Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. június 29., hétfő

Vakvarjú - meg süket is.

Szombaton megint a Vakvarjúban volt búvártalálkozó, de meg kellett állapítanom, hogy a hely nem javult. Sőt...
A kerthelyiségben ültünk le, szerencsére jó idő volt, de az öreg pincér jutott nekünk, aki profi szintre fejlesztette a vendég meg nem látásának képességét. ( Lehet, ő volt az étterem címerállata...) Volt, hogy hárman, felállva integettek neki, hogy a hatalmas kerthelyiségben ( kb. 15x5 méteres nagyságban) vetné reájuk érdeklődő pillantását, hogy a mi a jó eget akarhat egy jó 20 fős asztaltársaság, fél órával az utolsó sörök kiérkezése után. Na vajon mit?
Hát ő a maga erejéből sose tudta volna meg, mert vagy vak volt, vagy vakmerő. Mert vagy nem látta, nem hallotta, vagy úgy gondolta, hogy a cégnek nincs szüksége arra a fejenként 3-4 ezresre, meg neki se a borravalóra, amit ez a 20 ember ott akart hagyni, mert voltunk olyan elvetemültek, hogy még vacsorázni is akartunk.

Nagyon nehezen értük el célunkat. És amikor végre kegyeskedett odajönni hozzánk, akkor nagyon gyorsan leadtunk a rendelésünket, de akkor meg az volt a válasz, hogy "mit gondolnak, úgysem tudok ennyi mindent megjegyezni"! az ember esze megáll, és ácsorog!
Amikor meg kértünk még egy adag kenyérlángost az előételhez, akkor közölte velünk, hogy egyáltalán nem tudja garantálni! Na ekkor azért mondtuk neki, hogy mi vagyunk tulajdonképpen a vendégek, és tán mégiscsak kéne valamit próbálkozni neki, hogy mi valamelyest elégedettek legyünk.
Kipróbáltam a kenyérlángoson készült ételüket, ami szinte szóról szóra azonos volt egy jobbfajta, általam szeretett, vastag tésztás pizzával. Jó volt, friss volt, elegendő volt.

Igaz, hogy az aszalt szilvával töltött csirkemellben annyira forró volt a szilva, hogy komoly égési sérülést okozott az éhes vendég szájpadlásán. De ez se nem a szakács, se nem a pincér hibája.

Ami viszont a pincér hibája, a figyelmetlen nemtörődömség, amivel átnézett rajtunk.
Akkora indolenciát már régen láttam. Valamikor még az átkos ántivilágban, amikor örülhetett a vendég, hogy egy-egy helyen verés nélkül megúszta személyzet abuzálását mindenféle haszontalansággal, úgymint rendelések, meg enni-inni vágyás.



Hát, nincs további kísérletezési kedvem, ide többet nem megyek.
Vakvarjú, vastag piros vonallal kihúzva a listából.

2009. június 28., vasárnap

Lecsó

kb. egy kilónyi szép húsos nagyméretű paprika
fél kiló nagy, húsos, piros, érett paradicsom
2 fej közepes méretű vöröshagyma (ez a minimum mennyiség, de annál jobb, minél több hagyma van a lecsóban)
1 gerezd fokhagyma

15 dkg. húsos füstölt császárszalonna
10 cm-nyi füstölt kolbász vagy
3 pár jó minőségű virsli
5 tojás
kb. 1 dl olíva olaj
mokkás kanál só


Elérkezettnek láttam az időt lecsó főzésre.

Először is oszlassunk el egy nagy-nagy tévedést: jó lecsót főzni kizárólag csak jó, kitűnő minőségű, príma hozzávalókból lehet.
Ne dőlj be a piaci kiírásnak, meg se lásd a lecsópaprikának titulált szemetet, mert nem való semmire, nem ér pénzt.
Válaszd ki azt a hat nyolc darab nagy, húsos, friss, kemény paprikát, meg azt négy öt darab nagyméretű szabálytalan alakú, göcsörtös formájú, érett piros paradicsomot, ami édes, és zamatos.

A lecsó főzés maga, kb 20 percet vesz igénybe, de az előkészítés, kissé hosszadalmas.
Tehát lássunk hozzá.
A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát apróra vágjuk.
A paprikát kicsumázzuk. Ezt úgy a legegyszerűbb, hogy bal marokba fogod a paprikát, jobb kézzel megfogod a paprika szárát, és elkezded csavarni, és nyomni befelé a paprika belsejébe. Ezzel a mozdulattal a paprika csumája pontosan a paprikával való találkozása mentén kiszakad, és ekkor kihúzhatod a paprikából, és kidobhatod. Ez csak friss, kemény húsú paprikával megy, egyébként levágod a paprika felső részét, kiszeded a paprika csumáját, és levágod az összes használható paprikát róla.
A paprikákat félbe vágod, és kb. 1 cm széles csíkokra szeleteled.

A paradicsomot meghámozod. ez egyszerű dolog, az érett paradicsomról kis bevágás után lehúzható a héja. Vagy négybe vágod, a cikket vágódeszkára teszed, és éles késsel a héj és a hús közé vágsz, és a héjat megfogod, és kivágod a cikket belőle. vagy beleteszed a paradicsomot héjastól, de én úgy nem szeretem, tehát eltávolítom a paradicsom héját bármi áron.
A paradicsomot cikkekre, és azt még legalább ketté vágom.

A szalonnát csíkokra vágom a kolbászt felkarikázom és megpirítom, kiszedem a zsíradékból, a hagymát megdinsztelem, egy mokkás kanál sót szórok rá, és a feldarabolt paprikát beleteszem, meg a szalonnát, kolbászt, és kevergetve, fedő alatt megpuhítom, amikor már nem ropogós, akkor rádobom a paradicsomot, és összefőzöm, Amikor már nem különül el a paradicsom nagyon, akkor megkóstolom. Ha nagyon savanyú, akkor teszek bele egy-két mokkás kanál cukrot. De ez nem fordulhat elő az érett szabadföldi paradicsom felhasználása esetén.

A virsliket, ha műanyagban vannak, akkor lehúzom róla a héját, (ha bőrös, akkor örülök, mert biztosan finom lesz)ha akarom karikára vágom, de lehet egyben is a lecsó tetéjére tenni. Fözöm tovább itt a lecső gőzében megfő a virsli.
Amikor megfőtt, akkor leszedem a tetejéről, és a sóval felvert tojásokat ráöntöm a lecsóra, összekeverem és összesütöm. Visszateszem a virsliket, ha egyben hagytam, és tálalom.
Jéghideg kovászos uborkával és foszlós, ropogós héjú friss fehér kenyérrel.
Én így szeretem...

2012. július  26.

No az idő elteltével  kicsit módosult a recept:
15-20 dkg füstölt szalonna, kolbász, vagy húsos szalonna
2 evőkanál disznózsír
1,5 kg paprika
1 kg paradicsom
1/2 kg hagyma

A szalonnát, kolbászt vagy húsos szalonnát kiolvasztom, ropogósra sütöm és kiszedem a zsírból
Megpirítom a zsírban a hagymát, majd rádobom a feldarabolt paprikát, ha kell akkor kb. fél egy dl vizet öntök alá, hogy párolódni tudjon, amikor kicsit puhult, akkor a meghámozott, kézzel összenyomkodott paradicsomot hozzáöntöm és lassú tűzön összefőzöm, a ropogósra sütött kolbászt belekeverem és együtt főzöm. A végén nagy lángon elpárologtatom a vizet, zsírjára sütöm.
Így kb. a főzési idő -a tisztítással együtt- legalább másfél óra.

Mehet hozzá persze virsli és tojás is.
A tojást  csak az azonnal elfogyasztandó adaghoz adom, a többi tojás nélkül tárolható a hűtőben.

Mi mennyi?

Hát nézzük csak mennyi az az egy kanál?

cukor

evőkanál
csapott14 gr.
púpozott19 gr.

teás kanál
csapott 5 gr.
púpozott7 gr.

kávés kanál
csapott 3 gr.
púpozott 4 gr.

liszt

evőkanál
csapott 8-10 gr.
púpozott 18-20 gr.

teás kanál
csapott 3 gr.
púpozott 8 gr.


teás kanál
csapott 4 gr.
púpozot 8 gr.

kávés kanál
csapott 3 gr.
púpozott 6 gr.

csipetnyi 1-2 gr.

őrölt kávé

kávés kanál
csapott 2 gr.
púpozott 5 gr.
( ez azért érdekes, mert egy jó kávéhoz 7 gr. őrölt kávé kell)

nescafé

kávés kanál 1 gr.

2009. június 7., vasárnap

Töltött paprika

6 tölteni való zöldpaprika
fél liter paradicsomlé ( 1-2 hámozott paradicsomkonzerv)
fél liter víz
egy evőkanál cukor (ha konzervet használok, akkor nem kell bele cukor)

töltelék:
1/2 kg. darált hús
fél fej vöröshagyma reszelve
1 kis gerezd fokhagyma szétnyomva, zúzva ( ez el is maradhat)
1 tojás
2 kis marék rizs

bors

A tölteléket összekeverem, a paprikákat megmosom, kicsumázom( megfogom a szárát és egy határozott mozdulattal csavarva befelé nyomom a paprikába, ekkor beszakad , elválik a csuma a paprikától,majd ellentétes csavaró mozdulattal kihúzom. ehhez nagyon friss, kemény húsú, roppanós paprika kell) a tölteléket egy kiskanállal belelapátolom.
A megtöltött paprikákat lábasba teszem, ráöntöm a vizet meg a paradicsomlevelet, ami összességében annyi legyen, hogy éppen ellepje,bele a kanálnyi cukrot, és felteszem főni.
Lassú tűzön főzöm. Ha maradt ki a töltelékből, abból gombócot formázok vizes kézzel, és egy órányi főzés után a lébe beleteszem a paprikák mellé.
Összességében úgy két órát főzöm igen lassú tűzön. Ez alatt az idő alatt megfő, és a leve is besűrűsödik mártás sűrűségűre.
Kóstolás után, ha még esetleg szükséges bele egy kis cukor, akkor teszek bele. Kellemesen édes savanykásnak kell lenni.

Sóba-vízbe főtt krumplival tálalom.
Myreille receptje


PS: illetve, myreille receptje után szabadon...
(igen, a fenti receptben nincsen rántás, és mégis sűrű lett a szósz!)

Újabban a paradicsomlé helyett egy -két hámozott paradicsom konzervet használok, amit kibontás után csak úgy kézzel összenyomkodok, amennyi a paradicsomkonzerv ugyanannyi vízzel ráöntöm a megtöltött paprikákra, és fedő alatt elkezdem főzni. Lassú tűzön főzöm, ameddig besűrűsödik a leve. Ehhez a főzés végén le kell venni a fedőt. Kb. 2 óra alatt készül el.

2009. június 1., hétfő

Túrós palacsinta

I.

25 dkg túró
3 evőkanál kristálycukor
egy citrom lereszelt héja

Az egészet jól összekeverni, és ezzel megtölteni a palacsintát.


II.


25 dkg. túró
3 evőkanál cukor
egy tojás sárgája
a fehérje habbá verve
kb. egy kis maréknyi megmosott mazsola

kb. 4 dl tejföl
kb. 3 evőkanál cukor cukor

Az egészet összekeverni a palacsintákat megtölteni, egy jénai tálat alaposan ki kell vajazni, a palacsinta tekercseket egymás mellé tenni, és az édes tejföllel leönteni. Forró sütőben összesütni,míg a teteje kicsit elkezd pirulni.
Ezt a fajta túrós palacsintát én sokkal jobban szeretem, mint az előzőt.

Hideg túró torta másképpen

500 gr. túró,
250 gr.mascarpone
kb. 20 dkg porcukor,
egy citrom héja, lereszelve
két vaniliás cukor,
2 dl habtejszín.

egy gyümölcstorta lap

a tejszínből két kanál cukorral egy vaniliás cukorral habot verni, a túrót a cukorral, citromhéjjal összekeverni, mascarponét belekavarni, habot belekverni, tortalapra rákenni. Tetejére gyümölcsöt ( epret, málnát vagy ribizlit) és kész.

Hamar elkészül, nem kell hozzá a sütőt se begyújtani.