Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2019. augusztus 11., vasárnap

Sült csokis banán

Nem, nemcsak egyszerűen megsütöd, és nem is a kifejezetten sütési célra termelt banánról van szó!
szóval kell hozzá személyenként

1 banán
5 kis kocka étcsokoládé
1/2  evőkanál rum
1 evőkanál vagy kis gombóc vaníliafagylalt

Fogod a banánt és levágod a végét, amivel a fürtbe kapaszkodott, egy éles késsel a görbület homorú részén felhasítod a héját, csak annyira, hogy kicsit szét tudd nyitni. Széttárod a vágás mentén és a banánt keresztbe öt helyen bevágod - úgy, hogy kb. a feléig vágod, hogy a banán azért egybe maradjon. A banánt beteszed egy tűzálló tálba, a bevágásokba beletolod a kis kocka étcsoki darabokat (nem, ehhez nem lesz jó a tejcsoki, hallgass rám, jó minőségű étcsokoládé kell!) megöntözöd szép óvatosan a fél kanál rummal és beteszed a forró sütőbe. Én előbb 120 fokon sütöttem -mert közben ebédeltünk és nem akartam hogy túl hamar kész legyen, de azt sem, hogy a főfogás után még várni kelljen a sült banánra, majd felvettük a hőmérsékletet 250 fokra és így kb 10-13 perc alatt elkészült.
Akkor jó, amikor a héja egyöntetű mélybarna színű lesz, a csoki a banánban megolvadt és persze közben az egésznek isteni illata van.

Kivettük egy nagy  lapos tányérra, hogy legyen hely , ne lógjon le semerről, se folyjon ki semerre,
rátettük a vaníliafagylaltot- ami na jó, lehet egy kicsit több is mint egy evőkanálnyi-  gyorsan lefényképeztem a blog részére- majd áhítatos pillantások közepette bekanalaztuk az édes- forró-csokis jeges  csodát.





Az igazság az, hogy a recept a francia- karib térségből származik Guadeloupe-ról, ahol egy hajókirándulás alkalmával szolgáltak fel ilyet - mondjuk korszakokkal jobbat, merthogy helyi rummal locsolták bőséggel és a zavaróan giccses kék tengeren ringatózott a hajónk a vakító fehér homokos part közelében enyhén lengedező szellővel enyhítve a zavartalan napsütést. Sajnos a kép már három éve készült és nem is a banánsütéses alkalommal, de a feelinghez- gondoltam- ez is jár.