Kora nyáron
1/2 kg. meggy
15 dkg cseresznye lehetőleg kimagozva
1-1,5 liter víz
literenként 3 evőkanál cukor ( végén megkóstolni, ha savanyú még mehet bele cukor)
nyár közepén:
10-15 db szilva
1-2 nyári alma,
1-2 őszibarack,
1-2 sárgabarack
amiket lehet meghámozni, kimagozni,
2-3 darab fahéjjal
3-4 szegfűszeggel
néhány szem kardamom maggal
kb. 1 liter vízzel,
literenként két három evőkanál cukorral megfőzni.
1.) Behűtve tálalni.
2.) tejfölös habarással sűríteni, behűtve tálalni.
3.) tejjel-liszttel sűríteni, behűtve tálalni.
4.) habarás nélküli változatot összeturmixolni és egynemű léként behűteni
5.) lehet bele egy fél citromot karikázni
6.) habarás helyett tojássárgáját ( egy literhez 2 tojás sárgája legalább) kikavarni, a lével felhígitani, és levest ezzel sűríteni.
Ha meggyből főztük a levest, akkor ennek a neve Szeged környékén keszőce.
Lehet bármilyen gyümölcsből főzni, vegyesen, vagy csak szilvából, csak őszibarackból, csak almából.
Kora nyáron meggyből, cseresznyéből.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése