Grízgaluska
1 egész tojás
4 evőkanál gríz (búzadara)
1 fél kávéskanál szódabikarbóna
a tojást villával felverem, beleteszem a grízt a tetjére szórom a szódabikarbónát, kicsit elkverem a grízben a port, majd kanállal összekavarom a tojással.
Összeálló masszát kell kapni. Nem lehet sem folyós, sem morzsalékos darabos. egynemű, sima felszínű massza legyen.
Kb. fél liter húslevest kiveszünk egy kis lábasba. A forró, de nem zubogva forró levesbe teáskanállal szaggatjuk bele, úgy, hogy a teáskanál felénél nem többet veszünk egy egy galuskának. Szép óvatosan beleengedjük a levesbe, vigyázva, hogy ne essen szét. lassú tűzön kb. 3-4 perc alatt megfő. Aztán elzárjuk a tüzet a leves alatt, és lefedve pihentetjük. A galuskák legalább kétszeres nagyságúra kell, hogy megnőjjenek.
Reszelt tészta
1 tojás
csipet só
liszt
Kemény tésztát gyúrok. Annyi lisztet adok hozzá, amennyit csak bele tudok gyúrni, egységes felületű,rugalmas tésztát kell kapni a végén.
A lényeg, hogy kemény legyen. Tisza konyharuhát terítek az asztalra, előveszem a reszelő nagylyukú részét és a tésztát marokra fogom, és a legnagyobb felületén jól rányomva, elkezdem reszelni, szépen hosszan húzom, hogy a tészta fürtökben kerüljön a konyharuhába.
Letakarom, pihentetem, és egy bő fél liternyi forró húslevesben al dentére főzöm.
A konyharuháról úgy varázsolom a levesbe, hogy a konyharuha két rövidebb sarkát összecsippentem, felemelem, és a lábas fölött egyik oldal felé döntöm, és a beleengedem a levesbe, nem túl magasról, mert összecsapja a kezed a forró lé. Nem kell puhára főzni, mert szétmegy, ahogy feljön a lé tetejére, már tálalható.
2009. november 17., kedd
Levesbetétek: grízgaluska, reszelt tészta
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése