Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. december 27., hétfő

Konyakos fácánleves rozmaringos húsgaluskával

1 egész fácán
2 gyökér
1 répa
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

szemesbors
fél paradicsom,
egy szelet zöldpaprika
kis darab zeller
zellerzöld
egy csokor petrezselyemzöld
szerecsendió virág 2 kis darab
1 kis krumpli
annyi főzővíz, amennyi ellepi

3 cent konyak

25 dkg főtt hús
fél dl tejszín

bors
egy kis rozmaring ág
1 tojás
egy evőkanál gríz vagy kukorica dara
csapott evőkanál liszt

A húslevest lassú tűzön kb. 3-4 óra alatt megfőzöm. Leszűröm a levest, a kiszedett húsból a csontról lefejtek kb. 20-25 dekányit legjobb, ha a mellehúsából készítem. A húst összeturmixolom egy botmixerrel a tejszínnel, sóval, borssal és a rozmaring ágról leszedett levelekkel. Elkeverem a húspépben az egész tojást, a grízt és a lisztet.
Kb. egy fél liternyi forrásban lévő levesbe beleszaggatom és kb. 10 perc alatt készre főzöm.

A leszűrt levest felforralom őrölt borssal és kb. 3 cent konyakkal ízesítem, ha szükséges utánsózom.

A főtt zöldséggel és a húsgaluskákkal tálalom.