 dkg cukrot adunk.
Praktikusan bele kell számítani a mennyiségbe a 2 dl ecetet, meg a 20 dkg cukor térfogatát is.
Az öntetet felforraljuk, és még forrón az üvegekbe lévő szilvára öntjük. A tetejére rátesszük a tetőt, de nem csavarjuk rá. Kb. fél óra múlva ismét leöntjük a szirupot, újra felforraljuk.Minden üvegbe 1-2 darabka fahéjat és szegfűszeget teszünk, üvegenként 2-3 szemet.
A forró levet ismét a szilvákra öntjük, de most lezárjuk az üvegeket. Azonnal fejre állítjuk az üveget, majd talpra állítjuk és betesszük a hűtőtáskába, ami melegen tartja. ( ezt használjuk szárazdunszt helyett) Két nap múlva kivesszük, és a spájzba tesszük.
Sült húsokhoz, pecsenyékhez, disznótoros hurka kolbászhoz tálaljuk.

2009. augusztus 2., vasárnap

Frappé


személyenként
2 mokkás kanál nescafé
4 összezúzott jégkocka
1 dl hideg víz
3 mokkás kanál cukor / kicsit több méz
1/2 zacskó vaníliás cukor

3-4 kocka jég
1 dl hideg tej

3 decis vastag üvegpohár, amit már 1-2 órára a mélyhűtőbe tettél
Fontos, hogy minden hozzávaló hideg, sőt jéghideg.

Szükséges hozzá egy speciális fedeles műanyag pohár, amit szemfüles utazó Görögországban vásárol magának, aztán ha ezt nem találja, vagy nincs kézénél, akkor megteszi egy jól zárható kis két decis üveg. A recept első bekezdésében szereplő anyagokat beleteszem a pohárba, passzentosan lezárom, és jól összerázom.
Az oldat felhabzik, a cukor és a nescafé elolvad, és és masszív hab van az oldat tetején.

A pohárból átöntöm az egészet egy nagy, előzőleg a mélyhűtőben tárolt 3 decis pohárba, és a jégkockákat beledobálom. Aztán szép óvatosan félredöntöm a poharat, majd még óvatosabban a pohár tőlem távolabb eső oldalához illesztem a tejkiöntő csőrét / a doboz nyílását és szép lassan belecsorgatom a tejet. Ha ügyes voltam, a kávé alul maradt, a tej fölötte fehérlik, amit a barna kávéhab keretez.

Vastag kanalas szívószállal tálalom.

/beszerzési forrás: Mc'Donald's shake-hez járó alkalmatosság. Legrosszab esetben veszel egy shaket fogyasztás után szívószál hazavisz, elmos újrafelhasznál. Jobb esetben kérsz kettőt./