4 fej zsenge karalábé
kb. 30 dkg. darált hús
3 evőkanál rizs
1 tojás,
fél vöröshagyma reszelve
só ( kb. egy mokkás kanál)
egy liternyi alaplé
vagy egy liter víz két húsleves kockával, vagy húsleves sűrítménnyel
3 dl tejföl
2 evőkanál liszt
petrezselyem zöldje
a karalábé zsenge leveleiből pár darab, jól megmosva, metéltre vágva
A karalábé fejeket meghámozzuk, belsejét kivájjuk. A kis karalábé kosárkákba beletöltjük a darált hús, reszelt vöröshagyma, rizs, tojás és só keverékét, lábasba tesszük a megtöltött karalábé fejeket, a kivájt karalábé forgácsot, meg a zsenge karalábé leveleket mellé tesszük, felöntjük alaplével, (annyira, hogy éppen ne lepje el a lé) és megfőzzük. Amikor megfőtt levesszük a tűzről és tejföllel liszttel behabarjuk. ( kicsi tejföl a liszttel és simára keverve, többi tejföl bele, majd az egészre levesmerő kanalanként a forró léből szedünk, elkeverjük, mindaddig ameddig a tejfölös lé nem lesz forró, ekkor beleöntjük a lábasba. (ha kicsit csomósnak látjuk a habarékot, akkor szűrőn keresztül). Amikor összefőtt, és elég sűrűnek látjuk, akkor a tetejére ollóval petrezselyem zöldet vágunk.
Na most, van egy kevésbé látványos, de sokkal gyorsabb megoldás: a karalábét hasábokra vágjuk, és a húsból gombócokat formálunk, és együtt tesszük fel főni. Ez hamarabb megfő, mint a megtöltött karalábék.
Egy másik variáns szerint a szép, nagy, friss karalábé levelekbe töltjük a darált húst, úgy, mint a töltött káposztát, és így főzzük össze a karalábékkal.
Ha húsgombóc nélkül főzzük a karalábét, akkor máris a karalábé főzelék receptjénél vagyunk-
ekkor a karalábékat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd a szeleteket hasábokra vágjuk tovább.
Egyebekben ugyanaz. De ha rám hallgattok, akkor a húsgombócokkal sokkal jobb!
Ha kérdésed van tedd fel bátran!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése