Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. november 19., szombat

Palacsinta

Hiánypótló bejegyzés következik.

fél liter tej
kb 20-25 dkg liszt
csipet só
egy kanál cukor
2 tojás
2 evőkanál olaj

a tojás a cukorral sóval elkeverem a tej harmadával felhígítom, belekeverem a lisztet, csomómentesre keverem és felhígítom, annyi tejjel, hogy "palacsinta tészta sűrűségű" legyen.
Ez olyan állag, ami nem kenhető, de nem is folyós. Olyan méz sűrűségre gondolj, ami lassan, megfontoltan mozdul, ha megbillented a tálat.
Célszerű egy jó fél órát pihentetni, hogy a liszt szemcsék megduzzadjanak, ekkor el lehet kezdeni szódavízzel (buborékos ásványvízzel) hígítani.
Ne legyen sűrű a massza, mert vastag lesz a palacsinta.

Palacsinta sütőt kiolajozzuk, megforrósítjuk és egy merőkanál palacsinta tésztát belemerünk, óvatosan körbe forgatjuk, hogy a tészta mindenütt elterüljön, és kb egy percig közepes lángon sütjük. Egy széles pengéjű késsel megfordítjuk, és a másik oldalát is kb egy percig sütjük.
Egy tányérra tesszük, amit meleg vizes lábas tetejére teszünk, hogy ne hűljön el a palacsinta.
Ebből a mennyiségből kb. 12-14 palacsinta lesz.

Amikor készen vagyunk az összes palacsinta kisütésével akkor megtöltjük a palacsintákat, vagy az asztalnál majd mindenki kedve szerinti töltelékkel tölti meg.

Túrós palacsinta

fél kg tehéntúró
2-3 evőkanál cukor
2 tojás
fél citrom reszelt héja
fél marék mazsola
2-3 dl tejföl + 1 evőkanál cukor

A mazsolát megmosom, megválogatom és egy kis ( kb fél dl) meleg vízben állni hagyom.
a tojás sárgáját kikeverem a cukorral, összekeverem a túróval, mazsolával, belereszelem a fél citrom héját, a tojásfehérjét habbá verem, összekeverem a tojásos túróval, megtöltöm a palacsintákat, kivajazott tűzálló tálba fektetem a feltekert palacsintákat, és nyakon öntöm a cukrozott tejföllel. Kb. fél óra alatt a sütőben megsütöm. Akkor van kész, amikor a tejföl a tetején kezd megpirulni-barnulni.

Lekváros palacsinta
Szokásos palacsinta töltelék a sárgabarack lekvár.
A palacsintákat bármilyen savanykás lekvárral meg lehet tölteni. Akár szilvalekvárral is pompás ( bár szokatlan)



Gundel palacsinta

kb. 20 dkg darált dió
10 dkg cukor
kb. 1 dl tej
ezeket összefőzöm,
1 evőkanál rumot keverek bele

egy tábla étcsokoládé felolvasztva, kb 4 dkg vajjal elkeverve ( legegyszerűbb mikróban olvasztani)



A palacsintákat megtöltöm a rumos diós töltelékkel, négyrét hajtom, meglocsolom olvasztott csokoládéval , nyakon öntöm vag 2-3 kanál rummal, és gyorsan meggyújtom.
Óvatosan ám a gyújtással, met azonnal lángra kap, és nagy lánggal ég. Hamar elalszik a láng, aztán fogyasztható.

Pudingos palacsinta

Csokoládé pudinggal vagy vaníliás pudinggal is megtölthető a palacsinta.


Fahéjas palacsinta

Kissé vastagabb palacsintákat sütünk, és fahéjas cukorral megszórjuk négyrét hajtjuk és így tálaljuk.


Mogyorókrémes palacsinta

Csak úgy egyszerűen Nutellával töltjük meg.


A palacsinta múgy bármivel megtölthető.


Sós palacsinta

A palacsinta tésztájába nem teszünk cukrot, csak sót. ennyi a különbség. Ugyanúgy kisütjük, és bármivel tölthetjük.

Akár sonkás sajtkrémmel is.

A camping sajtkrém
10 dkg főtt sonka apróra vágva
10 dkg reszelt sajt

ezeket összekeverem szükség esetén sózom, mindenképpen borsozom, és ezzel töltöm meg a palacsintákat.


Palacsinta másként, tej nélkül

fél liter szódavíz
kb 20-25 dkg liszt
csipet só
csipet élesztő
egy evőkanál cukor
2 tojás
2 evőkanál olaj

Ebből az alapból egészen vékony palacsintákat lehet sütni, és nem is ragad bele a palacsintasütőbe.

Az óvatosak egy kerek késsel forgatják a palacsintasütőben, a gyakorlottabbak feldobva fordítják meg: